Betül Omay Yazıcı Resim Sergisi
Ressam Betül Omay Yazıcı, Resimleri 31 Mart-6 Nisan 2017 tarihleri arasında Adana Ressamlar Derneği – AÇS Sanat Galerisinde sergilenmektedir. Sergiyi ziyaret ettim, sanatçı ile çalışmaları üzerine yaptığım sanatsal sohbet ve incelediğim resimleri oluşturucu düşüncelerim ışığında sizlere sunmak istedim.
Duyguların ve hayal gücünün üretkenlikle buluşmasının dışavurumu olarak da tanımlanabilen sanat; yüzyıllar boyunca insan ile doğa gerçekliği arasındaki ilişkisini sürdürmüş ve insanlık tarihinin her döneminde toplumsal yaşamın en önemli parçalarından birisi olmuştur.
Sanatçı Betül Omay Yazıcı’nın, AÇS Sanat Galerisinde sergilenen eserlerinde, bireysel duygularını, özgür ve anlık anlatımları yansıtılmaktadır. Çalışmalarını özgürce yapan sanatçı, kullandığı boyalarının fiziksel özelliklerini, spatülası ile göstermiştir.
Bazı resimlerinde, ince boya kullanımı, bazılarında kalın boya kullanımı, bazı resimlerin yalın olması, bazı resimlerin özensizlik göstermesi sanatçının sanat yapı özelliklerindendir diyebilirim.
Resimleriyle insana özgü temel duyguları ifade etmeyi amaçlayan sanatçının resimlerinde kaba dış hatlar yoktur. Gölge ile ışığın birleştiği yerde renkler bir çizgi şeklinde değil, bir duman bulutu gibidir. Buna Sfumato denir. Sfumato, figür ve objelerin dış hatlarını, resmin atmosferi içine kaynaştırılmasıdır. Ancak bu kaynaşma da renk tonları daha temiz olabilirdi. Yağlıboya spatula çalışmalarda bazen böyle kirlenmeler olabilir. Ancak bu kötü değildir. Sanatsal estetik içinde, sanatçı, kendi tekniğini geliştirmiştir.
Sanatçı Betül Omay Yazıcı, resimlerinde insancıl ve duygusal değerlerle birlikte yaşadığı dönemini, ruh hallerinin değişkenliğine ve gizemine dair başarılı yorumlamalar yapmıştır. Kendi dünyası için yarattığı çerçeveyi biçimlendirerek izleyicisine çok güzel sunmuştur.
Salime Kaman
Ressam- Sanat Eleştirmeni