Adana ‘Plato’ Olabilir

Adana’da sinema-televizyon sektörünü geliştirmek ve film platosu kurulması için çalışma başlatıldı. Tims Productions’ın sahibi Timur Savcı, “Bu atılımla İstanbul’daki film endüstrisinin yüzde 35’i Adana’ya gelir” dedi.

Başar ŞEKER/Refleks
Adana’nın tanıtım, markalaşma ve kalkınma faaliyetlerine dinamik katkılar sağlamak amacıyla Adana Ticaret Odası (ATO), Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Borsası ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi ortaklığı ile kurulan Adana Tanıtım ve Kalkınma (ATAK) A.Ş. tarafından kentte sinema-televizyon sektörünün gelişimini sağlamak ve film platosu kurulması için girişimlerde bulunmak amacıyla ‘Plato Adana Projesi’ başlatıldı. Projenin tanıtım toplantısı, Türkiye’nin en iyi yapımcılarından Tims Productions’ın sahibi Timur Savcı ve İma Productions’ın sahibi Bülent Turgut’un katılımları ile ATO’da gerçekleştirildi.

ZAMANLAMA HARİKA
Toplantıda konuşan Timur Savcı, projenin çok doğru zamanlaması olduğunu söyledi. “İstanbul’da inanılmaz bir nüfus yoğunluğu var ve emlak değerleri sürekli artıyor” diyen Savcı, bu durumun çalıştıkları platoların birer birer kapanmasına sebep olduğunu vurguladı. Savcı, “İstanbul’da arsalar o kadar değerleniyor ki film endüstrisi, fayda-performans ilişkisi açısından özel sektörün altından kalkamayacağı bir ekonomik işleyiş içerisinde. Şu anda bir tane profesyonel plato kaldı, onun da ömrü birkaç yıl içerisinde son bulacaktır” dedi. Savcı, “Bugün Adana’da ‘plato’ projesi hayat bulsun, çok kısa sürede İstanbul film endüstrisinin en az yüzde 35’i buraya gelir” diye konuştu.

ALGI OLUŞACAK
Toplantının bir diğer konuşmacısı Bülent Turgut ise, Adana’da böyle bir projenin hayata geçiriliyor olmasının çok heyecan verici olduğunu belirterek, “Adana sineması, eskiden Türkiye sinemasını yönlendiren bir yapıdaydı. İstanbul’a film yaptıran kentti Adana. Bu kentin sinemasının sipariş etmediği hiçbir film İstanbul’da çekilmezdi. Adana’nın genlerinde sinema altyapısı var” şeklinde konuştu. Turgut, şöyle devam etti: “Dünya, artık algı dünyası. Bütün dünya, medya kanallarıyla fikirlerini düşüncelerini markalarını hayallerini formatlamaya çalışıyor. Artık dünya şehirlerinde, marka yönetimiyle ilgili ciddi çalışmalar yapılıyor. Bu proje bunun için çok önemli.”

AVANTAJIMIZ ÇOK BÜYÜK
Toplantının açılışında konuşan ATAK A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe de, “Tanıtım yetersizse yatırım olmaz. Yatırım yetersizse kalkınma olmaz. ATAK A.Ş.’yi bu yüzden kurduk” diye başladığı sözlerine şöyle devam etti: “Türk sinemasına Yılmaz Güney, Aytaç Arman, Menderes Samancılar gibi pek çok değerli ismi kazandıran Adana’da, bugün dünya sinemasının en büyük yapımları dahi hayat bulmaktadır. Son zamanlarda televizyonda izlediğimiz birçok dizi Adana’da çekilmiştir. Şüphesiz bu süreçte kentimizin tarihten gelen sinema atmosferinin yanına bir de plato olarak sunduğu avantajların öneminin çok büyük olduğunu düşünüyoruz.”

PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ 1 MİLYAR DOLAR
Türk televizyon, reklam ve sinema prodüksiyon pazarının 1 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Ülkemizde televizyon programları ve reklam prodüksiyonlarının çoğunluğu kapalı platolarda gerçekleştiriliyor. Dizi ve sinema prodüksiyonları da zaman sorunu, rahat çalışma ve özellikle maliyet sorunları nedeniyle platolara ilgi göstermeye başladı. Tüm dünyada film platoculuğuna talep artarken, sayıları ise çoğalmaktadır. ‘Universal’, ‘Erdemol’, ‘Constantin Film’ gibi ABD’li ve Avrupalı yapımcılar Türkiye’de kendi televizyon şirketlerini kurdular. Dolayısıyla birçok yabancı şirket ve yapımcı, Türkiye’de faaliyet göstermek üzere arayışlarını sürdürüyor.

STÜDYO YETERSİZLİĞİ
Ülkemizde ‘Kanal D’, ‘Star TV’, ‘ATV’ gibi televizyon kanalları kendilerine ait stüdyolara sahip olsalar dahi ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar. Mevcut imkânlar iç yapımlara da yetmiyor. ‘TEM’, ‘ATA’, ‘Antalya’ gibi stüdyolar da profesyonel olarak çalışıyorlar ancak sektör ihtiyaçlarına cevap veremiyorlar. İstanbul, insan kaynağı olarak merkez konumunda olmasına karşın iklim şartları dünya ile rekabet için yeterli değil. Stüdyolar film endüstrisi için olmazsa olmaz bir gereklilik; fakat Türkiye’de bu alanda büyük açık var.

AMAÇ VE YÖNTEM
ATAK A.Ş. tarafından hayata geçirilen ‘Plato Adana Projesi’, hem doğal güzellikleri hem coğrafik olarak sahip olduğu güneş değerleri ile sinema endüstrisi için ideal lokasyon olan Adana’yı Türkiye’nin ve dünyanın önemli film merkezlerinden biri haline getirmeyi amaçlıyor. Sektör temsilcileri, yöntem olarak da şu iki noktaya işaret ediyor: Doğal ve tarihi güzellikleri ve rekabet avantajlarına ek olarak Uluslararası Adana Film Festivali ile her geçen gün önemli bir film merkezi olan Adana’da uluslararası film stüdyolarının aşamalı olarak kurulması ve Adana’da dizi ve filmlerin çekilmesini sağlayacak ve her yıl 2 film ve 1 diziye Adana’da çekimlerin yapılması koşuluyla teşvik verilmesini içeren Adana Film ve Kültür Fonu’nun oluşturulması.

ÇOK AMAÇLI KULLANIM OLANAĞI
ATAK A.Ş.`nin ‘Plato Adana Projesi’ ile 250-300 dönümlük bir arazi üzerinde kurulacak stüdyoların kademeli olarak hayata geçirilmesi mümkün görünüyor. Stüdyoların ilk aşamada 20 bin metrekarelik kapalı alan ile çalışmaya başlayabileceği ifade ediliyor. Öte yandan arazide bulunan boş alanlar çeşitli dış dekorlara da ev sahipliği yapabilecek. Üstelik bu alanlar her prodüksiyona özel kurgulanabileceği gibi, tema parka dönüştürülerek çekimlerin olmadığı zamanlarda turistik amaçlı da kullanılabilecek.

ADANA NE KAZANACAK?
ATAK A.Ş.’nin ‘Plato Adana Projesi’, Türkiye’de eksik olan film endüstrisi altyapısına önemli katkıları olacak ve Adana’nın turizm gelirlerinde önemli artışlar yaratacak. Film platosu faaliyetleri sonucu birinci yılın sonunda 50 milyon liralık bir ticaret hacmi ve 250 kişiye direkt iş imkânı sağlayacak. Adana, Türkiye’nin en önemli sinema merkezlerinden biri olacak, ulusal ve uluslararası entelektüel sermaye için bir yaşam kenti haline gelecek.

refleksgazetesi.com