Adana’da Underground Sanat Sergisi Vagabond Galeri’de – Salime Kaman

Merkezi Ressamlar, yeraltı sergisinde buluştular.

 Nerede mi?

Adana’da Vagabond Galeride. Sanat, ortama hakim olmuş durumda. Galerinin her noktasında. Mekan bir müze gibi. Somut projelerle dolu bir mekan. Sıra sıra, çeşit çeşit.

Üzerinde uzun uzadıya düşünülmüş görsel bir temsil galeride, bir albüm gibi.

Onlarca sanatçıyı bulabilirsiniz albümde. Albümün değerli parçalarını, konumu sanatçısının yaratıcılığı/yeniliği, yeni yıl hediyesi olarak evlerinize taşıyabilirsiniz. Yeraltı sergisini görmek için ‘Vagabond Galeri’ye inmenizi tavsiye ederim. Resimlerin birçoğu size sırtı dönük olabilir. Mutlaka izleyin hepsini. Belki de ilginç şeyleri kaçırabilirsiniz …

Underground kültürün özelini Vagabond da dokunarak, ellerinizle seçerek hemen anında alabilirsiniz.

Ben size, Vagabond Galeriden, bir sanatçı eseri ile birlikte evinize dönme mutluluğunu yaşamanızı öneriyorum.

1950’li yılların ortalarından itibaren, egemen kültürel yapıyı reddeden alt kültürlerin tümü yeraltı tanımını üstlenmeye başlamışlardır. Böylece, tanımın kapsamı da gitgide genişlemiştir.

Türkiye’de, projenin zamansal çerçevesi, Geç Osmanlı döneminden günümüze kadar uzanmaktadır. Edebiyat bilimi, modern sanat tarihi ve antropoloji projenin ağırlık noktalarını oluşturan disiplinlerdir.

İçeriksel çalışma için, bugüne kadar ancak beş eksen üzerinde çalışılmıştır.

1. 1990 sonrası edebiyat merkezi yazarları,

2. Yayıncılık ortamı,

3. Plastik sanatlar,

4. Sosyoloji/antropoloji,

5. Müzik…

Türkiye’de ise, 1960’ların Amerika’sından ödünç alınmış, pek çok kavram gibi uçuşan, karmakarışık, başka kavramlarla karıştırılan ve birçok şey için rastgele kullanılan, ‘başkalarından farklı olarak’ anlamınca dilimize pelesenk yani dilimize doladığımız ‘underground’ sözcüğü ile karşılaşılmıştır.


Yeraltı sözcüğü sanat olarak değerlendirilmeye başlandığında, bu sözcük, ‘egemen olana karşı durmak’ gibi simgesel bir anlamı da üstlenmiştir. ‘Underground Sanat’ın doğuşu da insanların gönüllü olarak bulunduklarını kabullenmeleriyle gerçekleşmiştir.

Adana da Vagabond sanatçıların eserleri, bildiğimiz sergilenmenin dışında farklı bir anlamla sergilenmektedir.

Ressamlarımızın ruhları- zihinleri- kavramları- kuramları- seçkileri- emekleri, kısacası derin bir duygu ile yaratmış olduğu resimleri ile, amacını izleyenine katı bir gerçeklik sunarken herkesin sergiyi farklı algılanışını sağlamak için yerlerde, köşelerde, duvarda, boş bulabildiği her yerde.

Neden mi? Cevabını, vermek, siz değerli izleyicilere bırakıyorum?

Teşekkürler Sibel Nur Ener. Bizlere, Adana’ya ve Adanalılara, uluslararası anlamda güncel sanatla karşılaşma olanağı sağladığınız için.

Teşekkürler, tüm sanatçı dostlarım, teşekkürler ressam arkadaşlarım, eserlerimizle Aralık 2018 da izleyene kültürel hayatımızın katı gerçekliklerini yansıttığımız için.

Salime Kaman

Sanat Yazarı

Aralık 2018 Adana