(daha önceki günlerden devam)
61/ Boğma rakıyı denediniz mi? Boğma rakı Adana’da evlerde yapılıp, el altından dolaşan, incir veya üzümden yapılmış, anasonsuz özel bir rakıdır. Boğmanın tadına bakmak bir deneyimdir.
62/ İskender’in geçtiği köprüde dolaşmak; MÖ 300 lü yıllarda İskender Adana’nın Karataş ilçesindeki Atena tapınağına uğradı, dualar etti, sonra Kızıldam Köyü yakınından Ceyhan Nehrini geçerek, İssos’a yürüdü. Günümüzde İskender’in geçtiği yerde yarısı yıkık yaklaşık 1500 yıllık bir köprü bulunur. Köprünün üzerinde de bir değirmen. Bu köprü üzerinde vakit geçirmek de önemli bir deneyimdir.
63/ Değirmenlerin Donkişot’u olmak; Değirmen ve Karataş deyince yüzlerce yıllık yel değirmenlerini görmeden gitmemelisiniz.
64/ Belemedik; Belemedik, Toroslar’daki bir çok vadiden biridir. Yakın tarihimizdeki rolü, özellikle sonbahardaki güzelliği onu daha güzelleştirir. Fotoğrafçılar kaçırmamalıdır.
65/ Annaşa’yı ziyaret; Belemedik Vadisi’nin içini gezdikten sonra, vadinin yamacındaki Annaşa Kalesi’ne kadar tırmanıp, kuş bakışı Belemedik’i izlemenin tadına doyulmaz. Hele vadinin içinden bir de tren geçerse, ne görüntüler çıkar ortaya…
66/ Tünel’de piknik; Berlin- Bağdat Demiryolu Torosları elliye yakın tünelle geçer. Her tünelin kenarında yapılış sırasında kullanılmış binalar bulunur. Adana’nın Pozantı ilçesinde bir tünelin yanında bulunan Tünel (kendin pişir) restoranda Pozantı’ya has pirzola yemelisiniz.
67/ Yavuz Selim Köprüsü; İstanbul’da değil, Adana’dadır. Hayat Su markasının bile su doldurduğu tadına doyulmayan bir su kaynağının üzerinde bulunan bu köprüden Yavuz Selim Mısır seferine giderken geçmiştir. Köprünün altında su kenarında piknik lokantalarında en azından kahve içmelisiniz.
68/ Hint inciri yediniz mi? Bazı yerlerde frenk inciri de denilen dikenli incir, Adana’da buz kalıplarının üzerinde soğutulup, müşteriye soyularak verilir. Tadı mı? Ahhh.. ahhh… dışı herkesi, içi beni yakar.
69/ Torosların Çiçekleri; Torosların Adana’ya denk gelen kısmına Aladağlar denir. Dadaloğlu, Karacaoğlan, Yaşar Kemal bu dağların çiçek efsaneleriyle destanlar yazmıştır. Torosların sadece Adana’ya denk gelen kısmında 450 civarında endemik çiçek (yani buraya has) çeşidi bulunur.
70/ Karacaoğlan’ın doğduğu köy; Karacaoğlan’ın doğduğu efsane edilen Feke’nin Karacauşağı köyünü ziyarete gitmek, dünyanın en güzel dağlarında dolaşmak demektir.
71/ Yiyebileceğiniz en güzel dondurma; Bu bir iddiadır ama ben kimi Feke’nin Gül Pastanesi’ne götürdüysem iddiamı doğruladı. Feke’de küçücük bir otantik pastane olan Gül Pastanesi’nin, keçi sütünden ve yörede yetişen salep cinslerinden yaptığı organik dondurma yediğim en güzel dondurmadır. Sadece sütlü çeşidi bulunur. Külahını da sadece 2 liraya alırsınız.
72/ Haydar’ı Öldürmek; Çetin Yiğenoğlu’nun Toroslar’ı anlatan bu romanını mutlaka, buraları gezerek okumalı ve Tahtacı Yörükleri ile muhakkak tanışmalısınız.
73/ Toroslar ve Nadide Çiçekleri; Torosları gezmenizde en önemli rehber ise, benim 4 arkadaşımla birlikte 15 yılda hazırladığımız “Toroslar ve Nadide Çiçekleri” kitabıdır.
74/ Gezbeli Kaya Kabartması; Hitit kraliçesi Adanalı Puduhepa’nın oğlu için yazdırdığı koca kitabeyi Tufanbeyli’de görebilirsiniz(Son zamanlarda tahrip edildiğini üzülerek görüyorum)… Madem kaya kabartmalarını dolaşmaya başladık, Sirkeli’deki Muvattalli, Gülek Boğazı’ndaki İskender Kabartmaları’nı da muhakkak görmelisiniz.
75/ Yeşiloba Milli Mücadele Müzesi; Adana’nın içinde, Kurtuluş Savaşı sırasında katledilen 100 Türk’ün anısına yapılan, küratörlüğünü benim yaptığım müzede, Tülay Aktaş’ın mini heykellerini, Mesut Dikel’in resimlerini ziyaret edebilirsiniz.