Can Kozanoğlu, 90’larda o yılların Türkiye’sini dört kitapla anlatmış, sonra bu tür kitaplara ara vermişti. O ara bitti ve eski kitapların da üzerinden geçerek günümüz Türkiye’sine bakan ‘Bıçkın ve Ağlak’, Mirgün Cabas’ın Kozanoğlu ile yaptığı söyleşiler formatında çıktı.
Can Kozanoğlu 2015’te 10 yıl aradan sonra kurgu-anı kitabı ‘Yalan Yıllar’ı yayımlamıştı. Sıranın eski kitapları ‘Cilalı İmaj Devri’, ‘Pop Çağı Ateşi’, ‘İnternet, Dolunay, Cemaat’ ve ‘Yeni Şehir Notları’nı günümüzden bakarak tekrar değerlendireceği kitaba geldiği biliniyordu. Kitap ‘Bıçkın ve Ağlak’ adıyla ve Mirgün Cabas’ın Kozanoğlu ile yaptığı son derece kafa açıcı bir söyleşi formatında geldi.
Söyleşide merak edilen sorulara cevapları da var. Onu okumaktan mutluluk duyan bu kadar insan varken neden uzun aralar verdiği gibi: “Sürekli ahkâm kesen adam haline dönüştüm, o rolü sevmedim, beğenmedim. Bir de şunu fark ettim ki, ne kadar çok konuşursan, ne kadar çok yazarsan beynini o kadar bağlıyorsun. Bir konuda iddialı laflar ediyorsun, sonra söylediklerin içine sinmiyor ama…
Beynini bağlamış oluyorsun…
Bağlamış olduğun için de kendi beynini manipüle etmeye başlıyorsun. Bu da insanı çok kısıtlayan ve geriye götüren bir şey.”
Kozanoğlu’nun eski kitaplarını bulmak kolay değil. Neden yeni baskılarını yaptırmayı tercih etmediğini ise şöyle anlatıyor: “Şimdi yeniden yayımlatsam çok çiğnenmiş, tüketilmiş konular gibi gözükebilir yazdıklarım. Kendi zamanları için yenilerdi. Çok zeki, çok öngörülü olduğum için değil, imkânlar elverdiğince dünyayı izlemeye çalıştığım için. Zannettiğimiz kadar özgün bir ülke değiliz çünkü. Amerikan sosyolojisi olarak tanımlanan ekolü küçümsemiyor olmanın da faydasını görmüşümdür. İlk olmak, erken davranmak, erken sezmek, zamanında davranmak, kaliteli iş yaptığım anlamına gelmiyor tabii.”
500 sayfalık söyleşi ‘Cilalı İmaj Devri’nden bugüne geçen 25 yılda Türkiye’de sosyal hayatı ve kitle kültürünü etkileyen bütün faktörlere giriyor. Çok eğlenceli yerlere gidildiği de elbette oluyor: “At yarışları lümpenlik değil ama toplum bunu bilmiyor, hâlâ da bilinmiyor maalesef (gülüyorlar). Yıllar önce Oğuzhan Müftüoğlu’na sormuştum, ‘Abi, devrimden sonra ganyan atabilecek miyiz?’ diye.
Ne cevap vermişti?
Yazının devamını okumak için tıklayın
BIÇKIN VE AĞLAK
YENİ TÜRKİYE’NİN HİKÂYESİ
Can Kozanoğlu
Söyleşi: Mirgün Cabas
Can Yayınları, 2018
496 sayfa, 35 TL.