ALTINORAN’DAN DOLU DOLU SANAT GÜNÜ

Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı Haluk Uygur, “Sanat Adana için, Adana’dan Dünya’ya”. Her şeyi bunun için yaptık. Ve biliyoruz ki biz Adana’yı bir yere taşırsak eğer Dünya’ya doğru götürürsek biz de Dünya’ya gideceğiz. İşte o zaman Dünya sanatçısı olma şansını yakalayacağız. Yapamazsak, karıncaya demişler ya, ‘ulaşamazsın hac’ca.” O da ‘yolunda da ölürüz ya” demiş” İfadelerini kullandı.

HABER:VAHİT ŞAHİN

Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu, Dördüncü Geleneksel Berna Ateşoğlu Sanat Günleri programında fotoğraf, monografi, video ve müzik etkinlikleri gerçekleştirdi.

Başkent Üniversitesi Kışla Yerleşkesi Sergi ve Toplantı Salonunda kalabalık bir davetli topluluğunun katıldığı etkinlikte açış konuşması yapan Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı Haluk Uygur,  yıllar önce Roma’da Van Gogh sergisine girmek için insanların uzun kuyruk oluşturduğunu anlatarak, “Biz de kuyruğa girdik. Sergiyi izledik, geldik. Akşam otelde dua ettim, Allah’ım bizim ülkemizde de sergi salonlarında sergi olacak mı diye. Veya konser salonları zınka zınk dolacak mı, diye. Bu bir uhdeydi. Ve gittikçe post modernleşen dünyada değerlerin yok edildiği yerlerde ki, bu bizim ülkemizde çok daha hızlı oldu. Biz Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu olarak biz sanatçı diyoruz ama madem bu değerler yok oluyor, biz de bu yok olan değerlerin karşısına nasıl direniriz görüşüyle, “Adana’ya Güç Verenler” diye bir proje yaptık. Tam 25 bin kişi o gün salonu ziyaret etti, dışarıda tam 45 dakika kuyrukta beklediler. Van Gogh’dan daha çoktu. Anladık ki, eğer ki biz değerlerimize sahip çıkarsak herkes sahip çıkıyor. O zaman bundan sonra bizim yapacağımız her şey değerlerimize sahip çıkan, toplumu olumlu yönde değiştiren şeyler olmalı, yoksa duvarlara yapıştırılan şeyler değil. Yarışmalarda kısa süreli alkışlık şeyler değil.  İşte sanatın devrimci yanı da buydu. O 25 bin kişinin birinci gün izlediği sergide 25 bin adet kitap basıldı ve Adanalıya ulaştı. 25 kişiyi anlatmıştık. Daha sonradan devam ettik, geçen seneye kadar bu sayı 31 olmuştu. Bu senede 32. sinin ulaşarak karşınızdayız. “

Uygur, şöyle devam etti:

“Yaşar Ateşoğlu için başladık ama anladık ki, Ateşoğlu Ailesini anlatmalıyız. Burada çok sayıda üyesi var. Çünkü düşmana karşı ilk kurşunun sıkıldığı yerden bunlar. Karahasan çetesinin Karamehmetleri. Ve bu proje ortaya çıktı. Tabi ki bunu tek başına yapmak mümkün değildi. Kimler yaptı? Esen Cömertpay, Gülsüm Ünal, Hanife Uygur, İlknur Solmaz, İsmail Ökke, Nesrin Karataş, Yeşim Yalçın Mendi, Yıldız Aka Kaçar ile yaptık. Ve bir ilkemiz vardı;”Sanat Adana için, Adana’dan Dünya’ya”. Her şeyi bunun için yaptık. Ve biliyoruz ki biz Adana’yı bir yere taşırsak eğer dünya’ya doğru götürürsek biz de Dünya’ya gideceğiz. İşte o zaman Dünya sanatçısı olma şansını yakalayacağız. Yapamazsak, karıncaya demişler ya, ”ulaşamazsın hac’ca.” O da ‘yolunda da ölürüz ya” demiş” ifadesini kullandı.

YAŞAR ATEŞOĞLU HEYECANLANDI

Vefat eden eşi Berna Ateşoğlu adına dördüncüsü düzenlenen etkinlikte konuşan Yaşar Ateşoğlu ise, “Bugün dördüncüsünü yaptığımız Berna Ateşoğlu Sanat Günlerinde önemli bir iş yaptığını düşünüyorum Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği’nin. Değerlerimiz, yaşarken yaptıklarınızın sonraya bırakılmış biçimidir ve sizin anıldığınız sürece o değerleriniz yaşayacak ve topluma ışık olacaktır. Haluk Uygur, artı Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği’ndeki kardeşlerimiz bu değerlerimiz yarınlara taşımanın ve ölümsüzleştirmenin çok güzel örneklerinden birini yapıyorlar” DEDİ.

Ateşoğlu, ”Biliyorum, ülkemiz ve insanlarımız zor dönemden geçiyor. Bu zor dönemleri aşmanın en güzel yolu sanat iyileştirir, sanat kaynaştırır kavramıdır. Biz de bu kavram ile topluma ışık olmak, toplumu bir yerden alıp bir başka yere taşıyacak çabalar içerisinde bir tuzumuz olsun, bir çabamız olsun diyen kardeşlerimizin emek verdiği, ama çok daha önemlisi izleyerek, katılarak siz değerli konuklarımıza çok teşekkür ediyorum. Ve arkadaşlarımız da alkışlamak istiyorum” şeklinde konuştu.

Bu konuşmalardan sonra sırayla şu sanat etkinlikleri başladı:

FOTOĞRAF GÖSTERİLERİ

Daha sonra Görünmeyeni Gösteren Atölye’nin ”Kadın; Söyleyeceklerim Var” adlı fotoğraf gösterisi ile Edip Kuzey Akten’in “Sarı Çizginin Ötesi” adlı video gösterisi izlendi.

MAVİ ŞİİRLER DİNLETİSİ

Programda Fuat Erköseoğlu, Nazan Arabacı, Nesrin Karataş, Yeşim Yalçın Mendi, Yaşar Ateşoğlu, Edip Kuzey Akten ve gitarıyla Emrah Tunç tarafından Mavi Şiirler Dinletisi gerçekleştirildi.

PİYANO RESİTALİ

Dilan Dereli ve Övgün Ateşoğlu’nun piyano resitali  izlendi.

MAVİ ATEŞ KİTABI İMZA ETKİNLİĞİ

Sergi Salonunda da Maviş Ailesi Fotoğraf Sergisi gerçekleştirilirken, “Maviş Ailesi” adlı kitap Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı Haluk Uygur tarafından imzalandı.

(vş)

 

Haber Kaynak : HABER MERKEZİ