Altınrota ‘ya başarılar diliyor ilk sayısından Çetin Yiğenoğlu’nun Kalemin Rotası adlı denemesini sizlerle paylaşıyoruz.
KALEMİN ROTASI ÇETİN YİĞENOĞLU Deneme
Bana göre Çukurova’yla Toroslar dünyanın merkezidir!
Bazı yazılarımda zaman zaman bu konuya değinip gerekçelerimi anlattım. Altınrota’da yazma kararı verme sürecinde ilk tümcedeki sav yine yalayıp geçti düşüncelerimi. Bu zorlu savın gerekçelerini elden geldiğince açıklamaya çalışmadan önce Altınrota’da yazacağım yazıların türünü, biçimini, biçemini belirleme zorunluluğu da dayattı kendini. İlk yazı, daha sonra yazılacak yazılar için tasarlanan biçimin, biçemin manifestosu gibi algılanır ya… Gelenek böyle söylüyor, ne de olsa. Nasıl bir yazı disiplini seçilecek, içerik, tür? Hangi yaklaşımla, hangi açıdan (perspektif) yaklaşılacak konuya, konulara?
Okumaya başladığınız Altınrota dergisi, bazı yabancı dillerdeki tanımlamalara göre “on line” ya da “dijital” yöntemle/teknik olanakla yayınlanacak. Böylece, dünyanın her yerinde okunabilecek dergi, bizim Uluslararası Çukurova Sanat Günleri’nin (UÇSG) ana izleği “Yerelden ulusala, ulusaldan evrensele”yi çağrıştırıyor bu yönüyle. Dergi Adana, Çukurova, Toroslar, doğallıkla Doğu Akdeniz bağlantılı çalışmaları (fotoğraf, gezi, izlenim, röfortaj vs.) yayımlayarak bölgemiz için özel bir “misyon” yükümlenmiş durumda. İster bölgeyle ilgili bir çalışma, ister dünyanın bir başka bölgesiyle olsun, Altınrota’nın rotası Çukurova’ya, Toroslar’a kırılacak her zaman. Özcesi, her yol Çukurova’ya, Toroslar’a, Doğu Akdeniz’e çıkacak ya da çıkması, bağlantılandırılmasına çalışılmış yayın yönetimince içerik, yayın politikası tasarlanırken.
Bu, bir yanıyla çok kolay. Çukurova’da iz bırakmamış ya da bir biçimde yolu bölgeye düşmemiş çok az ulusun, toplumun olduğu savunulabilir, rahatlıkla. Kimi emperyal amaçlarla gelmiş, koloniler kurmuş, yüzlerce yıl iliğini sömürmüş bölgenin, bölge halkının. Kimi, örneğin Gılgamış, ölümsüzlüğü aramak için –bize göre– Toroslar’a gelmiş. Gılgamış’ın aradığını Dioscorides Pedanius Çukurova’da bulmuş. Bir de kitap yazmış Materia Medica isimli.
Yazının devamını okumak için linke tıklayınız