Anavarza Antik Kenti – Utku Tansuğ

Anavarza Ören Yeri, bana göre tüm Kilikya coğrafyasının en görkemli yeridir. Bir tek, dalyan coğrafyası onunla boy ölçüşebilir. Anavarza Kayalıkları, Çukurova’nın kalbinde yükselir, tepesinde kaleleri aşağısında ise bugün büyük kısmı toprak altında kalmış dev gibi bir şehir uyur. Anavarza’nın kalbimde yeri bambaşkadır. İlk gidişim hatırlayamadığım kadar eski. Çocukken ailemle gitmiş olmalıyım.

Arkamdaki Anavarza Şehri’nin muhteşem giriş kapısı, 3 kemerli Zafer takı. Arkasında uzanan yol ise 37 metre genişliğinde ve bütün antik dünyanın en geniş cadde yapısı.
Yıllardır kaderine terk edilen Anavarza’ya sonunda 2016 yılında el atıldı. Önce Antik Cadde biraz daha gün yüzüne çıkarıldı. 2 ay önce gittiğimde Zafer Takı’nın restorasyonu bitmek üzereydi. Dün gittiğimde ise tüm ihtişamıyla Zafer Takı’nın tamamlanmış olduğunu görünce acayip heyecanlandım.

2000 ilkbaharınu Adana’da geçirmiştim. O sene, buradaki kayalıklara sık sık kaya tırmanmaya gelirdik. Sonradan, Çukurova Üniversitesi Tırmanış Kulubü ile birlikte Anavarza Kaya Tırmanış Şenliği’ni organize edenler arasında yer aldım. Yüzlerce tırmanışçıyla Anavarza’nın muhteşem coğrafyasında bir haftasonu geçirdik.
2014’den sonra Anavarza’nın etkinlikler yoluyla canlandırılmasıyla ilgili, yetkili kurumlara birkaç proje götürdüm ancak buranın ören yeri olduğu gerekçesiyle bir yol kat edemedim.
2016’da “Yaşar Kemal Coğrafyası” adıyla Anavarza’dan, Yaşar Kemal’in doğduğu köy olan Hemite’ye uzanan bir bisiklet güzergahı belirleyerek pedal bastım ve bu güzergahı Goadana Kent rehberinin ilkbahar sayısında yayınladım.
Adana’nın muhteşem güzelliklerini ziyaret edilebilir, tur düzenlenebilir destinasyonlar haline getirmemiz gerekiyor. İşte bu amaçla, bu güzergah çok yakında Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından bisiklet topluluklarının katılımıyla, bir destinasyon olarak bölgeye dikkat çekmek adına bir etkinlik kapsamında kat edilecek.