Araştırmacı Yazar Suat Yener’in Kitabı ‘Adana’da Musikiye gönül verenler’

Araştırmacı Yazar Suat Yener müzik yazıları ile adabul’da. Suat Yener kimdir?Kitabının önsöz yazısı ve içinde yer alan sanatçıların listesini yayınlıyoruz.Kitaba sahip olmak isteyen müzikseverler Suat beye [email protected] mail adresinden ve 537 945 48 71 nolu telefondan ulaşabilirsiniz. Bu değerli arşiv çalışması kitaba 10 tl ye sahip olabilirsiniz.

BAŞLARKEN

1954 yılının Temmuz sıcağında Adana’da dünyaya gelmişim. Milli Mensucat İlkokulu, İstiklal Ortaokulu ve Adana Erkek Lisesini bitirdikten sonra 1976 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesine başladım.

Musikiye küçük yaşta heves etmem mahallemizdeki fasıllarla başladı. Ahmet Sabri Gergin ve hocam Bahri Özügergin’den etkilendim. Küçük yaşlarda aralarında yaptıkları fasıllarda aklımda kalan “Solsan da sararsan yine gül pembe dehensin” şarkısı kulağıma gelen ilk eser oluyordu. Uzaktan da olsa dinlemekten zevk alıyordum. Fasılların en sonunda söyledikleri “Hatice’m saçlarını dalga dalga taramış” Hüseyni türküsü hala bende yerini korumaktadır. Zira çocuk yaşlarda annelerinin adının Hatice olmasından bu türküyü söylediklerini sanırdım.

Ortaokul çağlarımda bir plakçı dükkânında çalışmaya başlamam musiki aşkımı derinleştirdi. O dönemlerde Türk Sanat Müziği dinleyen insanlar çoktu. Daha sonra arabesk müziğinin ülkemize girmesiyle müziğimizde bir yozlaşma olmaya başladı. İşte bu dönemden sonra Türk Sanat Müziği severi olmak bir ayrıcalık oldu. Üniversite yıllarımda kaset koleksiyonu yapmaya başladım. Türk Sanat Müziği şarkılarını makamlarına göre gruplandırarak bir çatıda topladım. Ve bugüne 14.000 civarında Türk Sanat Müziği şarkısını arşivime ekledim.

1985 yılında Adana’ya döndüm. Hocam Bahri Özügergin’den makam ve nazariyat dersleri aldım. Her gün yeni bir şeyler öğrenmek musiki aşkımı artırdı ve musikide repertuar, bestekârlar, musiki tarihi ve arşivleme çalışmalarına başladım.

2006 yılında repertuar çalışmalarımı “Musiki Kılavuzu” adı altında ilk kitap denememi “Sözlü Eserler Antolojisi” olarak çıkardım. Musikişinas dostlarımın istekleri üzerine repertuar düzenine göre hazırlanmış olan cepte taşınacak kadar küçük “Cep Antolojisi” kitabımı yayınladım. Daha sonraları Büyük Türk Musikisi Antolojisi çalışmalarıma başladım. Fakat araştırmalarımda Adana gibi musiki değerlere önem veren kentin değerli üstatlarına genel antolojilerde yer verilmemesi beni oldukça üzdü. Antoloji çalışmamı yarım bırakarak Adana’daki musiki tarihini araştırmaya karar verdim. Üç yıl süren araştırmalarımdan sonra size “Kimler Geldi Kimler Geçti” isimli bu araştırmamı sunuyorum.

 

Adana Musiki Tarihine Bir Bakış

 

1900’lı yılının başlarında Seyhan Nehri üzerindeki Taşköprü’nün Kalekapısı’na bakan tarafında nehrin üzerine kurulan ahşap tahtlar üzerinde ” Saz Evleri” yapılmış ve burada müzisyenlerin fasıl yaptıkları ve ailelerin buralarda gelip fasıl dinledikleri rivayet edilir. Resimde sol taraftaki ahşap yapı “Şafak Kahvesi”.

Adanalı bestekâr Muhlis Sabahattin Ezgi 1899 yılında babası Hurşit Bey Adana’da sürgündeyken doğuyor, fakat çocuk yaşta İstanbul’a gidiyor ve Adana kütüğüne kayıtlı olsa da Adana’daki musikiye katkısı olmuyor.

Sonraları rastladığımız kişi Atatürk’e “Ud” çalan Sıtkı Avcı ve sesi ile ona eşlik eden eşi Vasfiye Hanım Adana’daki musiki akımının ilk işaretleri oluyor. Hatta Sıtkı Avcı o yıllarda yasaklanan Türk Musikisi’nin yeniden canlanmasında önemli rol oynayan kişidir.

Udi Tevfik Özşahin’nin ifadelerine göre , 1936 yılında Mahmut Soyarslan’dan ve 1939 yılında Udi İbrahim Efendi (Uğurlar)’dan ders aldığını ve askerden döndükten sonra 1941 yılında Galip Ongül, Ali Bakır ve Mahmut Soyarslan ile birlikte eski adliye civarındaki Galip Ongül’ün iş yerinde meşk ettikleri ve o zamanlar daha çocuk yaşta olan Mustafa Sağyaşar’ın zaman zaman kendileri meşke katıldığını anlatır.

Yine rivayete göre ilk musiki dernekleri Udi İbrahim Efendi’nin Kuruköprü’nün Bakımyurdu Caddesi’ne hemen girişinde Körler Sağırlar ve Dilsizler Tesanüt Cemiyeti’nden söz edilir. Bu cemiyette daha sonra Sıtkı Avcı hocalık yapmış. Elimizde bir belge olmasa da yaptığım araştırmalara göre 1936 yılında radyodaki musiki yasağı kalktıktan ve Atatürk’ün ölümünden sonra Adana’ya dönen Sıtkı Avcı’nın ilk işaretlerini burada görüyoruz. O zaman cemiyetin faaliyetleri 1930’lı yılların ikinci yarısında oluyor.

1948 yılında Adana Musiki Cemiyeti adı altında Mahmut Soyarslan, Ali Bakır, Galip Ongül, Sıtkı Avcı, Tekin Karadayı, Kazım Gürses toplanmışlar ve bu cemiyeti bir süre devam ettirdikleri görünüyor.

Elimizdeki bilgilere göre ilk belgeli kurum, o yıllarda faaliyetlerine devam eden Halk Eğitim Merkezi’nde Müzik Kolu kurulmasıdır. 1957 yılında Ecz . Mahmut Akan tarafında kurulan topluluk ikinci yıl 90 kişi olmuş ve konserler vermiş.

Ecz. Mahmut Akan, Toktan Sökmen, Mahmut Soyarsan, Arif Sisli, Rıfat Şanlı el, İsmail

Demirkıran, Ali Bakır, Galip Ongül, İsmail Dede, Kazım Sanrı, Tekin Karadayı, Ümit Öcal ve

Kazım Karaörs gibi değerler Adana’daki musiki akımın öncüleri olmuşlar ilk kurumlaşmada bulundular.

İkinci kulvarda ise Arif Nihat Aka yönetiminde Ali Şenozan, Tevfik Özşahin ile beraber Adana

Musiki Cemiyyeti’nde faaliyetlerini devam ettirmişler.

 

1964 yılında Adana Halk Eğitim Merkezi’nden ayrılan Mahmut Akan, Toktay Sökmen, Erdoğan

Özdiker, Ayfer Yarman ve Mahmut Kadıoğlu ile birlikte Adana Musiki Derneği adıyla kurduklarıtoplulukla musiki çalışmalarına devam ettiler ve çeşitli yardım kurumlarını bünyesinde konserler verdiler.

Adana Halk Eğitim Merkezi’inde bu tarihten sonra önce Arif Nihat Aka sonra da Ali Şenozan

dönemi başlıyor. Bu yıllarda Adana Türk Ocağı’nın musiki faaliyetlerine rastlıyoruz

1974 yılında daha önce dağılan Adana Musiki Derneği kuruldu. Başkanlığa Erdoğan Özdiker ve

hocalığa Mahmut Akan geldi. Mahmut Akan’nın sağlığı bozuluncaya kadar devam ediyor ve daha sonra hocalık görevini önce Uğur Türe yaptı. 1978 yılında Ümit Öcal’a bırakıyor.

1979 yılın Adana’nın ikinci musiki derneği olan Divan Musiki Derneği, Toktay Sökmen, Uğur Türe,Erdoğan Özdiker, Zambak Baysal ve Bekir İnak ile birlikte kurdular.

1982 yılında Adana Musiki Derneği’nden ayrılan Ümit Öcal, Adana’nın Sesi Musiki Derneği’ni

Mahmut Yivli, Şenol Özaltın ve Naci Arpacı ile kurdu. Ümit Öcal’ın Gaziantep’e ikamet etmesi ile Reyhan Karataş, Şahsuvar Sevim ve son olarak Mustafa Taşçı dönemi yaşandı.

1985 yılında Adana’nın ilk resmi konservatuarı olan Adana Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı Belediye Başkanı Aytaç Durak’ın döneminde gazeteci Özer Öztep’in önderliğinde kuruldu. İlk yılında sanat yönetmeni olarak göreve Bestekar Avni Anıl getirildi. Konservatuarda Adana’da musikinin önde gelen isimleri Arif Nihat Aka, Ali İntizam, Şükrü Birbaş, Ümit Öcal, Faik Kasapoğlu, Suphi İdrisoğlu, Hüseyin Çetin Yener, Kazım Sanrı, Işıl Saka, Ercan Çulhaoğlu, Salim Küçüktanış ve daha bir çok üstatlar görev yaptı. 1987 yılında Avni Anıl’ın görevi bırakması ile o yıllarda TRT Repertuar Kurulu Üyeliği üyeliği yapan Ali Şenozan göreve geldi. Toktay Sökmen ve Uğur Türe’ninkatılımları ile kadro daha da güçlendi.

1996 yılında Suphi İdrisoğlu, Ferit Celal Kanan, Zafer Hallaçoğlu, İhsan Serintürk ve arkadaşları önce “Gönül Bahçesi Korosu” adı altında bir araya gelerek topluluk kurdular. İki yıl sonra bu topluluk dernekleşme kararı alarak “Çukurova Musiki Derneği” adı altında faaliyetlerini devam ettirdiler. ( 1998)

1989 yılında Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuarı Adana’nın ikinci konservatuarı olarak

kuruldu. Yönetimine Prof. Dr. Yalçın Remzi Yüreğir getirildi.

1989 yılında Şef Işıl Saka yönetiminde Sasa Korosu olarak çalışmalara başladı ve 1990 yılında Bahri Özügergin, Ayşe Dudu Doğan, Nurdan Nar , Abdulkadir Salar , Tuğrul Saybaşılı , Işıl Saka , Hilmi Sulu , Berat Palaz tarafından Seyhan Musiki Derneği olarak tüzel kimliğine kavuştu.

1990 yılında Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası kuruldu ve 5 Ocak 1991 yılında ilk konserini verdi.

KİTAPTA YER ALAN SANATÇILAR VE KOROLAR 

Abdulkadir Salar

Abdurrahman Yağdıran

Adana Barosu Oda Korosu

Adana Büyükşehir Belediyesi

Konservatuvarı

Adana Halk Eğitim Merkezi Müzik

Kolu

Adana Musiki Cemiyyeti

Adana Musiki Derneği

Adana Öğretmenler Korosu

Adana Tabib Odası Sağlık Korosu

Adana’nın Sesi Musiki Derneği

Adil Bozkurt

Ahmet Gülşen

Ahmet Polatöz

Ahmet Selçuk İlkan

Ali Bakır

Ali İboş Ağa

Ali İntizam

Ali Limoncu

Ali Şenozan

Arif Nihat Aka

Avni Anıl

Aygül Altınok Tutu

Ayşe İnak

Aziz Şenses

Bahri Özügergin

Barış Nakipoğlu

Bekir İnak

Can Etili

Cumali Karataş

Çukuroava Üniversitesi Devlet

Konservatuvarı

Çetin Ünal Özülkü

Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti

Çukurova Musiki Derneği

Çukurova Üniversitesi TSM Korosu

Divan Musiki Derneği

Doğan Yarız

Eğit-der Korosu

Emin Güven Yaşlıçam

Ercan Çulhaoğlu

Erdal Yalçın

Erdoğan Özdiker

Erkan Sürmen

Erol Büyükburç :

Ertunç Toprakezen

Eyüp Uyanıkoğlu

Faik Kasapoğlu

Faruk Tınaz:

Fatih Erenler

Fatma Betül Arıcıoğlu

Ferdi Tayfur

Feridun Dalgınlı

Feridun Düzağaç

Ferit Celal Kanan

Ferit Çatıkkaş

Feyzullah Eti

Galip Ongül

Gürkan Sürmen

Halil Atılgan

Haluk Levent

Hasan Özçivi

Hasan Şanlıtürk

Hilmi Sulu

Hüseyin Çetin Yener

Hüseyin İleri

Hüseyin İlhan Polatöz

Işıl Saka

İbrahim Uğurlar

İhsan Serintürk

İsmail Demirkıran

Kani Karaca

Karacaoğlan

Kazım Sanrı

Kenan Eryörük

Körler Sağırlar ve Dilsizler Cemiyeti

Kurtuluş Türkgüven

Mahmut Akan

Mahmut Soyarslan

Mahmut Yivli

Mehmet Kıyıcı

Muazzez Oya (Özdiker) Forgione

Muhlis Sabahattin Ezgi

Murat Göğebakan

Murat Kekilli

Mustafa Coşkun

Mustafa Sağyaşar

Mustafa Şimşek

Mustafa Taşçı

Naci Arpacı

Nedim Adanalı

Nermin Eryörük

Nesrin Eryörük

Nurhan Damcıoğlu

Oktay Sökmen

Özer Öztep

Reyhan Karataş

Rifat Şanlıel

Sadettin Öktenay

Salim Küçüktanış

Sealahattin Sarıkaya

Serant Gülşen

Seyhan Musiki Derneği

Seyhan Tütün

Sıtkı Avcı

Suna Kan

Suphi İdrisoğlu

Süleyman Aslaner

Şaban Gen

Şadan Adanalı

Şehsuvar Sevim

Şevket Sevinç

Şükrü Birbaş

Talat Er

Taşar Erkol

Tevfik Özşahin

Tevfik Uğurlar

Timuçin Çevikoğlu

Toktay Sökmen

Tuğrul Saybaşılı

Türkocağı

Uğur Doğan Türe

Ümit Öcal

Ünsal Özdiker

Veri dairesi Korosu

Yalçın Remzi Yüreğir

Yasin Özenli

Yaşar

Zafer Halaçoğlu

Zakir Erdoğan

Zambak Baysal Türe

Zekayi Gökkaya

Zeki Torun

Ziraat Mühendisleri Odası

Follower kaufen YouTube Likes kaufen Insta Follower kaufen YouTube Abonnenten kaufen TikTok Follower kaufen Instagram Likes kaufen TikTok Likes kaufen Deutsche Follower YT Likes kaufen Instagram Views kaufen TikTok Live Zuschauer kaufen Likes kaufen auf Instagram Deutsche Follower kaufen TikTok Views kaufen Buzzfan