BİR ZAMANLAR ADANA’NIN KADİRLİ’NİN KOZAN’IN AĞALARI, BEYLERİ VE DE SOSYETESİ …
Osmanlı’dan Cumhuriyete geçişte Çukurova’nın namlı ağaları, beyleri vardı. bir de Kozan ve Kadirli’nin önde gelenleri…Toplumun sosyal ve ekonomik hayatına yön verenlerin yeni nesilleri öncelikle Tarsus Amerikan Koleji’nde okur veya İstanbul’a, Avrupa’ya hatta Amerika’ya eğitime giderlerdi. Ülkelerine döndüklerinde de çiftlik, şirket ve fabrika sahibi olma, entellektüel birikimlerini de değerlendirerek siyasete girerek güç elde içinde oldular.
Çukurova’nın önde gelen ağaları, beyleri ve de sosyetesi içinde Kozan ve Kadirli’li olanların da isimleri sık sık hatırlanırdı. Kozan’da Çamurdanzadeler, Kadirli’de Coşkunlar…
Kadirlili Coşkunlar ailesinden aynı zamanda geniş arazileri, çiftlikleri olan Coşkunlar’dan Cafer Bey’in kızı Gözen, 1940’lı yılların sonlarında ortaokul ve lise eğitimi için İstanbul’a gitti. Sonrasında kamu görevi aldı. Türkiye’nin kalkınması için projelere imza attı. Babası Cafer Bey’i, ailesini, 1940’lı yıllar Kadirdli vei Kozan sasyetesini, Adana’da Orozdibek Mağazasında alışveriş yapılmasını, Paris modasının ürünü kıyafetlerle Teşköprü önünde fotoğraf çektirilmesini hatırladı.
O günler, Kadirli, Kozan sosyetesini yaşanan olayları Coşkunların kızı, annesi Çamurdanzadeler’den olan Gözen Küçükerman 84 yaşının içinde duygulanarak yazdı “BABAM KAMİL COŞKUN” kitabını.
Ne diyelim vatana millete ve de insanlığa hayırlı olsun.
Not: Kitaptan edinmek isteyenler Tarihçi Cezmi Yurtsever’e ulaşabilir.
https://www.bkmkitap.com/babam-kamil-coskun-ciftci-kadirli