Bakanlık açıkladı! Tiyatro, opera ve bale gösterileri için yeni karar

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada “İçişleri ve Sağlık Bakanlıklarımız ile yaptığımız değerlendirmeler neticesinde açık ve kapalı mekanlarda sahnelenecek tüm tiyatro gösterimleri ile opera ve bale temsilleri bakanlığımızca 23.06.2020 tarihinde yayımlanan ‘Kültür ve Sanat Tesislerinde Kontrollü Normalleşme Süreci Genelgesi’ndeki kurallara uyulmak koşulu ile Hıfzıssıhha Kurullarınca alınan kararların kapsamı dışına alınmıştır” denildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, sosyal medya hesabından açık ve kapalı mekanlarda sahnelenecek tiyatro, opera ve bale gösterileri hakkında kamuoyu duyurusu yaptı.

Duyuruda şu ifadeler kullanıldı:

* İçişleri ve Sağlık Bakanlıklarımız ile yaptığımız değerlendirmeler neticesinde açık ve kapalı mekanlarda sahnelenecek tüm tiyatro gösterimleri ile opera ve bale temsilleri bakanlığımızca 23.06.2020 tarihinde yayımlanan ‘Kültür ve Sanat Tesislerinde Kontrollü Normalleşme Süreci Genelgesi’ndeki kurallara uyulmak koşulu ile Hıfzıssıhha Kurullarınca alınan kararların kapsamı dışına alınmıştır.

İŞTE KÜLTÜR VE SANAT TESİSLERİNDE KONTROLLÜ NORMALLEŞME SÜRECİ GENELGESİ

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un imzasıyla 23 Haziran 2020 tarihinde 81 ilin kültür ve turizm müdürlüğüne, Türkiye Otelciler Federasyonu’na, Türkiye Otelciler Birliği’ne, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği’ne, Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği’ne ‘Kültür ve Sanat Tesislerinde Kontrollü Normalleşme Süreci’ konulu genelge gönderilmişti.https://e23cc0010ec93fa0dc100e1dac372730.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Corona virüsü salgınının yayılmasının önlenmesine yönelik tedbirler kapsamında kontrollü normalleşme sürecine geçildiği belirtilen genelgede, kültür ve sanat faaliyetlerinin güvenli gerçekleştirilebilmesi için kültür ve sanat tesislerinde, önlemlerin alınması ve sürekliliğinin sağlanmasının gerektiği ifade edilmişti.

Genelge kapsamında alınacak önlemler, ‘Giriş, fuayede ve salonlar’, ‘Sanatçı ve personel’, ‘Temizlik ve Bakım’, ‘İşletme/personel araçları’ başlıkları altında belirlenmişti.

Genelgede şu ifadeler yer almıştı:

* Kültür ve sanat işletmelerinin faaliyetleri sırasında, diğer kamu kurum veya kuruluşları tarafından ilan edilmiş olan tedbirlere tam olarak uyulacak.

* Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun Kovid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi esas alınarak tesisin bünyesinde bulunan tüm bölümlere ilişkin temizlik/hijyen uygulamaları ve süreçleri, ziyaretçi/seyirci/katılımcı/personelde hasta, semptomlu, şüpheli durumların varlığı ve acil hallerde ulaşılacak/yönlendirilecek kişi/kurumları, hastalık belirtileri gösteren ziyaretçi/seyirci/katılımcıya personelin yaklaşımını ve bu kapsamda alınacak önlemleri belirlemek üzere ‘Eylem Planı’ hazırlanacak.

* Planı uygulamaktan ve uygulamaları denetlemekten sorumlu personeller belirlenecek.

* İşletme genelinde plan düzenli aralıklarla değerlendirilecek, uygulamada karşılaşılan sorunlar, getirilen çözümler ve kamu kurum ve kuruluşlarınca uygulamaya konulan tedbirler dikkate alınarak güncellenecek.

* İşletmeler, sosyal mesafe kurallarına uygun olarak ziyaretçi/seyirci/katılımcı kabulü yapacak.https://e23cc0010ec93fa0dc100e1dac372730.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

* Salonlar ile fuaye alanları, yeme içme üniteleri, satış üniteleri gibi genel kullanım alanları ile geri hizmet ünitelerinin kullanımına ve sıra bekleme olasılığı olan her yere ilişkin ‘Sosyal Mesafe Planı’ hazırlanacak ve plana uygun düzenlemeler yapılacak.

* Sosyal mesafe planına uygun olarak belirlenen kapasite tesis girişine ve her bir salonun girişine ayrı ayrı asılacak.

* Ziyaretçi/seyirci/katılımcıların Covid-19 tedbirleri ve uygulamalarına ilişkin bilgilendirilmeleri amacıyla tesis girişinde ve kolayca görülebilecek yerlerde uyulması gereken kurallar için görsel/yazılı bilgilendirme panoları asılacak.

* Ziyaretçi/seyirci/katılımcılara, girişte termal kamera veya temassız ateş ölçümü uygulanacak, 38 dereceden yüksek ateş ölçümlerinde, işletmeye alınmayarak bir sağlık kuruluşuna başvurması için uyarılacak.

* Ziyaretçi/seyirci/katılımcıların tesise maske ile girmeleri ve içeride bulundukları süre boyunca maske takmaları sağlanacak. Bununla ilgili yazılı ve sesli uyarılar/anonslar yapılacak. Maskesi olmayanlara, girişte verilmek üzere maske bulundurulacak.

* Tesis girişlerinde el antiseptiği bulundurulacak ve ziyaretçi/seyirci/katılımcıların ellerini antiseptikle temizlemelerinden sonra girişleri sağlanacak.

* Tesis giriş ve çıkışları, salon giriş ve çıkışları, danışma, vestiyer, otoparklar, gişe ve büfe bölümleri ile bay-bayan tuvaletlerinde sıra oluşmasının engellemesine yönelik sosyal mesafe kuralına uyulacak şekilde yer işaretleri, şerit, bariyer gibi düzenlemeler yapılacak.

* Bilet işlemleri mümkün olduğunca çevrimiçi gerçekleştirilecek, ziyaretçilerin bilet çıktısı olmadan giriş yapabilmeleri sağlanacak ve temassız ödeme alınacak.

* Temaslı pos cihazı kullanılması halinde her kullanımdan sonra cihazın en az yüzde 70 alkol içeren malzemelerle temizlik ve dezenfeksiyonu sağlanacak.

* Ödeme alanlarında kasa ile kullanıcı arasına göz hizasına kadar pleksiglas veya benzeri bariyer düzenlenecek veya kasada ödeme alan personel yüz koruyucu maske kullanacak.

* Vale hizmeti veren personel, her araç teslim alma ve etme hizmetinden önce ve sonra ellerini uygun antiseptik ile temizleyecek, eldiven takmayacak ve taşıtları maskeli kullanacak.

* Vestiyer kullanımında her bir kullanıcıya temassız bir alan sağlanarak hizmet verilecek, bunun sağlanamaması durumunda bu hizmet verilmeyecek.

* Asansörlerin içine birer metre ara ile sosyal mesafe yer işaretleri yapılarak toplam kapasitesinin üçte birini geçmemek kaydıyla kapasitesi belirlenecek ve yazılı/görsel bilgilendirme yapılacak.

Yazının devamını okumak için tıklayın