Bir insan tasarlamak

‘Biz İnsan mıyız?’ başlığıyla bu yıl üçüncüsü düzenlenen İstanbul Tasarım Bienali yarın başlıyor. Beatriz Colomina ve Mark Wigley’in küratörlüğünü üstlendiği bienal, ‘insan’ın 200 bin yıl boyunca tasarımla kurduğu ilişkiyi inceliyor.

İSTANBUL Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından ENKA Vakfı, Petkim ve VitrA eş sponsorluğunda düzenlenen 3. İstanbul Tasarım Bienali, yarın kapılarını ziyaretçilerine açıyor. ‘Biz İnsan mıyız? : Türümüzün Tasarımı : 2 saniye, 2 gün, 2 yıl, 200 yıl, 200.000 yıl’ başlığıyla, Beatriz Colomina ve Mark Wigley küratörlüğünde düzenlenen bienal, ‘insan’ın 200 bin yıl boyunca tasarımla kurduğu ilişkiyi, arkeolojiden son teknolojiye, tıptan mimarlığa, bilimden iletişime birçok farklı alanda inceliyor.

UFUK AÇAN TASARIMLAR
3. İstanbul Tasarım Bienali, dün sabah Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda yapılan basın açılışıyla tanıtıldı. Basın açılışına konuşmacı olarak İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, bienalin küratörleri Beatriz Colomina ve Mark Wigley ile İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova katıldı. İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı konuşmasında “Tasarım ve ilgili tüm yaratıcı alanları kapsayacak şekilde geliştirdiğimiz, tasarım kavramı üzerine ufuk açmasını, kamuoyunda tasarım konusundaki duyarlılığı artırmasını amaçladığımız bienal 22 Ekim’de kapılarını açacak. İzleyicilerimizin bu süreçte bienalle birlikte yeni düşüncelerle, yeni bakış açılarıyla tanışacağına, tasarıma dair yeni sorular soracaklarına inanıyoruz” dedi.

13 ÜLKEDEN 250 KATILIMCI
Ücretsiz olarak gezilebilecek bienalde, 13 ülkeden 250’nin üzerindeki katılımcının 70’in üzerinde projesi yer alıyor. Bienal katılımcıları arasında tasarımcıların yanı sıra mimarlar, tarihçiler, arkeologlar, koreograflar, sanatçılar ve bilim insanları da yer alıyor. Bienalde yer alan projeler, tasarımın insan hayatını, bedenini, yaşadığı gezegeni ve zamanı nasıl kökten değişikliklere uğrattığını gösteriyor. Bienal sergileri ücretsiz olarak Karaköy’deki Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Studio-X Istanbul, DEPO, bomontiada’da yer alan Alt Sanat Mekânı ve girişin müze biletiyle yapılacağı Sultanahmet’teki İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde gezilebilecek. İstanbul Tasarım Bienali, sergilerin yanı sıra paneller, söyleşiler ve birçok farklı etkinlikle de bir ay boyunca tüm şehre yayılacak.

MAYMUN YASASI
Forensic Architecture ‘Maymun Yasası’ adlı çalışmasında, 2015 yılında Arjantin’de bir ceza istinaf mahkemesi tarafından insan hakları bahşedilen maymun Sandra’nın örneğinden yola çıkarak, insanın diğer canlı türlerine uyguladığı çevresel şiddeti sorguluyor.

SON 2 SANİYEDEN 200 BİN YIL ÖNCESİNE
Bienal, tasarımı insanlığın başladığı andan itibaren yeniden düşünmeyi hedefliyor. Bunun için de ilk ayak izlerinden en yeni dijital ve karbon ayak izlerine, son 2 saniyeden 200 bin yıl öncesine kadarki zaman dilimine odaklanıyor. Bienal sergileri ‘Bedeni Tasarlamak’, ‘Gezegeni Tasarlamak’, ‘Yaşamı Tasarlamak’ ve ‘Zamanı Tasarlamak’ adlı 4 farklı proje ‘küme’sinden oluşuyor.

hurriyet.com.tr