Bir Tezer Özlü Romanı

Selda Terek Bilecen’in Tezer Özlü hakkındaki biyografik romanı Lirik Prenses Tezer üzerine bir değerlendirme.

“Genç okurlar onun yazılarında bastırılmış başkaldırılarını, özgürlük tutkularını, yalansız bir dünya özlemlerini buldular. Yazmanın yalnız estetik değil aynı zamanda etik bir sorun olduğunu gördüler. Tezer’in yazdıklarına olan bağlılıklarının bir nedeni de bu olmalı.”

-Ferit Edgü 

Ufak tefek bir kadın. Ruhu hiçbir zaman kalıbına sığmamış. Çatlatıp dışarı çıkacak bir yol aramış kendine kısacık ömrü boyunca. Çocukluğundan beri hep tepkili, hep sorgulayan, hep karşı çıkan olmuş. Kural olarak konulan herşeyin “değil”i olmaya çalışan, Tezer Özlü.

Ailesindeki kadınlardan edindiği miraslar, Tezer Özlü’nün olduğu kadını şekillendirmiş. Anneanne ve babaannesi oldukça güçlü birer kadın profili. Yaşadıkları döneme göre hayli cesur davranarak kocalarını terk etmişler ve çocuklarını kendileri büyütmüşler. Kendilerine “iyi” gelmeyen bu adamları çekmemişler.

Annesi, aşk olmayan evliliklerinde babasını bir erkek olarak beğenmediğini, sevmediğini hep hissettirmiş. Annesinin bu mutsuzluğunu gözlemleyen, içselleştiren Tezer Özlü, sonradan meydana çıkacak depresyonuna belki de farkında olmadan zemin hazırlamış. Babasına tepkili oluşunun altında da annesinin babasına karşı olan sevgi eksikliğini sahiplenip yansıtması var bir ölçüde.

 

Yazının devamını okumak için tıklayın