Sadece Türkiye´de değil dünyada da ses getiren Anavarza´da kazılar T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü denetiminde, Adana Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü´nün iştirakleri ve Adana Arkeoloji Müzesi Başkanlığı, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Bilimsel Başkanlığında yapılıyor.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine de alınan Anavarza´daki kazılar, Çukurova Üniversitesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Arkeolojik Araştırmalar Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fatih Gülşen danışmanlığında devam ediyor. Anavarza Antik Kenti Kazı çalışmaları yılsonu itibari ile sezon kapanışında açıklama yapan Kazı Bilimsel Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Gülşen, 2017 sezonunda binlerce yeni arkeolojik eserin Anadolu kültürüne kazandırıldığını, bunun bilimsel ve kültürel öneminin yanı sıra turizm değeri açısından da yüksek kazanımlar sağlayacağını söyledi. 2017 yılı içinde büyük boyutlu heykellerin, büyük mimari yapıların, sikkelerin, seramik eserlerin, Grekçe ve Latince yazıtların ortaya çıkartıldığını belirtti.
Anıtsal Kent Kapısı Tamamen Ortaya Çıkarıldı.
Yrd. Doç. Dr. Gülşen, tasarım ve planlamasıyla tüm dünyada tekil olan anıtsal kent kapısının tamamen ortaya çıkartıldığını ve 2018 yılı içinde restore edilerek orijinal hale getirileceğini aktardı. 34 m. genişlikte ve 2700 m. uzunluktaki sütunlu caddenin ise dünyadaki bilinen ilk ve en eski duble yol olduğunu ve bu görkemli caddenin bir bölümünün 2018 yılı içinde sütunları ile birlikte ayağa kaldırılacağının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Gülşen, ana caddede yaklaşık olarak 2500 adet anıtsal sütun bulunduğunu ve kentteki diğer caddeler ve yapılarla birlikte 7500 civarında anıtsal sütunun daha ortaya çıkartılacağını ifade etti.
Yrd. Doç. Dr. Gülşen: “Hedefimiz Anavarza´nın UNESCO Dünya Miras Listesine Alınması.”
Kazı Bilimsel Danışmanı, Çukurova Üniversitesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Arkeolojik Araştırmalar Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fatih Gülşen açıklamasına şöyle devam etti;
“İmparator Nero döneminde yaşamış Roma Ordusunda görev yapan ve kimilerince Lokman Hekim ile özdeşleştirilen Dioskurides isimli ünlü farmakolojist ve tıp hekiminin doğum yeri olan Anavarza´da sürdürülen yeni arkeobotanik çalışmalar sayesinde kentte yetişen endemik bitkilerin dünyaya tanıtılması, tıp turizminin geliştirilmesi ve keten dokuma atölyelerinin tekrar canlandırılarak köyde istihdam yaratılması çalışmaları sürdürülmektedir. Kent, Hellenistik, Roma, Bizans, Orta Çağ, Arap, Ermeni ve Osmanlı gibi Anadolu´nun birçok önemli uygarlıklarının kültür izlerini taşımakta ve birçok farklı kültür ve uygarlığa ev sahipliği yapmış ve kazanmış olduğu bu zengin kültürel mirasın izlerini, 15 Nisan 2014 tarihinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi´ne girmeye hak kazanarak taçlandırmıştır. Kazı çalışmalarının sürdürülmesi ile birlikte Anavarza kentinin daimi listeye alınması amaçlanmaktadır.”
Yrd. Doç. Dr. Fatih Gülşen, Hellenistik dönemde kurulduğu bilinen ve İ.S. 205 tarihinde metropol, 408 tarihinde Roma Dönemi Kilikya Eyaleti başkenti, 11 yy. da ise Armenia Krallığına başkentlik yapan kentte hamamlar, stadyum, amfitiyatro, tiyatro, meclis binası, çeşme binası, kiliseler, su yolları, sarnıçlar, sütunlu caddeler, çeşitli tiplerde mezarlar, konutlar ve tüm ovadan görülebilen görkemli ve etkileyici sur duvarlarının bulunduğunu, çalışmaların ivedilikle bitirilerek ülkemiz arkeolojine, tarihine, kültür ve turizmine kazandırılmasını hedeflediklerini bildirdi
Kaynak: www.yeniadana.net