ÇDSO’dan Nefesli Çalgılar Konseri

Konser Tarihi : 17 Kasım 2023 

Konser Saati : 20:00  

Konser Salonu : ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KONSER SALONU 

 

KONSER PROGRAMI 

 

  1. A. MOZART : SERENAD NO:10 “GRAND PARTİTA”

Solistler : Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası Nefesli Çalgılar Sanatçıları 

 

WOLFGANG AMADEUS MOZART 

Doğum Tarihi : 27 Ocak 1756, Salzburg  

Ölüm Tarihi : 5 Aralık 1791, Viyana  

Vaftiz adı : Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart 

 

Klasik Batı Müziği’nde Klasik dönemin etkili ve üretken bestekârlarından biridir. 

Mozart, olağanüstü yeteneklerini erken yaşta göstermeye başladı. Beş yaşında piyano ve keman konusunda yetkin hale gelmiş, beste yapmaya başlamıştı, Avrupalı kraliyet ailelerine konserler veriyordu.  

17 yaşında Mozart, Salzburg sarayında müzisyen olarak görev yapmaya başladı ama orada tatmin olmayınca daha iyi bir pozisyon aramak üzere seyahatlere çıkmaya başladı.  

1781’de Viyana seyahati sırasında Salzburg’daki görevinden ihraç edildi. Bunun üzerine Viyana’da kalmaya karar verdi. Viyana’da daha meşhurdu ama maddi güvencesi daha azdı. En ünlü senfonilerinin, konçertolarının ve operalarının birçoğunu ve Requiem’in bazı kısımlarını Viyana’daki son yıllarında besteledi.  

35 yaşında öldüğünde Requiem henüz tamamlanmamıştı. Ölümüyle ilgili ayrıntılar hâlâ tartışma konusudur. 

  Bestelediği 600’den fazla eserin birçoğu senfoni, konçerto, oda, opera ve koro müziğinin zirve noktaları olarak kabul edilir.  

Mozart tüm zamanların en önemli klasik bestecileri arasında sayılır ve Batı müziği üzerindeki etkisi çok derindir. Ludwig van Beethoven ilk eserlerini Mozart’ın gölgesinde bestelemiştir.  

Joseph Haydn, Mozart için “Böyle bir yetenek 100 yıl boyunca bir daha gelmez.” demiştir. 

Mozart’ın müziği, Haydn’ınki gibi, klasik müziğin ilk örneklerindendir. Çalışmaları, o dönemin tarzını değiştirmiş ve barok tarzı ile de karışımını sağlamıştır. Mozart’ın kendine ait tarzı klasik müziğin tamamının gelişimine paraleldir. Çok yönlü bir besteciydi, hemen hemen her türde müzik yazardı. Bunların arasında senfoni, opera, solo konçerto, oda orkestrası, yaylı kuartet ve yaylı kentet ve piyano sonatları da vardır. Bu türlerin hiçbiri yeni değildi, ama piyano konçertosu Mozart’ın tek başına geliştirdiği ve popüler ettiği bir türdür. Ayrıca önemli sayıda dini müzik de yayımladı, bunların arasında ayin müzikleri de vardı ve birçok dans müziği de besteledi; divertimenti, serenadlar ve diğer hafif eğlenceli türlerde… 

 

SERENAD NO: 10 “GRAND PARTİTA” K. 361/370 a Si bemol majör 

 

Wolfgang Amadeus Mozart’ın on üç enstrüman için bestelediği bir serenattır :  

On iki üflemeli enstrüman ve yaylı bas.   

Eser; 2 obua , 2 klarnet , 2 basset kornası , 2 fagot , 4 korno ve kontrbas için notalandırılmıştır . Performansta kontrbasın yerini bazen kontrfagot alır .Parça muhtemelen 1781 veya 1782’de bestelendi, genellikle Gran Partita alt başlığıyla biliniyor , ancak başlık hatalı yazılmış ve Mozart’ın elinde değil.  

 

Serenat aşağıdaki gibi yedi bölümden oluşuyor: 

  1. Largo . Molto allegro 
  1. Menuetto 
  1. Adagio. Andante 
  1. Menuetto. Allegretto 
  1. Romantizm . Adagio 
  1. Tema değişiklikleri . Andante 
  1. Final. Molto allegro 

Birinci bölüm – Largo . Molto allegro 

Tutti senkoplu ritimlerin klarnet ve obua için solo pasajlara karşıt olarak ayarlandığı Si bemol majörde yavaş bir girişle başlar . Bu, tek tematik bir sonat formu olan Allegro moderato’ ya yol açar . Serginin ilk teması klarnetlerde Si bemol majörle açılıyor, daha sonra ikinci tema olarak değiştirilmiş bir biçimde basset kornolarda ve obualarda Fa majörle geri dönüyor. Bu tema, özetlemedeki gelişme ve geri dönüşlerde araştırılmaya devam ediyor , bu sefer her iki seferde de Si bemol majörde… 

 

İkinci bölüm – Menuetto 

İki zıt üçlü bölümden oluşan bir menuettodur . Menuetto bölümü Si bemol majördür ve tüm enstrümanları yoğun olarak kullanır. İlk üçlü mi bemol majördedir ve yalnızca klarnet ve basset kornalarını kullanır. Bu bölüm menuetto bölümünün tekrarına yol açar. İkinci üçlü bölüm göreceli minör , Sol minördür ve solo obua, beşik kornosu ve fagotun yoğun olarak kullanıldığı bölümdür. 

 

Üçüncü bölüm – Adagio. Andante 

Goodwin tarafından “tutkulu duygu ve duyusal sıcaklığın neredeyse ‘operatik’ bir topluluğu” olarak tanımlanan Adagio olarak işaretlenen üçüncü bölüm, Mi bemol majördedir. Solo çizgiler solo obua, klarnet ve basset kornası arasında değişirken neredeyse hareket bölüm boyunca senkoplu bir nabız meydana gelir. 

 

Dördüncü bölüm – Menuetto. Allegretto 

İkinci bir menuettodur; ikinci bölüm gibi iki üçlü bölümden oluşuyor. Hızlı, kesik kesik menuetto bölümü Si bemol majördedir. İlk üçlü, aksine, daha az staccato notasına sahiptir ve paralel minör , Si bemol minördedir. Menuetto bölümü tekrarlandıktan sonra ikinci üçlü çalınır. Bu bölüm Fa majördür ve büyük ölçüde legatodur. 

 

Beşinci bölüm – Romantizm . Adagio 

Romanze olarak adlandırılan beşinci bölüm; üçüncü bölümün yavaş temposuna ve Mi bemol majör tonalitesine geri döner. Bölüm, melodide birçok uzun notanın yer aldığı, tonikte ve üç ölçülü bir Adagio bölümüyle başlar ve biter . Bu bölümlerle tezat oluşturan, aralarında Do minör olan ve fagotlarda sürekli nabız atan bir Allegretto bölümü vardır. 

 

Altıncı bölüm – Tema değişiklikleri . Andante 

Si bemol majörde Andante temasının altı varyasyonundan oluşan bir dizidir. Tema öncelikle solo klarnet tarafından sunulmaktadır. Varyasyonlar çeşitli ritmik motiflerden yararlanır ve sıklıkla solo enstrümanlar içerir; örneğin, ilk varyasyonda solo obua yer alıyor. Tamamı Si bemol majör olan diğer varyasyonlardan farklı olarak dördüncü varyasyon Si bemol minördür. Son iki varyasyon, hareketin geri kalanından farklı tempodadır: Beşincisi Adagio olarak işaretlenirken , altıncısı Allegro olarak işaretlenmiştir . Son varyasyon da çift ölçülü olan diğer varyasyonların aksine üçlü ölçülüdür. 

Üçüncü varyasyonu biraz değiştirilen altıncı bölüm, Mozart tarafından Flüt Dörtlüsü’nün Do majördeki ikinci bölümünden uyarlanmıştır. 

 

Yedinci Bölüm – Final. Molto allegro 

Yedinci ve son bölüm ise rondodur . Bölüm, özellikle rondo temasında obua ve klarnetlerin birlikte çaldığı birçok tutti pasajını kullanıyor. Temanın geri dönüşleri arasındaki bölümler, enstrümanlar arasında daha yüksek derecede etkileşime sahiptir. 

 

Taşar Erkol