Çocuklarla yarım asırlık sanat yolculuğu

Türkiye’nin uzun soluklu sosyal sorumluluk projeleri içinde sanat temalı faaliyetler ilk sırada yer alıyor. Hele çocuklar üzerinden yürütülen sanatsal projeler, küçük takipçilerine on yıllar boyu ilham veriyor. 1944 yılında kurulan Yapı Kredi Bankası, 5 yıl sonra Türkiye’ye ilk çocuk tiyatrosunu kazandırırken, 1972’den bu yana sahne alan Akbank Çocuk Tiyatrosu, 53’üncü yılını kutluyor. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla sanat yoluyla çocukların yaratıcılıklarına katkı sunan kurumsal sosyal sorumluluk projelerine ve imza sahiplerine yönelik bir derleme yaptık.

EKONOMİ Yayınları tarafından çıkarılan Cumhuriyet’in 100 Yıllık Ekonomi Kronolojisi Kitabı’nın ikinci baskısına alacağımız, Burhan Karaçam önderliğinde Yapı Kredi’nin sektöre kazandırdığı ‘bireysel bankacılık’ konusu üzerinde çalışırken karşıma çıktı.

Kurucusu Kazım Taşkent’in öncülüğünde 1944’te hizmete girmesinden hemen bir yıl sonra çıkardığı Doğan Kardeş’i yarım asra yakın çocukların başucu dergisi yapan Yapı Kredi, Türkiye’de çocuk tiyatrosunun da öncüsü olmuş.

Türkiye’de ilk çocuk tiyatrosunun tohumları, Yapı Kredi tarafından, İstanbul Tepebaşı Şehir Tiyatrosu’nun komedi bölümünde 1949 yılında sahnelenen oyunla atılmış. Küçük Sahne’de faaliyetlerine devam eden Yapı Kredi Çocuk Tiyatrosu, Küçük Sahne kapandıktan sonra bir süre çalışmalarına ara verirken, Dünya Çocuk Yılı münasebetiyle, 23 Nisan 1979 gününden itibaren, Harbiye ve Fatih Şehir Tiyatroları’nda sergilemeye başladığı “Sevimli Hayalet” adlı oyunla, sanat hayatına geri dönmüş.

Çocuk Tiyatrosu, sonraki dönemlerde oyunlarına, Yıldız Kenter’in eşsiz gayretleriyle kurulan İstanbul Harbiye Kenterler Tiyatrosu Salonu’nda ve karış karış gezilen Anadolu turnelerinde de devam ediyor. Nezihe Araz başta olmak üzere pek çok yazarın eseri, çeviri müzikaller küçük seyircileriyle buluşuyor.

Bir bankanın kuruluşunun hemen başlarında ortaya koyduğu bu gayretler ne büyük bir vizyon… Günümüzde kurumsal sosyal sorumluluk olarak tarif edilen, o yıllarda adı dahi konmamış sosyal yaşama yönelik bu iyilikler, sanatı, sanatçıları hele hele çocukları içine alan çalışmalar, ileriki yıllarda çok sayıda örneklerin oluşmasına da vesile oluyor, kuşkusuz.

Akbank mesela… Sanata, sanatçıya duruşunu 1993 yılında kurduğu Akbank Sanat ile kurumsal olarak da ortaya koyan Akbank’ın, çocuklara dönük en değerli çalışmalarından ilkini tarif etmek için 1972 yılına gitmek gerekiyor.

Sözünü ettiğim tarihte Genel Müdür Hamit Belli’nin davetiyle, hep kalbimizdeki Erol Günaydın’ın önderliğinde Akbank Çocuk Tiyatrosu kuruluyor. Perran Kutman, Zeynep Tedü, Göksel Kortay, Günfer Feray, Kerem Yılmazer, Ayla Aslancan, Bülent Kayabaş, Yüksel Gözen, Hayrettin Arslan, Ali Tara, Nahit Güvendi ve Enver Demirkan gibi sanatçılar da kuruluşta yer alıyor. İlk temsilini, Erol Günaydın’ın yazıp yönettiği “Elma Dersem Çık” adlı oyunla veren Akbank Çocuk Tiyatrosu; Erol Günaydın, Selim Naşit Özcan ve Tacettin Diker tarafından 1982 yılında, uğur böceğine dönüştürülmüş bir Volkswagen’in çektiği karavanla Anadolu ve Avrupa’da turneye çıkıp bir ilke de imza atıyor.

Yazının devamını okumak için tıklayın