Adana’ya 2.500 sandalyeli çok amaçlı “Çukurova Sanat Merkezi” istiyoruz
Çukurova yakın geleceğin Türkiyesinde ikinci büyük metropol olmaya aday. Bu yapısıyla sadece Kuzeydoğu Akdeniz’in değil, bütünüyle Doğu Akdeniz’in, hatta Ortadoğu’nun bir bölümü için sosyoekonomik açıdan çok önemli merkez olacak. Çukurova -çukuru- jeostratejik açıdan olduğu gibi, ekonomik açıdan da Doğu Akdeniz’de bir ada konumu kazanacak.
Adana ise 2.5 milyona yaklaşan nüfusuyla bu adanın merkezi olmaya aday.
Böylece, sosyokültürel açıdan da büyük sorumluluklar üstlenecek Adana ne yazık ki bir çağdaş sanat merkezinden yoksundur. 84 yıl önce nüfusu 132 binken yaptırılan eski Halkevi binasındaki 600 sandalyeli salona mahkum durumdadır.
Öğrenildiğine göre, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası için salon yapımı -bize göre- yine palyatif çözüm arayışlarıyla sürdürülmektedir.
Biz, artık Adana’nın dünyadaki çağdaş örneklere uygun bir sanat merkezini hak ettiğini düşünüyoruz.
Dolayısıyla Çukurova Sanat Girişimi olarak Adanalıların 31 Mart 2024’te yetkilendireceği yerel yöneticileri Adanamızın geleceğini taşıyacak oylumda bir “sanat merkezi” yapmaya çağırıyoruz.
Bu konudaki projelendirmenin iki başlıkta ele alınmasını öneriyoruz:
1. Her ilçede (15 ilçe) ortalama 750 sandalyeli, akustiğine özen gösterilmiş, orkestra çukuru olan, döner sahneli, fuayesi sanat galerisi olarak kullanıma elverişli, çağdaş donanımlı kulise sahip bir “sanat merkezi” (örn: Ceyhan Sanat Merkezi, Kozan ………, Pozantı ……….., vb) yaptırılmalıdır.
2. Adana’da ise geleceğin metropol merkezine yakışacak bir sanat merkezi düşünülmelidir!
Merkezde yapılacak bu sanat merkezi ise şu niteliklere göre projelendirilmelidir: a) Merkezin adı “Çukurova Sanat Merkezi” konulmalı; (“Kültür” sözcüğü eklenmemeli!) b) 2.500 sandalyeli salonun başta akustiği kusursuz olmalı. Sahnesi, salonu çağdaş göstergebilim teknikleri dikkate alınarak yapılmalı; -Ayrıca iki 500, bir 250 sandalyeli salon yapılmalı; -Salonlarda orkestra çukuru olan sahneler “döner” olmalı; c) Çukurova Sanat Merkezi’nin fiziksel alanı “(İng) opera house (opera binası)” yaklaşımıyla planlanmalı; d) Ana salon dışında “heykel” için ayrı, “resim” için ayrı, fotoğraf/saydam için ayrı bölümler bulunmalı; e) (d) maddesindeki bölümler için çok işlevli galeriler olmalı; f) Her bölüme uygun kulis, tuvalet, duş, sanatçılar için dolaplar, gardroplar yapılmalı; g) Opera bölümünün özellikleri üzerine iyi düşünülmeli! -Terzihane; -Marangoz işliği; -Başta inşaat, dekor yapımı için işlikler; -Büyük kostüm gardrobu; -Dönüştürülebilir, kullanılabilir dekor depoları; h) Binaların -bütünüyle sanat merkezinin- altı otopark yapılmalı. Türlü lojistik hizmet bölümleri de bu katta bulunmalı. Adana’nın yeni yerel yöneticilerini projemizi üstlenmeye, Adanalıları da geleceğin Adanası için önerdiğimiz projenin takipçisi olmaya davet ediyoruz. Saygılarımızla. *Çukurova Sanat Girişimi*