ALACAMİNİN RESTORASYON ÖNCESİ GÖRÜNTÜSÜ (SELÇUK ŞAVRAN/OSMANİYE-İHA) Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde bulunan ve "Çukurova'nın Ayasofyası" olarak bilinen bin 800 yıllık tarihi Ala Camiye demir, çelik, alüminyum ve özel malzemelerden çatı eklendi. Bir yayla evi görünümü kazanan tarihi camiye yapılan restorasyona her kesimden tepki geldi.

Çukurova’nın ‘Ayasofya’sı olarak biliniyor: Tepki çeken restorasyon

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde bulunan ve ‘Çukurova’nın Ayasofyası’ olarak bilinen bin 800 yıllık tarihi Ala Camii’ye demir, çelik, alüminyum ve özel malzemelerden çatı eklendi. Uzay mekiklerini andıran tarihi camiye yapılan restorasyona her kesimden tepki geldi.

Roma döneminde Ayasofya Camii’nden yaklaşık 2 asır önce yapılan, yapıldığında kilise olarak kullanılan, ardından da Bizans döneminde bazilika eklenip manastır olarak kullanılan, bölgenin 15. asırda Dulkadiroğlu Beyliği hakimiyetine geçmesinin ardından Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in dedesi Alaüddevle Bozkurt Bey’in kiliseye minare ekletmesi ile cami yapılan ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar ibadete açık olan tarihi Ala Cami restore edildi.

2014 yılından bu yana yapılan restorasyon çalışması sonucu tarihi caminin üzerine demir, çelik, alüminyum ve özel malzemelerden çatı eklenmesine tepki gösteren Tarihçi Yazar Cezmi Yurtsever, “Tarihi neredeyse 2 bin yıla uzanan Ala Cami’de bir restorasyon rezaleti var. Ala Cami Romalılarda tapınaktı, Bizans zamanında kiliseydi, Dulkadiroğlu Beyliği ve Osmanlı zamanında ise minare eklenerek cami olarak kullanıldı. Yavuz Sultan Selim’in dedesi Alaüddevle Bozkurt Bey bu yeri camiye çevirdi. Yüzyıllardır bu cami kendi özelliğini korudu. Şimdiki zamanımızda ise caminin minaresi ve çatısı bir çelik kafes içerisine alındı. Caminin tarihi dokusuna dokunulmuş ve tahrip edilmiş. Bu tarihe saygısızlıktır. Buna seyirci kalamayız. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yakın zamanda Kozan ilçesine geldiğinde tarihi Hoşkadem Camisine geldiğinde orada pvc malzemesi kullanıldığını görüyor, yanlış yapıldığını söylüyor ve aslına uygun yeni baştan onarılmasını istiyor. Cumhurbaşkanımıza seslenmek istiyorum. Bu bir bilim, sanat ve insanlık faciasıdır. Bu Mimar Sinan’dan bu yana devraldığımız İslam kültür inancına ters bir durumdur. Buraya müdahale yapılmasını ve buranın aslına uygun bir şekilde onarılıp kamuoyuna açılmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet