Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, bin 800 yıllık tarihinde manastır, kilise ve cami olarak hizmet veren, 1924’ten bu yana da ibadete kapalı olan Ala Cami, restorasyonunun tamamlanmasının ardından ibadethane ve müze olarak açılacak.
Roma İmparatorluğu döneminde ikinci yüzyılda ilk olarak manastır olarak inşa edilen tarihi taş yapı, yaklaşık 300 yıl sonra Bizans İmparatorluğu döneminde ilaveler yapılarak kiliseye dönüştürdü. 1147 yılında meydana gelen depremde zarar gören yapı, o dönemde onarıldı.
Anadolu’nun fethiyle bölgeye yerleşen Dulkadiroğlu Beyliği döneminde Dulkadiroğlu Alaüddevle Bozkurt Bey’in oğlu, “Sarı Kaplan” namıyla anılan Kasım Bey tarafından camiye çevrilen ve günümüze kadar ayakta kalan Kadirli’deki tarihi yapıya, “Alaüddevle Mescidi” adı verildi. Halk tarafından Ala Cami olarak isimlendirilen ve o dönemde üstü kurşunla kaplanan cami, 1924 yılında ibadete kapatıldı. Geçen yıl Şubat ayında Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne devredilen Ala Cami’nin çevresindeki kazı çalışmalarında, mozaik ve bazı tarihi eserler bulundu.
Geçmişinde manastır ve kilise olarak kullanılması, daha sonra da minare eklenerek camiye çevrilmesi nedeniyle günümüzde Çukurova’nın Ayasofya’sı olarak anılan tarihi yapının tekrar ibadete açılması ve aynı zamanda müze olarak hizmet verilebilmesi için restorasyonu planlandı. 2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan ödenekle başlatılan Ala Cami’deki restorasyon çalışmalarının ilk etabı, 2007 yılında tamamlandı. Tarihi ve Kültürel miras olarak koruma altına alınan Ala Cami’deki yeni etap restorasyon çalışmaları ise geçen yıl başladı.
Yazının devamını okumak için tıklayın