2013 yılında başladı her şey. Hani şairin dediği gibi; birdenbire oldu her şey birdenbire. Tam bir yıllık eğitim süreci, köklerinden beslenen ve koca bir çınara dönüşen muhteşem bir atölye. Koca çınar yaprakları, dalları, gövdesi ve kökleri efsanesi…
Başlangıçta çok sayıda arkadaşımız bu eğitim sürecinde yer aldı. Müfredatı, çağıracağı konuklar, konuları, amacı ve eğitim sistemi belli olan, birçok ezberi bozdurup, beraberinde yeniliği getirecek bir sistemle eğitim anlayışı belirledik. Hedefimiz ilk gün çizdiğimiz çerçevede ciddiyet ve belli bir disipline uyup, nasıl başladıysak öyle bitirmekti. Finalde ise Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nda sergi ile sezon finalini yapıp, karnaval etkinlik takvimi içerisinde Arka Plan Atölyeleri olarak yer almaktı. “Çukurova’nın Gülen Yüzleri 1” sergisi ile sezon finalini yaptık. Arka Plan Atölyesi olarak adımızı, programa yazdırdık. Demokrasi hakim olup bütün kararları beraberce aldık. Önce güzel ahlak sonrasında gerçek bilgi ile fikir üretimini uyguladık. Yani arkadaşlarımıza bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamayı aşılamaya, bununla birlikte fotoğrafçı güzel insandır anlayışını eğitimlerimizde vermeye çalıştık. Fikir yürütmenin saygı kurallarını aşmak olmadığını, saygının sevgiyle yoğrulmaya çalıştığını, sadece bu atölye için değil tüm fotoğraf yaşamlarında, her şeyin konuşularak çözüleceği, tepkinin ise susup sadece üreterek verileceğini aşılamaya çalıştık. Bugünlerde birçok arkadaşın bunu örnek alarak aynı sistemi uygulamaya çalıştığını görüyoruz. Tabi ki örnek olduğumuz için mutlu oluyoruz.
Ayrıca oluşturduğumuz bilgi kütüphanesinde dayatmalar yerine, istediği kitapları alıp okumalarını önerdik. Görülmemiş bir katılımdı. 62 kişi ile başlayıp, 32 ve sonrasında 29 kişi sabitlediğimiz, 23 kişinin mezun olmaya hak kazandığı, 12 arkadaşımızın ise sergide olması kesinleşip sertifika almasıyla, atölyemizi tamamladık. Bu ekipte yer alan tüm arkadaşlarımızı yürekten kutluyorum. Bundan sonraki fotoğraf yaşamlarında başarılar diliyorum.
Arka Plan Atölyeleri sistemi belli olan müfredatın yanı sıra, tecrübe, bilgi ve özel konularıyla da birçok fotoğrafçı arkadaşı konuk aldı. Aydın’dan Cihan Karaca’yı, Kocaeli’nden Leyla Emektar’ı, Urfa’dan Ergün Karadağ’ı, Mersin’den Tahir Özgür’ü, Adanamızın değerlerinden Özcan Ağaoğlu’nu, AFAD kurucu başkanımız merhum Sina Coşkun’u, Prof. Dr. Orhan Şen’i, Cemil Güven’i, İlhan Maraşlı’yı , Okan Kum’u ve üstad Sezgin Güvel’i atölyemizde ağırladık. Bu arkadaşlarımızla önce bol bol okuyup, sonra asıl öğrenilecek yerin saha olduğunu bilerek tüm atölye arkadaşlarımızla bir yıl boyunca boş geçmemek üzere sahada yer aldık.
Umarım atölyemiz ezber bozdurmakla bir ilki gerçekleştirmiş olur, ve bundan sonraki atölye eğitimi verecek arkadaşlarımızla paylaşmayı ve üretmeyi temel kabul ettirir. (28.03.2015/ADANA)
Atölyeden sertifika alan arkadaşlarımız;
Aslı Karahan / Banu Paksoy / Derya Akray / Esat Fırat / Eylem Karaboğa / Fatma Salt / Hakan Çelik / Hasan Dayanıklı / Seçil Birbiri / Selver Sarıkaya / Sibel Gül