CUMALİ KARATAŞ’IN 3 ÇOCUK ÖYKÜ KİTABI YAYINLANDI

Adanalı Yazar Cumali Karataş’ın “Alp’ten İnciler”, “Öykü Güneşim” ve “Ali’min Öyküleri” adlı 3 çocuk kitabı raflardaki yerini aldı.

-Cumali Karataş, “Çocukların algı düzeyindeki sade, yalın ve öz bir anlatımla erdem ve kazanım sağlayan güzel öykülerle çocukların dünyasına girip, onlara sanatsal bir zevkin tadıyla okuma alışkanlığını kazandırma amacındayım. Çocukların böylece birer kitap kurdu olmalarının yanı sıra, eğitimde de başarılı olacaklarına inanıyorum” dedi.

Haber:Vahit Şahin

Araştırmacı Yazar Cumali Karataş’ın çocuk öykülerinden olan üç kitabı daha yayınlandı. Adanalı Yazar Cumali Karataş, “Alp’ten İnciler”, “Öykü Güneşim” ve “Ali’min Öyküleri” adlı 3 çocuk kitabı hakkında şunları söyledi:

“Çocukların algı düzeyindeki sade, yalın ve öz bir anlatımla erdem ve kazanım sağlayan güzel öykülerle çocukların dünyasına girip, onlara sanatsal bir zevkin tadıyla okuma alışkanlığını kazandırma amacındayım. Çocukların böylece birer kitap kurdu olmalarının yanı sıra, eğitimde de başarılı olacaklarına inanıyorum.“

1966 yılında destan yazıp, bastırıp, satarak ve “Beşocak” okul dergisinde şiirleri yayınlanarak ozanlığa ilk adımı atan Karataş’ın sonraki yıllarda dört şiir kitabının yanı sıra Adana B. Şehir Belediyesi’nden “Postacı Adana Yollarında”, Seyhan Belediyesi’nden “Çukurova Söyleşileri” ve EMA Yayınevi’nden “Öykü Çınarı” adlı 10’lu çocuk öykü seti yayınlandı.

İlk şiiri “Beşocak” okul dergisinde yayınlanan (1966), aynı yıl destan yazıp, bastırıp, satarak halk ozanlığına ilk adımı atan Cumali Karataş ilk şiirlerini Seyhan nehri kenarında dörtlükler ve türkülü halk şiirleri biçiminde yazmaya başladı. Sonraki yıllarda aralarında “Toros”, “Yeni Adana” ve “Güney Haber” ve “Söylem” gibi gazete ve dergilerin yanı sıra çeşitli ulusal dergi ve gazetelerde şiir, çocuk öyküsü, öykü, deneme, gezi notu, röportaj, söyleşi, inceleme ve eleştiri türündeki çalışmaları yayınlandı. 

Cumali Karataş Kimdir?

Yayınlanan 10 kitabıyla birlikte; bestelenen 150 kadar şiirinin 25’i ile beste ve güftesi kendisine ait olan 30 kadar bestesinden 2’si TRT repertuvarında bulunan Cumali Karataş; TRT, Kültür Bakanlığı, Adana Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy Belediyesi, Narlıdere Belediyesi ve Polatlı Belediyesi gibi kurumların düzenlemiş olduğu ulusal yarışmalarda güfte, beste ve şiir dallarında 20 kadar ödül kazandı. 1996 yılında Türkiye’de bir ilk olarak bir kentte düzenlenen ulusal beste ve güfte yarışmasını “Gramofon Müzik Ödülleri’ adıyla, Reyhan Karataş yönetimindeki “Adana’nın Sesi Musiki Derneği ile birlikte Adana’da düzenleyerek kente mal etti. 

Adana Çukurova Güzel Sanatlar Derneği Onursal Üyesi Adanalı Arş. Yazar Cumali Karataş Avni Anıl’ın önerisi ile 1989 yılında başladığı Divan Musıki Derneği’nde,  Arif Nihat Aka ve Toktay Sökmen gibi müzik ustalarının bilgisinden yararlandı. Daha sonra Reyhan Karataş, Şehsuvar Sevim ve Mustafa Taşçı yönetimindeki Adana’ın Sesi Musîki Derneği’ne de bir süre devam eden Karataş; Suphi İdrisoğlu, Mahmut Yivli, Seyfi Güldağı, A. Kadir Salar ve Turhan Taşan gibi tanınmış bestekârlardan besteleri konusunda destek ve teşvik gördü. Halkbank’tan Yön.Yrd.-İnş.Teknisyeni olarak emekli olan, A.Ö.F. Sosyal Bölümler ile İşletme’den ön lisans/lisans alan ve haber koordinatörü, yayın koordinatörü, sanat danışmanı ve basın danışmanı gibi görevleri gerçekleştiren Cumali Karataş son olarak DKM’nin yayın ve tanıtım danışmanlığını yürütmektedir.  

https://yeniadana.net/haber/cumali_karatasin_3_cocuk_oyku_kitabi_yayinlandi-69148.html