Kültür ve sanat alanında dijital platformlarda süren festivaller, gösterimler, paneller ve etkileşimli sergi deneyimleri, Covid-19 virüsüyle gelen küresel pandemi sürecine her seviyede merhem olabilecek proje, burs ve özel davet programlarıyla da, kayda değer bir iyimserlik yayıyor.
Bu hafta, önceden değinmek ve sizlerle paylaşmak istediğim bir değil, pek çok konu başlığım bulunuyor. Ve hepsi de, bir arada telaffuz edildiğinde son derece yapıcı ve aynı anda eleştirel çeşitlilik içeren bir enerji mozaiği ortaya koyuyor. Örneğin, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programı ve Sahne Sanatları alanı öğrencileri tarafından, bu yıl dokuzuncusu düzenlenen ‘festival408’, korona virüsü salgını ve sosyal izolasyon sebebiyle, ‘online‘ gerçekleşiyor. İlgili adresin ‘Tavan Arası’nda geçmiş festivallerin dokümanları, ‘Yan Komşu’ kapısında ise, Bilgi İletişim Fakültesi Sanat ve Kültür Yönetimi bölümü son sınıf öğrencilerinin, ‘yaratıcı öğrenci festivali’ ‘Project ’06’nın içeriklerine erişilebiliyor.
“Nerede Kaldın? Karantinada” temasıyla başlayan, ziyaretçileri için kapı zili ve dijital ev terliklerinin dahi düşünüldüğü festivalin, oyun yazımından koreografiye, yönetmenlikten tasarıma, bütçe çalışmalarından sponsorluk ve fonlamaya, mekân sorumluluğundan sahne amirliğine, programlamadan teknik tasarım ve operatörlüğüne, pazarlamadan web tasarımına kadar, tüm yaratıcı, idari ve teknik aşamaları, bölüm öğrencileri tarafından gerçekleştiriliyor.
Festival kapsamında çağdaş gösteri sanatlarına dair birçok konu da, sektörden değerli isimlerle ele alınıyor. Bu kısımda özellikle, ağırlıkla ‘alaylı’ tecrübeleriyle çok değerli mesajlar veren, prodüksiyon amiri, menajer, etkinlik tasarımcısı ve etkinlik menajeri gibi deneyimleri bulunan Ahmetcan Taşdemir, Bora Aksoylu, Murat Ali Aydın, Muzaffer Karataş, Serkan Taşçı, Tolga Dizmen ve Ufuk Sarı ile yapılan dijital röportajları izlemenizi öneriyorum. Bu belgesel bölüm, pandeminin sektörel ‘perde arkası’nda halihazırda nasıl reel ve düşündürücü bir manzara olduğunu, geleceğin kültür endüstrisi emekçilerini ne gibi mesele veya çözümlerin beklediğini gösteren, alanındaki en uzman imzaların son derece samimi dertleşme anlarıyla demokratik, dayanışmacı, ibretlik bir kaynak üretiyor. Festivalin ‘Yatak Odası’nda ise, ağırlıkla, bireyin dünya ile arasında salınan mor, mahrem bir aydınlık hakim. Performans Sanatları bölümü son sınıf öğrencilerinin, dijital medyayı birer desen ve öykü defteri misali rahatça kullandıkları bu bölümde, hepsinin toplam süresi iki saati bulan video-performanslar izlenebiliyor.
Festival ekibinin bir festivalin nasıl yapıldığını merak eden her yaştan seyirciye süreci anlattığı mutfak bölümü ile de eğitsel bir işlev üstlenen Fest:408,’mekânlar karantinada’ bölümünde ise, Arter, Tiyatro Kooperatifi, İKSV Tiyatro Festivali, İstanbulimpro, Koma Sahne, Tiyatro Bereze, Tiyatrohane ve Performistanbul bünyesindeki kültür ve sanat profesyonelleriyle yapılmış, disiplinlerin ve sektörün geleceğinin nabzını tutan başka belgesel söyleşilere yer veriyor. Instagram üzerinde de deneyime açık etkinlikte ‘sanatçılar karantinada’ bölümüne ise, Biriken, Tiyatro Hemhal, Tiyatrokuka, Banu Açıkdeniz ve İlyas Odman katılıyor.
Yazının devamını okumak için tıklayın