“Sanatın özü ve gizi özgürlüğündedir” diyen Gülsün Erbil’in projesi “Ekim Geçidi” sergileri, 2001 yılında GaleriX de başlamış ve Atatürk’ü ve Cumhuriyeti kendi varlık nedeni olarak gören özgün ve özgür sanatçıların katılımıyla her geçen yıl artarak gerçekleşmektedir.
Ekim Geçidi sergileri resim, heykel, enstelasyon, seramik, video, fotoğraf, performans sanatı gibi çeşitli disiplinleri kapsayan ve birbirinden farklı söylemleri olan profesyonel ve otodidakt dünyadaki çağdaş uygarlık düzeyini yakalama çabasıyla üreten sanatçıları bir araya getirmektedir.
Galeri X’deki ilk sergiden bugüne kadar geçen süreçte 20 farklı merkezde yaklaşık eş zamanlı gerçekleşen “Ekim Geçidi” sergileri 19.yılda Adana’da ilk olarak gerçekleşmektedir. Adana’daki bu ilk sergi Özlem Uslu ve Zübeyde Ekmekçi Küratörlüğünde 58 sanatçının katılımıyla gerçekleşmektedir.
Adana Büyükşehir Belediyesi 75. Yıl Sanat Galerisi’nde gerçekleşen “Ekim Geçidi” sergisine katılan sanatçılar; Aybige Şenkal, Ayfer Demircioğlu, Ayşegül Arcan, Berk Kaya, Betül Aytepe Serinsu, Bülent Salderay, Dilek Oğuzoğlu, Gülsün Erbil, Güzin Atıl Akdemir, Hale Yılmaz, Halide Okumuş, Hamide Vural, Hande Bilvar, Hatice Kumbaracı Gürsöz, Havva Halaçeli Metlioğlu, Kemal Yanmaz, M. Can Kızgındemir, Mehmet Erim, Mehmet Noyan Zenger, Mine Ceranoğlu, Muhammet Alagöz, Musa Hatan, Mustafa Çapar, Muzaffer Tire, Müge Suel, Mükremin Şahiner, Nevin Güven, Nini Sultan Önözden, Nursun Hafızoğlu, Oben Yılmaz, Ozan Sihay, Özcan Ağaoğlu, Özge Usluca Erim, Özgür Eryılmaz, Özlem Uslu, Pelin Avşar Karabaş, Reyhan Uludağ Eraslan, Sabahattin Şen, Sait Adalı, Sefa Ulukan, Selçuk Tanyol, Sema Orbaç, Sema Yalçın, Serap Beyhan Özergin, Serdar Akyüz, Sevinç Köseoğlu Ulubatlı, Sibel Nur Ener, Soner Tire, Şansım Televi Boğa, Şebnem Altuntaş, Şeyda Eraslan Taşpınar, Tuğba Koşar, Utku Ersözlü, Yelda Gezicioğlu, Yılmaz Çıracıoğlu, Zeynep G. Çalımlı, Zeynep Güldoğdu ve Zübeyde Ekmekçi’dir.
Gülsün Erbil, 19 yıl önce başlayan ilk sergilerde kübizmden, minimalizme, soyut expresyonizmden, figüratif kompozisyonlara geçişler yapan sanatçıların işleri ile sergiler açılırken; bugün daha özgün, batıya odaklı olmayan, daha kavramsal, daha çağcıl sergilere dönüşmesinin kendisini heyecanlardırdığını ve bu sergilerin kendisi için övünç meselesi olduğunu belirtmektedir.
Dünyada ve ülkemizde zor günlerden geçildiği bu pandemi döneminde sergi ziyaretçilerinin salonda maske takılı şekilde dolaşmaları ve sosyal mesafeye dikkat etmeleri gerekmektedir. Ziyaretçi sayısı gözetilerek, yığılmaya neden olmayacak sayıda giriş ve çıkış kontrollü olarak gerçekleşmektedir. Bununla birlikte eserler Adana Büyük Şehir Belediyesi web sayfasından da online olarak görülebilinecektir.
Not: 16-25 Ekim Tarihleri için planlanan sergimiz, yoğun talep üzerine uzatılmıştır.