Çocuklar bazen, herhangi bir zeminde oluşturdukları figürlerle konuşur, serpiştirdikleri renklerle haykırırlar…
Hayatın onlar için ne anlam ifade ettiğini, kocaman yüreklerindeki varsıllığı, düşlerindeki gücü minicik parmaklarının tuttuğu kalemlerin, fırçaların aracılığıyla görürüz. Yanı sıra, sanatın en özgür ve özgün yansımalarını, onların üretirken kayboldukları resimlerde bulabiliriz. Ve yaşadıkça öğreniriz ki… Yaşımızı gösteren saatin akrebi – yelkovanı 12’yi geçtiğinde, çocukluğumuzun ayrılma vakti gelmiştir. Eğer sarılmazsak dimağımızdaki o sınır bilmez ufaklığa, bizi katmer katmer terk edip yitecektir. Aslında konuyu en iyi, içindeki naif ustayı her daim sıkı sıkı tutmayı başaran Pablo Picasso özetler… Der ki; “Her çocuk bir sanatçıdır, sorun büyüdüğümüzde nasıl sanatçı kalabileceğimizdir.”
***
Adana’da sağlıklı bir toplum ve çevre oluşturmak amacıyla hareket eden Biz de Varız Destekleme Derneği Üyesi Ressam Eda Şengül, özel durumu olan çocuklarımızın hayatını daha renkli hale getirebilmek için bir proje oluşturdu… Bu doğrultuda, “Ressam Melekler” başlığı altında gerçekleştirilen proje kapsamında, Adana’nın Çukurova ilçesinde yer alan bir mekânda resim çalışmaları yapılıyor. Teknik anlamda sınırlama olmaksızın haftada bir gün verilen kurslara kaydolan çocuklar, birkaç saat boyunca renklerin diyarında bir araya geliyorlar.
HER ÇOCUK KENDİNE ÖZEL
Her çocuk kendine özel yaklaşımıyla başlayan ve devam edecek olan etkinlik hakkında, proje sahibi Eda Şengül şu bilgileri veriyor:
“Biz de Varız Destekleme Derneği’nin yanı sıra Güzel Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (GESAM) üyesiyim… Toplumsal ihtiyaçlarımız paralelinde, özel çocuklarımız için ücretsiz resim kursu düzenledim. Onlarla birlikte mutluluğun resmini yapıyoruz. Resim sanatı aracılığıyla iç dünyalarına girip kendilerini ifade etmelerini, sosyalleşerek grup içinde davranışın ve resmin iyileştirici gücünü hep beraber yaşayıp kaliteli zaman geçirmeyi sağlıyoruz. Aileler de çocuklar da bu etkinlikten çok memnun ve ben de melek ressamlarımla huzuru yaşıyorum. Biz de Varız ailesinin bir üyesi olmaktaki amacım, birilerinin hayatına ufak da olsa dokunuşlar yapmaktı. Bu projeyle huzuru yakaladığımı hissediyorum.”
Özel çocukların sanat eseri çıkarmalarını beklemediğini ya da diğer bir deyişle, onları sanata ulaştırmak amacında olmadığını belirtiyor Ressam Eda Şengül. Sanatla onlara ulaşmanın yararına inanarak; “Ben de varım!” diyor.