Lüleburgaz’da doğmuş Fikri Akdeniz… Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü’nden 1967’de mezun olmuş. Aynı yıl, mezun olduğu bölümde asistan olarak akademik hayatına ilk adımını atmış.
Alanında verdiği çaba ve emeklerin ardından, 1971 yılında fen doktoru unvanı almaya hak kazanmış… Bir süre sonra da Amerika’ya gidip Kansan State Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışmalara katılmış. Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü’ne profesör olarak atanmasıysa 1982 yılında gerçekleşmiş.
Birçok başarılı çalışmaya imza atan ve kitaplar yazan Prof. Dr. Fikri Akdeniz, Çukurova Üniversitesi’nden sonra, 2014’te Çağ Üniversitesi’nde rektör yardımcısı olarak görev üstlenip eğitim hayatımıza katkı sağlamaya devam etmiş.
SANATLA BULUŞMALAR
Resim sanatıyla ilgili ilk eğitimini, 1999 yılında Mustafa Dulda’nın Adana’daki atölyesinde almış Akdeniz… Birkaç yıl devam eden bu dönemin ardından kalemini, fırçasını, boyasını, tuvalini bir yana bırakarak resme ara vermiş. Çukurova Üniversite’sinden emekli olunca da, 2013 yılında yakın arkadaşı Veysel Kubat’ın sanat evinde resim yapmaya yeniden başlamış.
Bugüne kadar dört karma resim etkinliğine katılan Prof. Dr. Fikri Akdeniz, yanı sıra şuan görev yaptığı üniversitede de bir kişisel sergi açmış… Yazdığı kitaplar arasında daha çok ”Altın Oran-Fibonacci Sayıları” adlı eseriyle dikkat çeken Akdeniz, sanata dair görüşlerini şu sözlerle dile getiriyor:
“Resim tablosu her şeyden önce bir kurgu ustalığı ister. İzleyiciyi çeken en önemli şey, desendeki matematiksel dengedir. İzleyici, farkında olmadan bu uyumu algıladığı an tabloyu güzel bulur. Uyum ise belli bir oran sonucu ortaya çıkar. Resim sanatı, ifade aracı olarak oran ve perspektifi doğal biçimde içinde bulundurur. Ben genellikle altın orana uyumlu yağlıboya resimler yapmayı seçiyorum.”
Bundan sonraki süreçte renklerle, biçimlerle ve sayılarla bütünleşmiş bir yolda ilerleyeceğini belirten ressamımız, yakında yepyeni ürünlerle sanatseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.