14. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali
Sinema endüstrisinin içinde kadının yeri günümüzde olduğu gibi geçmişte de arka planda kalmıştı. Hollywood’u kuranlar Amerikan toplumunun içinde ikinci sınıf görülen Yahudiler, göçmenler ve diğer toplumlarda olduğu gibi Amerikan toplumunda da arka planda kalan kadınlardı.
Kadınlar Hollywood’da bugün bile severek izlediğimiz pek çok filmin senaryo yazarlığını üstlenmiş, hemen hemen her stüdyonun çalışanı olmuş, sürekli üreten yazan hatta yöneten kadınlar vardı. 1927 yılında Paramount şirketinin yapımcılığını üstlendiği ‘’Fashion for Women-Kadın Modaları ‘’ filminin yönetmeni Dorothy Arzner Hollywood’un ilk kadın yönetmenidir. 1929– 1930 Dünya Ekonomik Bunalımı sonrasında Amerikalı erkeklerin gözü sinemaya sesin gelmesiyle birlikte daha büyük sermaye ve kazanç getirisi olan bu eğlence sektörü ve sanat alanına dikildi.
Film endüstrisinde kadınların nesli tükeniyor
Dünya popülasyonunun yarısını oluşturan kadınlar, filmlerde repliği olan karakterlerin sadece yüzde 30’unu oluştururken, yönetmenlerin yüzde 7’sini, yazarların yüzde 19,7’sini, yapımcıların yüzde 22,7’sini kadınlar oluşturuyor. Popüler filmlerde kadın karakterlerle ilgili yapılan ilk küresel çalışma, uluslararası film endüstrisinde kadınlara ve kız çocuklarına yönelik stereotipleştirme ( basma kalıp, genelleme ) ve ayrımcılığı ortaya koyuyor.
‘’Kadın yönetmen mi, yönetmen olan kadın mı?‘’
- Uluslar arası Antalya Film Festivali- Antalya Film Forum kapsamında ‘’Film Endüstrisinde Kadın’’ konulu panelde Avrupa Kadın İletişim Ağı’ndan danışman sonaglioli: ‘’Kadınlar daha çok belgesel çekiyor, uzun metraj filmlerden ziyade. Bu daha çok bütçeyle alakalı bir konu çünkü belgesel daha az bütçe gerektiren bir tür.’’- ABD’li yönetmen Yedaya: ‘’ Bütün hikayeler erkekler tarafından yazıldı, onlar tarafından anlatıldı. Bütün olayları erkekler tarafından görüyoruz, binlerce yıl önce konuşulan tek dil, sanat olsun siyaset olsun erkeklerden öğrenildi öğretildi. Belki son 50 yıldır kadını dinliyoruz, kadının sesinden bir şeyler dinliyoruz. Şimdi daha hızlı hareket edeceğiz, dünya değişiyor diye sözlerini kaydettirdi. Hızla hareket eden kadına, kadının sesine kulak verelim şimdi…
Filmmor Kadın Kooperatifi 2003 Yılında kurulan ve sadece kadınların katılımına açık olan kadınlarla kadınlar için sinema yapmak, itiraz etmek, üretmek, düşlemek ve eylemek için var!
Filmmor Kadınların sinema ve medya katılımını, bu alanda kendilerini ifade edebilme, iletişim ve üretim alan, olanak ve güçlerini arttırmayı ve kadınların cinsiyetçi olmayan temsil ve deneyimlerini yaygınlaştırmayı amaçlıyor.
Kadınların sinema bilgi ve deneyimi edinip 6 yılda 12 de film ürettiği atölyemor kadın sinema atölyesini düzenliyor .
Kadınların Gözünden Kadınlar- Fotoğraf Sergisi, Namus İçin Neler Çektik-Film- Fotoğraf Sergisi, Ev İşlerine Hapsolmayalım İstanbul’a Çıkalım- Film- Fotoğraf- Tasarım Sergisi gibi sergiler, Cinsiyetçi Olmayan Medya için Cinsiyet Eşitliğinin İnşası gibi konferanslar organize ediyor.
Şimdiye kadar yapımını tamamladığı 12 filmde olduğu gibi, kadınlarla kadınlık için kadınlık hallerine dair filmler yapıyor.
Ve sadece kadın yönetmenlerin filmleriyle, her yıl İstanbul’da başlayıp Diyarbakır’dan Denizli’ye, Sinop’tan Kars’a, Urfa’dan Eskişehir’e, Adana’ya Türkiye’nin farklı şehirlerini dolaşan ‘’kadınların şiddete bakışı’’, ‘’namus’’, ‘’bedeniyle barışık filmler ’’ temalar gibi çeşitli etkinliklerle Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali’ni Yapar. Festivalde Türkiye sinemasındaki cinsiyetçiliğe dikkat çekmek ve gelecek yıllar vermemek dileğiyle Altın Bamya Ödülleri de veriyor.
Sinemada medyada ve nihayet her alanda cinsiyetçiliğin, şiddet ve ayrımcılığın olmadığı bir yaşamı düşlüyor…
Filmmor’un hakkında kısmından yapılan bu alıntı
- Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali Kapsamındaki Filmler:
– Zarftaki Ev / The House İn The Envelope
Almanya 2015
Yönetmen: Senala Salketic
Berlin’de yaşayan Leyla babasının ölümünden 1 yıl sonra İstanbul’a gelir. Leyla tıpkı babasının 30 yıl önce yaptığı gibi babaanesine, ailesine ilişkin sorular sorar.
Ancak babaannesi eski konuları açmak, aile sorunlarını konuşmak istemez. Leyla dedesini aramak üzere evden çıkar ve ona bu yolculukta bindiği taksinin şoförü eşlik eder.
-Wanja/ Wanja
Almanya 2015
Yönetmen: Carolina Hellsgard
Yaptığı banka soygunun ardından girdiği hapishaneden şartlı tahliye edilen Wanja, bilmediği bir kasabada iş bulup, hayata tutunmaya çalışmaktadır.
Bu sırada sorunlu bir genç kız olan Emma ile tanışır iki kadın arasında farklı bir arkadaşlık gelişir. Wanja görüşmediği kızı gibi gördüğü Emma’yı uyuşturucu bağımlılığından kurtarmaya niyetlidir…
-Venedik / Venice
Avustralya 2015
Yönetmen: Venetia Taylor
Josh Venedik’te, annesi ise Sidney’de. Josh sırt çantalı geziden annesi ise skype’dan anlamıyor…
-Üç Yalan/ three Lies
İspanya 2014
Yönetmen: Ana Murugarren
Gerçek bir hikayeye dayanan film, annesinin son günlerinde evlatlık olduğunu öğrenen violet’in geçmişinin izine düşme hikayesi.
Violet’in gerçek annesini ararken en büyük yardımcısı Kayıp Şahıslar biriminden polis memuru Angel olur. Violet ve Angel, geçmişte yaptıkları bu yolculukta kendilerini Franco rejiminin son yıllarının sürdüğü ispanya’daki bir dairede bulurlar. Bu dairede, bekar olup hamile kaldıkları ve o dönemde bu durum utanç verici sayıldığı için bir arada tutulan birbirlerinden tamamen farklı olmalarına rağmen arkadaş olan üç kadını tanırlar. Violet kendini, yıllarca gizli kalan bu olayı açığa çıkarmaya adar.
-Vita Activa:Hannah Areniva: Karşınızda/ Vita Activa: The Spirit Of Hannah Arendt
İsrail, Kanada 2015
Yönetmen: Ada Ushpiz
20. yüzyılın çığır açan düşünürlerinden Hannah Arendt. Adolph Eichmann davasını izledikten sonra yazdığı ‘’Kötülüğün Sıradanlığı’’ gibi yazılar ile şiddetli tepkiler alan, hakaret ve tehditlerle karşılaşan ama yolundan vazgeçmeyen bir kadın. Belgesel modern zamanların açık yaralarından Nazi yanlısı filozof Martin Heidegger’e aşkına, uğradığı ihanete kadar çeşitli kesitlerle Hannah Arendt’in yaşamına samimi bir seyahate çıkarıyor. Zengin bir arşiv eşliğinde özgün bir Hannah Arendt portresi…
-Uzak mı…/ Distant
Türkiye 2015
Yönetmen: Leyla Toprak
Kobane’deki gerilla kadınların binlerce yılın ataerkil baskısına başkaldırısının yanı sıra bölgedeki savaş sürecine dair tanıklıkları…
-Umudun Tarifi / An
Japonya, Fransa, Almanya 2015
Yönetmen: Naomi Kawase
Durian Sukegawa’nın aynı adlı romanından uyarlanan filmin kahramanları yönetmenin deyişiyle ‘’hayatın zorluklarına karşı bir araya gelem iki ruh’’…
Sentaro içinde kırmızı fasülye ezmesi bulunan, Japon mutfağına özgü dorayaki tatlısı yapan küçük bir pastanenin sahibidir. Tokue , Sentaro’ya dükkanında yardımcı olmayı teklif eder. Sentaro başta sıcak bakmaz ancak Tokue’nin gizli tarifiyle yaptığı tatlılar o kadar lezzetlidir ki dükkan dolup taşmaya başlar. Gün geçtikçe iki kadın arasında özel bir dostluk gelişir ve bu dostlukla birlikte birbirlerine açılmaya, dertleşmeye ve geçmişe yolculuk yapmaya başlarlar.
– Silinen Kadın/Deleted Women
İspanya 2015
Yönetmen : Laura&Sira Cabrera
Yabancılarştırılmış, yerinden edilmiş, şiddete uğramış tüm kadınların kendilerine dair farkındalıklarının yansıması…
-Sıcak Hava Dalgası/ The Heat Wave
Lüksemburg 2015
Yönetmen: Lucia Valverde
Gerçek bir olaydan uyarlanan filimde Lüksemburg’da yaşayan Cecilla ve Igno çiftinin hikayesini anlatıyor. Cecillia’nın babası, Igno ile ilk kez tanışmak üzere ziyarete gelecektir. Igno, sevgilisinin babası üzerinde güzel bir etki bırakmak istemektedir. Ancak Igno talihsiz bir şekilde acayip bir kostümle yarı çıplak bir şekilde kalır. Komşuların şaşkın bakışları altındaki Igno,bir an önce bu sorunu çözmek zorundadır.
-Otomatik Fitness/ Automatic Fitness
Almanya 2015
Yönetmen: Alejandra Tomei & Alberto Couceiro
Modern yaşam olarak adlandırılan çılgınlığın ve otomatizmin bize zorunlu kıldığı yaşamak, çalışmak, nefes almak var olmak gibi fiillerin parodisi…
-Nena/Nena
Hollanda, Almanya 2015
Yönetmen: Saskia Diesing
16 yaşındaki Nena, felçli babasıyla birlikte yaşamaktadır. Babasının intihar girişiminde bulunması ve ölüm isteği onu ciddi bir şekilde yaralamışken hayatında ilk kez aşık olur.
Nena ile Carlos zor hayatlarına rağmen birlikte arkadaşlık, aşk ve cinselliğin sınırlarını zorlarlar. Nena hayarı keşfetmeye başlamışken, babasının durumunun umutsuz hale geldiğini fark eder.
-Modern Şehir/Modern City
Porto Rico 2015
Yönetmen: Melisa Ramos
New York’ta mekanik ve boş bir hayat yaşayan bir adam rüyaları aracılığıyla kendini kurtarmaya çalışır.
Yararlanılan kaynaklar: Filmmor.org, Haberler.com, Bianet.org, Seejane.org