‘Fotoğrafın geleceği için’

Leica Türkiye’de kapsamlı bir mağaza, sanat galerisi ve atölye mekânı açtı. Mekânın koordinatörü Erdem Kayhan Gündüz ve galeri müdürü Yasemin Elçi, amaçlarının Türkiye’deki fotoğraf tarihini korunması ve fotoğrafın yaşaması olduğunu söylüyor.

Bomontiada yerleşkesi içine fotoğraf sanatının efsanevi markası Leica kapsamlı bir mekân açtı. Burası atölyeler, sergilerle fotoğraf meraklılarını buluşturmayı amaçlıyor. Leica Akademie İstanbul’da 19 ve 24 Kasım’da Osman Erden tarafından fotoğraf tarihi üzerine seminerler verilecek. Fotoğraf sanatçısı Alp Sime’nin ‘Ceratonia’ adlı sergisi ise mekânda 3 Aralık’a kadar gezilebilecek. Bu vesileyle mekânın koordinatörü Erdem Kayhan Gündüz ve galeri müdürü Yasemin Elçi’ye merak ettiklerimizi sorduk.

Leica’nın fotoğraf tarihindeki yerinden bahseder misiniz? 

Erdem Kayhan Gürbüz: 1849 yılında Almanya’da kurulan Leica’nın ilk kamera modeli 1914’te Oskar Barnack tarafından geliştirildi. Leica, 35 mm el yapımı fotoğraf makinelerini üretmeye başladıktan sonra ise fotoğraf dünyasında ve tarihin belgelenmesinde yepyeni bir çağ açıldı. İlk kez fotoğraf makinesi stüdyodan sokağa çıktı, hantal makineler taşınabilir hale geldi.

Yasemin Elçi: Bu yüzdendir ki dünya tarihinin görsel kaydı Leica markası ile özdeşleşmiştir.

Türkiye’de böyle bir mekânı açmaya nasıl karar verdiniz? 

Erdem Kayhan Gürbüz:  Leica ile yapılan bu anlaşma ile de Doğuş Grubu, Türkiye’de fotoğraf sanatı ve sanatçısının gelişimine katkı sağlamayı, kültürel mirasa sahip çıkmayı hedefliyor. Böylelikle, Türkiye fotoğraf tarihinin geçmişinin koruma altına alınması ve geleceğin fotoğrafçılarının yetiştirilmesine önayak olunacak çok önemli bir proje gerçekleşmiş olacak.

Mekânda neler göreceğimizden bahseder misiniz? 

Erdem Kayhan Gürbüz:  Burası dünyanın en büyük Leica yerleşkelerinden biri. Galeri, akademi ve mağaza üçlüsü Leica deneyimini yaşatmaya hizmet eden bileşenler. Bu deneyim makine ile başlayıp fotoğrafın üretimine, sergilenmesine, algılanıp değerlendirilmesine kadar uzanan bir süreci içermektedir. Bomontiada’daki bu platform görsel sanat dahilinde her türlü disiplinle ilgili kişi ve toplulukları bir araya getirecek ve fotoğraf sanatında Türkiye’nin hak ettiği noktaya gelmesini sağlayacak adımların atılmasına önayak olacaktır.

Kaynak: milliyet.com.tr