Türkiye’deki herkesin malumu olan atmosferde bırakın herhangi bir yatırım yapmayı, medya işine girmek bile başlı başına bir meydan okuma ve sırf bu yüzden bile büyük bir kitle Gain’i sahiplenebilir. Gain’in nereye gideceğini ve ne kadar ilgi göreceğini kestirebilmek için henüz çok erken.
Gain Medya, Filli Boya’nın eski sahibi Gözde Akpınar tarafından 500 bin TL sermaye ile kurulmuş yeni bir medya şirketi. İçeriklerinin bir kısmı dikey izleme için hazırlanmış, diğer kısmı yatay da izlenebilen ilgi çekici içerikler, dizi, program, belgesel, film ve haberden oluşuyor. Hem izleme deneyiminin tek bir cihaz üzerinden ve dikey olarak ilerlemesi hem de kısa formatta videolardan oluşması dünya çapında yaygın medya arzından farklılaştıkları temel nokta. İçerik yönünden ise birbirinin aynısı evergreen içerikleri yayınlayan üreticilerden ciddi anlamda ayrışacakları kalitede işlerle kullanıcı karşısına çıktıklarını da söylemem gerek. Benzer bir format 2020’de Quibi tarafından denenmiş, ciddi bir yükseliş trendinin ardından şirket iflasını açıklamıştı. Umarım, bu iş modelini kurarken benzer iyi ve kötü örnekler ile kullanıcı eğilimlerini göz önünde bulundurmuşlardır.
Şimdi genel anlamda Gain değerlendirmesine geçelim. Bir VOD platformunu değerlendirirken özellikle son kullanıcı açısından platforma abone olma ve içerik tüketme, platformu çevresine önerme konusunda benim göz önüne aldığım beş temel kriter var.
Fiyat: Gain’in gelir modeli henüz açıklanmış değil. İçeriklere abone olarak ancak hiçbir ücret ödemeden ulaşılabiliyor. Uygulamadan herhangi bir reklam yayını yapılmaması da halihazırda bu platformun nasıl yürüyeceği konusunda soru işareti doğuruyor. Kullanıcı sözleşmesine göre Gain, abonelerden bir ücret talep ettiğinde bunu 30 gün önceden söylemek zorunda, yani kullanırken işin bu kısmıyla ilgili kullanıcıları paniğe sürükleyecek bir durum yok. Yine de ilk aşamada kullanıcılardan ileride bir ücret talep edilip edilmeyeceğinin ilan edilmesi, gelir modelinin anlatılması gelecek karşılaşabilecekleri potansiyel tepkileri minimuma indirebilirdi. Bu haliyle Gain’i SVOD kategorisinde değerlendiriyorum. Kullanıcılarından şu anda herhangi bir ücret talep etmese de abone olmalarını istemesi bunun için yeterli bir sebep.
Orijinal İçerikler: Platformdaki içeriklerin büyük bölümünün Gain Orijinal olduğunu görebiliyoruz. Kısa, ilginç, evergreen içeriklerin yanı sıra yeni yerli diziler ve programlar da mevcut. Bunların dışında da VOD platformlarında pek de alışkın olmadığımız bir haber bölümü var. Bu bölüm çok baskın değil ve platforma zenginlik katabilir. Diğer taraftan bu platforma kullanıcıların hangi amaçla girmek isteyecekleri konusunda kafa karışıklığına da yol açabilir. Yani “Gain” deyince bir kullanıcının aklına ne tür içerikler gelmeli ve ne tüketmek için bu uygulamayı açmalı? Cevabını zaman gösterecek.
yazının devamı linkte