Galeri Duvarlarını Yıkan 9 Altın Kural

“Sanat piyasasında başarı elde etmek galeri ya da çeşitli sanat kurumlarının desteğini almaktan geçiyor”. Böyle düşünüyorsanız, henüz milenyum sanatçılarıyla tanışmamış ve başarı öykülerini dinlememişsiniz demektir. 

Sanat dünyasında hırs ve rekabet duvarlarını ören, piyasayı çalıştıkları sanatçılarla belirleyen birçok galerinin varlığı, milenyumla birlikte kırılmaya başladı. Özellikle sosyal medya platformları ve internetin gücünden yararlanan birçok sanatçı, galerilerden önce birbirlerini desteklemenin başarının anahtarı olduğunu keşfetti. Bizler de bu keşfin izinden gittik ve galeri temsiliyeti olmadan sanat dünyasında yer alan sanatçıların 9 altın kuralını sizler için derledik.

 

İnsanlarla Tanışın

Sosyal medyada “Keşfet” sayfasına göz atmak ya da “stalk”lamak sanat dünyasında yok sanıyorsanız kesinlikle yanılıyorsunuz. Birbirilerini sosyal medya platformlarından bulan ve işlerini sayfalarında, hikâyelerinde paylaşan binlerce sanatçı bulunuyor. DIS adlı sanal kurum, sanatsal faaliyetlerini tam da bu şekilde yönetiyor. New York merkezli kurum Lauren Boyle, Solomon Chase, Marco Roso ve David Toro isimli dört bağımsız sanatçının bir araya gelmesinden oluşuyor. Birçok uygulamada keşfettikleri sanatçıları sayfalarında paylaşan ve sanat üzerine online bir dergi yayımlayan ekip; resim, müzik, edebiyat gibi farklı kategorileri bir arada barındırıyor. Kuruluş, galeri temsiliyetine ihtiyaç duymadan çıktıkları bu yolda keşfettiği birçok sanatçıyla New York Museum of Modern Art ve the Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris gibi oldukça ünlü müzelerle çalışıyor.

Galeriniz Olmasa da Sergiler Düzenleyin

Eğer ki bir sanatçı ya da bir küratör adayıysanız, çalışmalarınızı sergilemek için sonu “galeri” ile biten bir yere ihtiyacınız yok. Peki nasıl mı? 2012’de kurulan online galeri Hotel Art Pavilion’dan ilham alabilirsiniz. Platform, sergilemek istediği işler için kiraladığı bir otel odasında çeşitli şekillerde yerleştirdiği bir sergi alanı yaratıyor. Sosyal medya sayfalarında kullanabileceği kadar fotoğraf çektikten sonra otel odasından (sergi mekânı) görüntüleri post olarak paylaşıyor. Topluluk, geçen yıldan itibaren otelin arka bahçesindeki bir kulübeyi sergi ve açılış mekânı olarak kullanmaya başladı.

Sanal Ortamlarda Sanal Eserler Üretin

Otel odası ya da arka bahçeye yerleştirecek bir eseriniz yok veya buna üşeniyor olsanız da bağımsız bir sanatçı olmak için hâlâ şansınız var. Teknoloji, Photoshop gibi programlar üzerinden kendi eserinizi üretebilmenize olanak sağlıyor. Üstelik, hâlihazırda var olan galerilerde sergileyebilmeniz de cabası. Photoshop olduğu belli dahi olmayan bazı yerleştirmelere bir göz atalım. Mesela, Belçikalı sanatçı Yannick Val Gesto, Bebi isimli sanal çalışmasıyla oldukça ünlenmiş durumda. Bebi ise sanal ortamda üretilmiş ve aynı şekilde White Cube Gallery’ye yerleştirilmiş bir çalışmadan ibaret. Filippo De Marchi ve Giovanni Riggio ortaklığında kurulan Garden Ceremony ise Serenade isimli online sergi alanı ile biliniyor. Sanal ortama yerleştirilen sanal eserleri izlerken fonda çalan müzik dahi düşünülmüş. Mekânı 360 derecelik görüş açısıyla açılış ve kapanış saati olmaksızın ziyaret edebiliyorsunuz. Paul Barsch ve Tilman Hornig’in yarattığı New Scenario da online platformda sergilenen performatif bir gösteri olarak karşımıza çıkyor.

Yazının devamını okumak için tıklayın
Follower kaufen YouTube Likes kaufen Insta Follower kaufen YouTube Abonnenten kaufen TikTok Follower kaufen Instagram Likes kaufen TikTok Likes kaufen Deutsche Follower YT Likes kaufen Instagram Views kaufen TikTok Live Zuschauer kaufen Likes kaufen auf Instagram Deutsche Follower kaufen TikTok Views kaufen Buzzfan