Yurtdışından sanat kitapları getirip satan Ramazan Kurtaran ve Fatma Top’un hayalini kurduğu yayınevi 2009 yılında kuruldu. Hayalperest Yayınları 120 kitaplık listesiyle Türkiye’nin en aktif ve büyük sanat yayıncılarından biri, belki de birincisi.
Çağdaş sanatın Türkiye’deki yaratıcı ortamın lokomotifi halini aldığı günlerde, bu konuya meraklı olan, kendini yetiştirmek isteyenler için yeterince kitap yayımlanmadığını düşünürdüm. Hâlâ da bu açığın tam kapatıldığını sanmıyorum. Yine de geçen on, yirmi yıllık sürede pek çok yayınevi ya da kurum pek çok güzel kitap çıkarttı. Benim aklımda ve kütüphanemde iz bırakanların başında İletişim Yayınları’nın Ali Artun editörlüğünde yayımladığı Sanat Hayat dizisi geliyor. Sonra da Ahu Antmen ile Sel Yayınları’nın yaptığı Sanat Kitapları var… Son yıllarda özellikle kitap fuarlarında dikkatimi çeken bir yayınevinin ise aslında hak ettiği kadar iyi tanınmadığını düşünüyorum. O nedenle bu yazıyı Hayalperest’e ayırmak istedim.
Benim kütüphanemde altı kitapları varmış, bu yazıyı yazarken önüme yığdım. Avner Ziss’in Estetik-Gerçekliği Sanatsal Özümsemenin Bilimi, David Hopkins’in 1945’ten sonra sanatın gelişimini anlattığı Modern Sanattan Sonra, Terry Barrett imzalı bir kitap, Neden Bu Sanat? Çağdaş Sanatta Estetik ve Eleştiri, Andras Balint Kovacks imzalı Bela Tarr Sineması ve iki Türk yazardan iki çok ilginç kitap, Figen Girgin Çağdaş Sanat ve Yeniden Üretim, Ebru Nalan Sülün Türkiye’de Çağdaş Sanat Koleksiyonculuğu.
Hayalperest Yayınevi’nin fotoğraf, mimarlık, müzik, grafik ve hatta moda üstüne bile kitapları var. Kurucuları Fatma Top ile yayın yönetmenliğini de üstlenen Ramazan Kurtaran. Bugüne kadar yüzden fazla kitap yayımlamış durumdalar. Klasik ressamları tanıtan, küçük hap kitaplar da var sanatta kopyalama ile esinlenme arasındaki devasa ve çok önemli fark üstüne akademik bir çalışma olan ‘Çağdaş Sanat ve Yeniden Üretim’ gibi çalışmalar da… Bu kitapları Türkiye’nin her yerinde sanat eğitimi veren okullarda stantlar kurarak ve kitap fuarlarına katılarak özellikle genç okuyucuya ulaştırıp satıyorlar. Sanıyorum bugüne kadar ayakta kalabilmelerinin ve on yılı aşkın bir süredir sanat kitabı basmayı sürdürmelerinin gizemi bu. Büyük yayıncılar bile birkaç kitaptan sonra çok az alıcısı olan bu alanda havlu atarken Hayalperest yıllardır üretmeyi sürdürüyor. Çünkü sanata meraklı, öğrenmek isteyen kişilere kendileri de çaba sarf edip ulaşıyorlar. Yıllardır sanat kitabı yayımlamayı sürdürmeleri, yayımladıkları kitapların içeriği ve özellikle gençlere bu kitapları ulaştırmayı başarmaları, her türlü övgüyü hak ediyor.
Yazının devamını okumak için tıklayın