Dergi reyonunda ben kendi meraklarım doğrultusunda Milliyet Sanat ve Atlas Tarih’i kendi alanlarındaki iyi ve itinalı yayınlar olarak takip ediyorum. Kitap edebiyat alanında ise benim için başı hiç tartışmasız Notos çekiyor.
Bir zamanlar ‘artık edebiyat dergileri bitiyor, şimdi blogların zamanı’ diye bir yazı yazmıştım da Sözcükler dergisini çıkaran Turgay Fişekçi, Cumhuriyet’teki köşesinde beni ‘çocukluk etmekle’ suçlamıştı. Zaman her ikimizi de haklı çıkarttı. Bloglar haber ve düşünce sitelerine dönüştü, sayıları, takipçileri arttıysa da dergilerin yerini alamadı. Dergiler de eski enerjilerini koruyamadılar ve sonuçta kitap edebiyat dünyamız eskisi gibi etkili yayınların olmadığı bir alana dönüştü. Üstelik üretimin bu kadar çok ve çeşitli olduğu bir dönemde bize güzel kitapları iyi ve iddialı yazarları işaret edecek yayınlara her zamankinden daha çok ihtiyaç duyarken, durum böyle oldu. Ne kadar farkındayız bilmiyorum ama aslında biraz da bu çeşitlilik nedeniyle eskiden olduğu gibi az sayıda, herkesin takip ettiği güçlü yayınlar yok artık. Bize ne yapacağımızı söyleyen aydınların da yazarları titreten karizmatik eleştirmenlerin de herkesin takip ettiği istikamet belirleyici etkili yayınların da ortamı ve gündemi belirleyen grupların, akımların da var olmadığı bir zamandayız şimdi. O nedenle yazar da yayınlayan da okuyan da çok, dikkat parçalara ayrılmış ve pek çok yayın arasında dağılmış vaziyette. Yaşadığımız çağda biraz demokratik bir şeyler varsa, o da buralarda bir yerlerde yaşıyor. Ve tıpkı demokrasimiz gibi kırılgan bir dünya bu…
Eskinin alışkanlığı olan dergiler ise çıkmayı sürdürüyor. Çünkü tıpkı basılı kitapları okumayı sevdiğimiz gibi dergileri de seviyoruz. Mephisto Kitabevi’nin dergi bölümünde hâlâ sayısız edebiyat, düşünce yayını birbirinin omzundan uzanıp görünür olmaya çalışıyor, okuyucusunu bekliyor. Migros mağazalarının dergi reyonunda ise kitapseverleri ilgilendirecek yayınları bulmak kolay değil. Ağırlığı mizah dergilerinden evrilen yeni nesil ‘edebi dergiler’, Ot ve benzerleri oluşturuyor. Öte yandan doğrudan kitapla ve edebiyatla ilgili yayınlar da çıkmaya devam ediyor.
Yazının devamını okumak için tıklayın