‘Hayalet Ağrı’ fotoğraf sergisi

hayalet ağrı

Evrende her şey karşıtı ile var olur. Peki savaşın karşıtı barış mıdır?

Kaybedilenler savaş bittiğinde geri gelir mi?

Eksik kalanlar boşluğun ağrısını dindirebilir mi?

Savaşın kan gölüne çevirdiği topraklardan, aynı göğün altında daha güvenli (!) coğrafyalara yola çıkan milyonlarca mülteci. Korku dışında temel bir kayıp / eksiklik durumu eşliğinde katedilen kilometrelerce mesafe. Ait oldukları topraklardan kopuşun oluşturduğu o büyük boşluğu ziyadesiyle dolduran sızı, yanma , acı , ağrı hissi. Terk etmek zorunda kaldığı evinin, kentinin, bir daha asla göremeyeceği babasının, kaybettiği çocuğunun, geçmişte kalmış güzel anıların acısı. Geride bıraktığı, hatırladıkça özleyeceği, özledikçe acıyacağı “-di” li geçmiş zamanlar.

Onlar için özlemek ve acı çekmek yan yana yürüyor uzun zamandır.

Ait oldukları topraklarda yaşanan savaştan kaçarak, ülkemiz sınırları içerisinde hayatını devam ettirmeye çalışan fakat savaşın olumsuz etkilerini halen üzerinde taşıyan (ve taşımaya devam edecek olan) mültecileri ele aldığımız bu proje yaklaşık bir buçuk senelik bir çalışmanın ürünü. Adana ve Şanlıurfa’da gerçekleşen çekimlerin, özellikle konu edilen kişilerin yaşadıkları mekanlarda gerçekleştirilmesine dikkat edilmiştir.

Barışın savaşın yokluğu olmadığına yapılan vurgu ile savaş bittiğinde ve savaşın karşı kıyısındaki barışa ulaşıldığında yeni başlayan süreç eskisinin aldıklarını geri verebilecek midir sorusunun cevabı aranır.

Barış, savaşın olmama durumu mudur?

Barış bir ruh hali, bir iyilik, itimat ve adalet duygusu, bir harmoni, uyum dersek yanılmayız. Doğru cevaplara ulaşmak için bütün bu tanımları kendi içimizde duyumsayarak, içselleştirerek başlamalıyız.


TERsaçı

Tuncay DOĞRULUK

Emel KARAKOZAK

Raziye KÖKSAL KARTAL

 

ÖZGEÇMİŞ

TERsaçı ,temeli AFAD çatısı altında hayata ve insanlığa dair anlatacakları olan bizler tarafından atılan bir fotoğraf kolektifidir.

“Kesişen hayatların görünmeyen açıları” nı fotoğraflamayı amaç edindiğimiz oluşumumuzun ilk çalışması Türkiye’de Aleviliği anlatan Dar-ı Mansur Fotoğraf Sergisi’dir. 2014 senesinde fotoğraf severler ile Adana’da buluşan projemiz daha sonrasında Yenice Cemevi, Tarsus Fotoğraf Derneği, Mersin Fotoğraf Derneği, İzmir Fotoğraf Derneği’nde sergilenmiştir. Ayrıca gösteri formatında 10. Sami Güner Kupası’nda başarılı bulunarak ilk turu geçmiştir.

Bir buçuk senelik bir çalışmanın ürünü olan ikinci projemiz Hayalet Ağrı henüz sergilemeye çıkmadan yine gösteri formatında 11. Sami Güner Kupası’nda ikinci turda başarılı bulunmuştur.

 

Tuncay DOĞRULUK, [email protected]

Emel KARAKOZAK , [email protected]

Raziye KÖKSAL KARTAL, [email protected]