Ashley Ramsden ile Sue Hollingsworth’un yirmi yılı aşkın süredir hikâye anlatma alanında edindikleri deneyimi ve hikâye anlatmaya ilgi duyanlara özel teknikler, pratik öneriler ve bazı ipuçları sunmak için hazırladıkları Hikâye Anlatma Sanatı, üzerine bir inceleme.
Hikâye anlatmak insanlığın en eski geleneklerinden biri… Edebiyatın ve tarihçiliğin binlerce yıla dayanan ilk örnekleri sözlü anlatımla gerçekleşmişti. Öyle ki, dilden dile aktarılan efsaneler, hikâyeler toplumların sosyal ve kültürel yapılarını, dolaylı olarak da devletlerin kaderlerini etkilemişti. Yaşadığımız toprakların da hikâye anlatma geleneğinde çok köklü bir geçmişe sahip olduğunu biliyoruz. Sözlü tarihin öncü sayılan isimleriyle, halk ozanlarıyla, dengbêjleriyle bu coğrafyanın zengin bir hikâye anlatma kültürü olduğunu söyleyebiliriz.
Peki hikâyenin kendisi ne kadar iyi olursa olsun, eğer kötü anlatılırsa, eğer hakkı verilmezse bir değeri kalır mı ? İnsanlar hatırlar mı? Kim bilir, belki de tarihte ilk anlatıcısının beceriksizliği yüzünden yok olmuş birçok hikâye vardır… Konumuz bu soruya cevap aramak değil, ancak cevabını bildiğimiz bir soru var: Hikâye anlatmak bir beceri, bir zanaat mıdır? Kesinlikle evet.
yazının devamı linkte
http://www.artfulliving.com.tr/edebiyat/anlat-bakalim-i-11003