‘Superagers’ın en belirgin özellikleri; hayata karşı olumlu, esnek, dirençli yaklaşımları ve dayanıklılıkları.
Sağlıklı bir şekilde yaş alan yaşlı yetişkinler üzerine yapılan araştırmalar bu insanların; hayata olumlu bakan, değişen koşullara ayak uyduran, güçlü topluluk bağları olan, anlamlı ilişkiler kuran, fiziksel olarak hareketli, yılmazlık ve adaptasyon becerileri kuvvetli, dirençli kişiler olduğunu gösteriyor.
Gelişen sağlık teknolojileri ile insanın yaşam süresi bundan 50 yıl öncesine göre neredeyse 30-40 yıl uzadı. Yeni dünya düzeninin her türlü olumsuzluğuna rağmen yukarıda paylaştığım becerileri geliştirebilen kişiler diğerlerine göre daha sağlıklı yaş alıyor ve yaşlı yetişkinler olarak hayata katılmaya devam edebiliyor. Sağlıklı yaşlı yetişkinlerin 95 yaş ve üzeri olanları da ‘Superagers’ (Süper Yaşlılar) olarak biliniyor.
‘Super Yaşlıların’ en belirgin özellikleri; hayata karşı olumlu, dayanıklı, dirençli ve esnekolan yaklaşımları.
Son dönemde haber alma kanallarının gelişmesiyle, alanında şevkle üretmeye ve çalışmaya devam eden pek çok ilham veren yaşlı yetişkin hikayesiyle karşılaşıyoruz.
Bir ‘Superager’ haberi ve düşündürdükleri
Geçtiğimiz günlerde bir gazetede, New York’ta, 102 yaşında yalnız başına yaşayan Hilda Jaffe isimli bir kadının haberine denk geldim.
Haberin ayrıntısını okumaya başladığımda, bu kadının da yukarda saydığım sağlıklı yaşlı yetişkin kodlarını taşıdığını fark ettim. 102 yaşında yalnız yaşayan, bu ‘süper yaşlı’ kategorisindeki kadın, ev işlerini kendi yaptığını, başka insanlarla etkileşim içinde olduğunu, sanat etkinliklerini takip ettiğini ve bir kitap kulübü üyesi olduğunu belirtiyor.
Jaffe’nin bir ‘superager’ olmasındaki en önemli faktör, tüm yapabildiklerinden de öte, hayata her günün yeni bir gün olduğu umudu ve yapabileceğine olan inancı ile yaklaşıyor olması.
Gazetede okuduğum bu haber üzerine gözümün önünde yakın zamanda çok etkilendiğim bir fotoğraf belirdi. Bir ödül töreninde, 88 yaşındaki değerli Türk Filozof Prof. Dr. İoanna Kuçuradi ve arkasındaki ekranda yazan, kendine ait şu sözler; ‘İnatla umutluyum. Bu bir yaşam biçimi…’
Ben de umutlu olmanın bir yaşam tercihi olduğuna yürekten katılıyorum. Hayat yolculuğunda, dünyanın zaman zaman umut etmeyi zorlaştıran hallerine inat, insanın umutla kalmaya çalışmasının bir disiplin ve kararlılık gerektirdiğine inanıyorum.
Belirsizliklerle ve kontrolümüz dışında gelişen pek çok olayla dolu yeni dünyada sağlıklı bir şekilde yaş almaya niyetliysek duruşları, düşünceleri ve yaşama tercihleriyle önümüzde çok değerli örnekler oluşturan ve bunları bizlerle paylaşan büyüklerimize, bilim insanlarına, düşünürlere, edebiyatçılara, sanatçılara daha çok kulak vermemiz faydalı olacaktır.
Haldun Dormen’in 70. Sanat Yılı kutlaması
Sanatıyla, yaratıcılığıyla, çalışkanlığıyla ve yaşam enerjisiyle büyük bir ilham kaynağı olan sanat dünyasının duayen ismi Haldun Dormen de dünyada belirli sayıda bulunan bu ‘Süper İnsanlar’dan biri.
Üstelik onu diğerlerinden ayıran sağlıkla yaşamaya devam etmesinin yanı sıra büyük bir iştahla ve heyecanla üretmeye ve hayata değer katmaya devam etmesi.
Haldun Dormen
Ne şanslı bize ki yanı başımızda varlıkları, başarıları, üretimleri ve aktardıkları yaşam deneyimleriyle hayata değer katarak genç/yetişkin pek çok insana ilham olan Haldun Dormen, Betül Mardin, İoanna Kuçuradi gibi değerli büyüklerimiz var.
Bu hafta, Haldun Dormen’in 70. Sanat Yılını kutlamak üzere öğrencileri, ailesi ve dostlarının yürekten emekleriyle Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda çok özel bir gece düzenlendi.
https://t24.com.tr/yazarlar/ilksen-utlu/yasama-sanati-ustalari-superagers,47654