Tüketimin büyük bir hız kazandığı bu çağda, yıldan yıla daha da değerlenecek olan toprağımıza ve topraklarımızdan elde ettiğimiz bize özgü ürünlerimize sahip çıkmamız çok değerli.
Ağustos ayının bu zamanları benim için çocukken taze Antep fıstığı zamanı idi.
Son 20 yıldır ise Bodrum’la olan gönül bağımdan dolayı ‘Yeşil Bodrum Mandalini’ zamanı.
Bodrum’a has bu özel lezzetle tanıştığım andan itibaren hayatıma yepyeni bir lezzet eklendi. Çukurova’da toprağa ve narenciyeye doğmuş biri olarak birçok çeşit mandalinayla küçük yaşlarda tanıştım. Fakat Bodrum mandalininin tadı bir başka!
İlk defa bundan iki yıl önce katıldığım ‘Yeşil Bodrum Mandalini Hasat Etkinliği’ her yıl ağustos ayının bu günlerinde Bitez’de bulunan Bodrum Belediyesi Mandalin Uygulama Bahçesi’nde gerçekleşiyor. Eğer Bodrum’da bir mandalina bahçesi içerisinde yaşamıyorsanız bu bahçe mis gibi kokan mandalin ağaçları arasında gezinip dalından mandalin toplamak için çok güzel bir fırsat sunuyor.
Yeşil Bodrum mandalini
Nisan ayında açan mis kokulu mandalina çiçeği ağustos ayında yeşil bir mandalina tanesine dönüşüyor. Mandalinaların bir kısmı bu haliyle hasat ediliyor. Yeşil Bodrum mandalini benim ağustos ayı itibariyle su dahil tükettiğim tüm içecekleri kendine has rayihasıyla neşelendiriyor.
Olgunlaşması için ağaçlarda bırakılan mandalinler de kış aylarında turuncu birer mandaline dönüştüğünde toplanıyor. Bodrum mandalini hem yemek üzere tüketiliyor hem de meyve suyu, gazoz, dondurma, lokum, kolonya gibi ürünlere dönüştürülüyor.
Bu ürünlerden Bodrum mandalinli dondurma, klasik mandalin gazozu ve son yıllarda tanıştığım şekersiz ‘Bodrum Yadigarı’ gazozu benim favorim.
Yılın yalnızca belli bir döneminde erişimimizin olduğu Bodrum’a özgü bu değerli meyveyi eğer bu tarihlerde yolunuz Bodrum’a düşerse mutlaka tatmanızı öneririm. Eğer yolunuz düşmezse de varsa Bodrum’da yaşayan bir tanıdığınızdan size göndermesini rica etmenizi dilerim.
Bodrum mandalini, türü tükenme tehdidi altında olan Bodrum’a özgü ve coğrafi işaretliçok önemli kültürel bir değere sahip olan bir ürün.
Bodrum Belediyesi ve Bodrum Tarımsal Kalkınma Kooperatifi desteğiyle gerçekleşen Yeşil Bodrum Mandalin Hasat Etkinliği’ne ev sahipliği yapan Pernod Ricard Türkiye, ‘Bodrum Yeşili’ adı ile hayata geçirdikleri sosyal sorumluluk projesi ile yıl boyu yapmayı planladıkları etkinliklerle Bodrum mandalinini gündemde tutmak niyetinde.
Firma, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’nin de ‘Bodrum’un yeşil altını’ olarak adlandırdığı yeşil Bodrum mandalininin tanıtılması, kullanımı ve ekonomik değerinin artırılması, bölgeye ekonomik katma değer sağlanmasını hedefledikleri çalışmalarla hem yerel hem de global arenada farkındalığı arttırmak üzere kolları sıvamış.
Hem iklim krizi hem de Bodrum’da özellikle son yıllarda hız kazanarak artan inşaatlarla mandalin bahçeleri tükenme tehdidi altında. Hem ekonomik hem de kültürel açıdan çok değerli bir öneme sahip olan Bodrum mandalini mirasını korumak ve yeni nesillere taşımak hepimizin görevi.
Dilerim; tüketimin büyük bir hız kazandığı bu çağda, yıldan yıla daha da önem kazanacak olan topraklarımıza, topraklarımızdan elde ettiğimiz özgün ürünlerimize daha çok sahip çıkarız ve yeni nesillere değerlerimizi aktarabiliriz.
Hem ülke hem de birey bazında bu farkındalığı geliştirmek ve yaymak önümüzdeki zamanda çok değerli olacak.
Asırlık zeytin ağacının gölgesinde bir kahve ve kitap dükkanı
Mandalina bahçeleri hem Çukurova’da hem de seçtiğim memleketim Bodrum’da kokusuyla, dokusuyla, duygusuyla hayatıma damgasını vurmuş ve ilham olmuş yerler.
Geçtiğimiz hafta tanıştığım an günüme güzellik ve ilham katan bir diğer bahçe de Çeşme’de çıktı karşıma.
İnsanın kendi bahçesine bakması çok güzel. Toprağını sulaması, bitkilerine bakması, otlarını ayıklaması…
Fakat insanın özenle baktığı bahçesini başkalarına açması, başkalarıyla paylaşması, hayata katkı sunması daha da güzel.
Çeşme’de tanıştığım Be Water adlı kahve ve kitap dükkanı bahçesine adım attığım anda bende paylaşıma açılmış bir bahçe hissi yarattı.
https://t24.com.tr/yazarlar/ilksen-utlu/yesil-bodrum-mandalini-zamani,46026