UPSD’DEN BASIN DUYURUSU* 26.06.2020 Fatih Sultan Mehmet’in 1480 yılında yapılan yağlıboya portresinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun kararıyla İBB tarafından İngiltere’nin başkenti Londra’da yapılan bir müzayededen satın alınması, UPSD, ülkemizde yaşayan sanatçılar ve tüm sanat camiası için sevindirici olduğu kadar olumlu anlamda şaşırtıcı da olmuştur. Fatih’in yaşadığı dönemden günümüze gelen üçüncü portresi olan bu eserin 770 bin sterlin (yaklaşık6,5 milyon ₺)’e satın alınarak kültür mirasımıza kazandırılmış olması, Türkiye Cumhuriyeti adına uluslararası bağlamda gurur vericidir. Dünyanın içinden geçtiği pandemi dönemi ve öncesinde, sanatsal ve kültürel değerlerimize gereken önemin verilmediği süreçler yaşanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığımız’a bu yıl 4 Mayıs tarihinde iletmiş olduğumuz raporumuzda belirti.
UPSD’DEN BASIN DUYURUSU
26.06.2020
Fatih Sultan Mehmet’in 1480 yılında yapılan yağlıboya portresinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun kararıyla İBB tarafından İngiltere’nin başkenti Londra’da yapılan bir müzayededen satın alınması, UPSD, ülkemizde yaşayan sanatçılar ve tüm sanat camiası için sevindirici olduğu kadar olumlu anlamda şaşırtıcı da olmuştur.
Fatih’in yaşadığı dönemden günümüze gelen üçüncü portresi olan bu eserin 770 bin sterlin (yaklaşık6,5 milyon ₺)’e satın alınarak kültür mirasımıza kazandırılmış olması, Türkiye Cumhuriyeti adına uluslararası bağlamda gurur vericidir.
Dünyanın içinden geçtiği pandemi dönemi ve öncesinde, sanatsal ve kültürel değerlerimize gereken önemin verilmediği süreçler yaşanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığımız’a bu yıl 4 Mayıs tarihinde iletmiş olduğumuz raporumuzda belirtilen, sanatçıların ve sanat camiasının Covid19 nedeniyle yaşadığı zorluklarla ilgili son derece olumlu ve sinerji yaratan talebimiz bile maalesef şu güne kadar cevapsız kalmıştır.
Atatürk’ün, en zorlu savaş dönemlerinde ve Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında bile kültür ve sanata sahip çıktığı gerçeğini unutmamalıyız. Temeli o dönemlerde atılmış olan İş Bankası veya Ziraat Bankası gibi kuruluşların ve İstanbul/Ankara Resim Heykel Müzeleri’nin oluşturduğu resim ve heykel koleksiyonları bugün kültür mirasımızın önemli parçalarını oluşturmaktadır.
Dünyada, özel kuruluşlar, şahıslar ve müzeler yüz milyonlarca dolarlık eserler satın alırken, bir milyon dolar civarında bir bedel ödenen ve her açıdan bu kadar tarihi bir resim hakkında şimdiden çeşitli negatif dedikodular üreten bir toplum haline gelmiş olmamız gerçekten üzücü. Bu resmin Türkiye’de bundan böyle korunacak olmasının keyfi ve gururunu herkesin anlamasını ve bu kararıyla İBB’nin, devletin çeşitli kurumlarına ve bankalarına bir örnek oluşturması gerektiğine inanıyoruz. Umuyoruz ki, bundan böyle İBB ve ondan esinlenecek olan Kültür Bakanlığı veya çeşitli devlet daireleri yalnız tarihi eserler değil, yaşayan çağdaş sanatçıların değişik kuşaklarından en güzel örnekleri bundan böyle koleksiyonlarına katacaklar.
Her türlü milli, ulusal ve devlet kurumlarımız yıllardır bütçelerinde sanata hiç yer ayırmadıkları için, böyle bir mütevazi eserin alımı bile kimi insanların gözünde bir olay haline gelebiliyor!
İBB’nin bu örnek davranışını 540 yıllık bir tarihi yapıtla kültür mirasımıza sahip çıktığı için kutluyor, kültür ve sanata gereken önemin verilmesine örnek olduğu için sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Bedri Baykam
Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği
International Association of Art
UNESCO Resmi Partneri Türkiye Ulusal Komitesi Başkanı
Yönetim Kurulu
Denizhan Özer
Fazilet Kendirci
Ceylan Mutlu
Fehim Güler
Murat Havan
Nebahat Karyağdı
İmamoğlu’ndan “Fatih Sultan Mehmet tablosu” yorumu: “O, İstanbul halkına ait bir eser artık”
Fatih Sultan Mehmet’in 1480 yılında İtalyan ressam Gentile Bellini’ye yaptırdığı orijinal tablo, Londra’daki müzayede ile satışa çıkarıldı. Ekrem İmamoğlu’nun talimatı üzerine müzayedeye katılan İBB, 770 bin sterlinlik bedelle tabloyu satın aldı. Alımdan dolayı çok mutlu olduğunu vurgulayan İmamoğlu, duygularını, “Hayırlı olsun İstanbul halkına. İstanbul halkına ait bir eserdir o artık. İnşallah nice yüz yıllar İstanbul’da yaşamaya devam edecek” sözleriyle dile getirdi. Tablo ilk etapta, tüm İstanbulluların görebilmesi için, Saraçhane’deki başkanlık binasında halka açılacak.
Fatih Sultan Mehmet, 1429-1507 yılları arasında yaşayan İtalyan ressam Gentile Bellini’yi 1479 yılında İstanbul’a davet etti. Portresini yapmasına izin vermeden önce Bellini’nin yeteneğinden emin olmak isteyen Fatih Sultan Mehmet, sanatçıya, saraydaki farklı kişilerin resimlerini çizdirdi.
Böylece İtalyan ressamın yeteneklerinden emin olan Fatih Sultan Mehmet, sanatçıya kendi portrelerini çizdirmeye başladı. Bellini tarafından 1480 yılında yapılan ve Fatih Sultan Mehmet’in başka bir kişi ile resmedilen tek portresi olma özelliği taşıyan tablo, İngiltere’nin başkenti Londra’daki dünyaca ünlü Christie’s salonundaki müzayedeye ile satışa çıkarıldı.
“SARAÇHANE’DE SERGİLENECEK”
Müzayedede İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni (İBB), Başkan Danışmanı ve kurum sözcüsü Murat Ongun ile Dış İlişkiler Daire Başkanı Mehmet Alkanalka temsil etti. Ongun ve Alkanka, müzayedeye telefonla katıldı. 226 eserin açık artırmaya çıkarıldığı müzayedenin en dikkat çekici parçalarından olan yapıt, 250 bin sterlinden açık artırmaya sunuldu.
Yaklaşık 500 katılımcı ile başlayan müzayede, kıran kırana bir artırıma sahne oldu. Müzayedede, 6-7 alıcı, 550 bin sterline kadar çıktı. Bu rakamdan sonra sahne, İBB ve adı açıklanmayan bir alıcıya kaldı. Tarihi tablo için yapılan artırmanın galibi, 770 bin sterlin bandına kadar çıkan İBB oldu.
Böylece; Türkiye ve İstanbul için tarihi öneme sahip tablo, uzun yıllar sonra yeniden anavatanına dönmüş oldu. Müzayedeye İBB adına katılan Ongun, tablonun ilk etapta, tüm İstanbulluların görebilmesi için, Saraçhane’deki başkanlık binasında halka açılacağını belirtti.
Eserin birkaç gün içinde İstanbul’a ulaşacağı bilgisini paylaşan Ongun, tablonun uzun vadede nerede sergileneceğine ise daha sonra karar verileceğini kaydetti.
Yazının devamını okumak için tıklayın