İstanbul Modern, Beyoğlu’daki geçici mekânındaki ilk süreli sergisinde heykel sanatçısı Anthony Cragg’i ağırlıyor.
Çağdaş heykel sanatının en özgün, en yenilikçi sanatçılarından Anthony Cragg, İstanbul Modern’in geçici mekânında sanatseverlerle buluşuyor. ‘İnsan Doğası’ başlıklı sergi için sanatçının da katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Küratörlüğünü İstanbul Modern Genel Direktörü Levent Çalıkoğlu’nun üstlendiği ‘İnsan Doğası’nda, Cragg’in 1980’li yıllardan bu yana heykel sanatına dair sürdürdüğü denemeler, kapsamlı ve kronolojik bir bütünlükle bir araya getiriliyor.
Sergide, sanatçının erken dönem yapıtlarından duvar rölyefleri ve Cragg’in yıllardır çeşitli malzeme ve tekniklerle deneyimlediği ‘Erken Biçimler’ ve ‘Akılcı Varlıklar’ serilerinden örnekler sunuluyor. Ayrıca, malzemeye farklı bağlamlar kazandırdığı, sanatçıyla özdeşleşmiş eğilimleri yansıtan yapıtların yanı sıra, Cragg’in üretim sürecinin bir parçası olarak tanımladığı desenleri de yer alıyor.
‘ÜÇ YIL BOYUNCA BEYOĞLU’NDAYIZ’
İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, Karaköy’deki yeni müze binasının inşasının sürdüğünü ve üç yıl boyunca Beyoğlu’ndaki geçici mekanda olacaklarını belirterek, “Sanatseverler bir süre müzemize ev sahipliği yapacak olan eski Union Française binasındaki ilk süreli sergimizde, Cragg’in 40 yılı aşkın kariyerinin farklı dönemlerini izleme ve tanıma imkânı bulacak. Yapıtları dünyanın en saygın müze ve kurumlarının koleksiyonlarında yer alan Cragg, biçim, renk ve malzemenin sınırlarını zorlayarak yeniden tanımladığı heykel sanatına getirdiği çeşitlilikle çok katmanlı bir zenginlik sunuyor” dedi.
‘HER KUŞAĞIN İLGİSİ İLE KARŞILAŞTI’
İstanbul Modern Genel Direktörü Levent Çalıkoğlu ise “Anthony Cragg’in 40 yılı aşan kariyerinin her evresi heykel sanatına kattığı yeni fikirler ve kavramsal açılımlarla şekillendi, üretimleri her kuşağın merak ve ilgisi ile karşılaştı. Çağdaş sanatın disiplinlerarası dönüşümlerle yeni ifade arayışlarına evrildiği bu süreçte, Cragg heykel sanatının doğasını oluşturan kütle, boşluk, malzeme, ölçek gibi ayırt edici özellikleri kendi zamanının güncel fikir ve kavramları ile buluşturdu. Heykel sanatının tarihsel geçmişini referans alarak var olan hazır nesneden eşi benzeri olmayan üç boyutlu hacme uzanan, kendine özgü bir imge ve form dünyası oluşturdu” dedi.
Kaynak: www.sozcu.com.tr
Heykelin şövalyesi Cragg: Bireysel tavır milliyetçilikten önemli
1988 Turner Ödülü sahibi İngiliz heykeltıraş Anthony Cragg, ‘İnsan Doğası’ sergisiyle İstanbul Modern’in Beyoğlu’ndaki geçici mekânına kalıcı sorular bırakıyor. Sanatta yarım asrı geride bırakan sanatçı, yapıtlarında doğadan aldığı ilhamı gizlemiyor. Şövalye unvanı alan Cragg, Türkiye’ye de özel bir mesaj veriyor: “Bireysel tavır ve hisler, milliyetçilikten önemli.”
Çağdaş İngiliz sanatının Kraliçe Elizabeth tarafından ‘Şövalyelik’ ünvanıyla kutsadığı heykeltıraş Anthony Cragg, 11 Kasım tarihine değin İstanbul Modern’in Beyoğlu’ndaki geçici mekânında eserlerini bizlerle paylaşacak. Yaşamı ve çalışmalarını halen Almanya’nın Wuppertal kentinde sürdüren sanatçı, Ferko, Birleşik Krallık İngiliz Başkonsolosluğu ve British Council katkılarıyla düzenlenen sergisinde, 1980’lerden günümüze uzanan ve farklı estetik ile malzemeleri harmanladığı özgün heykelleriyle yer alıyor. Küratörlüğünü İstanbul Modern Genel Direktörü Levent Çalıkoğlu’nun üstlendiği sergi, sanatçının ‘Erken Biçimler’ ve ‘Akılcı Varlıklar’ gibi serilerini de içermesiyle dikkat çekiyor. Cragg, Hürriyet’e verdiği söyleşide, “Diğer sanatçıların ‘çözümleriyle’ ilgilenmedim. Sadece doğa ve benim algıladığım türüyle insan eylemine, bir kaynak ve malzeme olarak yoğunlaştım,” diyerek kendine doğru çıktığı keşfin altını çiziyor.
Yazının devamını okumak için tıklayın