Adana Tren Garı’nın Tarihi
Adana Garı’ nın şehrimiz için ayrı bir yeri var ve hala en sevilen tarihi binası konumunda. TCDD 6. Bölge Müdürlüğü bünyesinde, şehir merkezinde kurulan Adana Garı, 1912 yılında tamamlanarak hizmete girmiş.Yaklaşık 450 000 m² büyüklükte bir alanı kaplıyor.
Ana binası, lojmanları ve bakım-tamir atölyeleri ile kentin orta kesimindeki Uğur Mumcu Meydanı’nda bulunmaktadır. Bu meydana üç büyük sivri kemerle açılmış, geniş ve yüksek bir mekana sahip. Orta bölümde bekleme salonu, gişeler, danışma ve eşya-emanet bölümü gibi standlar yolculara hizmet vermekte. Soldaki bölümün üst katında hareket memurluğu, gar müdürlüğü ve VIP salonu var. Ayrıca binanın sağında ve solunda lojmanlar mevcut. İstasyonun, yolcu trenleri için üç peronu bulunmakta. Konya’ dan Mardin’ e kadar 12 şehri kapsayan Bölge Müdürlüğü’ nde, toplam 3200 personel çalışmakta. Bölgenin toplam 1400km hattı var. En yüksek noktası 1465 m uzunluğuyla Ulukışla’da. Ayrıca bu uzun hatta 60 tünel bulunmakta.
Trenler, gelişen teknolojiye ve insanoğlunun gitmek istediği yere daha kısa zamanda ulaşma hırsına yenik mi düştüler, derken yeni yatırımların olduğunu Bölge Müdürü Mustafa Çopur ile yaptığımız sohbette öğrendim. Mustafa Bey, 36 yıldır bu mesleği icra etmekte. Üç yıldırda Bölge Müdürü olarak görev yapmakta. Verdiği bilgiler tren taşımacılığı için önemli detaylar.
Adana’dan Ankara’ya, Çukurova Eskpresi hergün karşılıklı seferlerini düzenlemekte. Yataklı vagon ve restoran hizmeti var. Yazın klimalı, kışın kaloriferli.Adana- Kayseri seferleri ise akşam Adana’dan gidip sabah Kayseri’den geliyor.Ayrıca Adana-Elazığ arası da seferler bulunmakta. Toros Ekspresi ise Adana- Karaman güzergahınahergün hizmet vermekte. Kendi bölgesinde karşılıklı çalışan iki sefer var. Biri Mersin- İslahiye, diğeri ise Mersin- İskenderun. Sabah gidip akşam dönmek aynı tren ile mümkün.
Adana İçin Vazgeçilmez Adana-Mersin Arası Seferler
Adana-Mersin arası 27 çift tren yani 54 sefer yapıyor. Yaklaşık yarım saatte bir sefer olmakta. Yeni trenler ile 46 dakikada gidiliyor. Günlük 15.000 kişi taşınıyor. Hızlı tren yapılırsa süre 30dakikanın altına düşecek. Hedef, günlük taşınacak kişi sayısını100.000’in üzerine çıkarmak. Önemli bir haber ise, Yenice’de 420.000 metrekarelik alana kurulacak olan lojistik merkez. Yenice; Limana, Adana’ya, İç Anadolu’ya açılan otoban yollarına yakınlığı ile stratejik öneme sahip bir ilçe. O yüzden yeni lojistik merkez olarak seçilmesine şaşırmamalı. Özel sektörü içince bulunduğu büyük yatırımlar yapılmaya başlandı bile. Ayrıca Adana’daki atölyeler de Yenice’ye taşınıyor.
Kadının Gücü
Kadınların yapamadığı iş var mıdır? Ya da yapamayacağı? Tabiki vardır. Özellikle fiziksel güç gerektiren işlerde erkeklerin daha baskın rol aldıkları görülür. Ama erkeklerin yapamayacağı işler de vardır. Aslında bu çok gereksiz bir tartışma. Asıl konu, karşı cinslerin hegemonyasında çalışan insanlar, en başta cesurlardır. Bugün size, sadece erkeklerin yapabildiğini düşüneceğiz bir meslekte iki genç kadın çalışandan bahsedeceğim. İki cesur makinist kadından.
Yazının devamı için aşağıdaki linke tıklayınız: