Kürk Mantolu Madonna’ya Kitabı Okumadan Gitmeli

Sabahattin Ali’nin bugüne kadar çokça baskısı yapılmış ve milyonlarca okura ulaşmış ölümsüz eseri Kürk Mantolu Madonna, bu sezon Engin Alkan rejisörlüğünde sahneye taşındı. Yılın merakla beklenen prodüksiyonlarından olan Kürk Mantolu Madonna oyununu reji ve oyunculuk açısından değerlendirdik.

Oyuncu kadrosunda Tuba Ünsal, Menderes Samancılar, Alper Saldıran, Sercan Badur, Lila Gürmen, Sacide Taşaner, Emrah Altıntoprak, Özge Özel, Basil Abdunnur, Oya Kaptanoğlu ve Kayhan Yıldızoğlu’nun yer aldığı Kürk Mantolu Madonna oyunu, bu senenin merakla beklenen prodüksiyonlarından biriydi. Çok sayıda okura ulaşmış Kürk Mantolu Madonna’yı okumayanların dahi hikâyesini bir şekilde bildiğini düşünerek sahneye uyarlanan oyunu direkt reji ve performans açısından değerlendirmenin yararlı olacağını düşünüyorum.

Kürk Mantolu Madonna oyunu Zorlu PSM sahnesinde bu sezon başında prömiyerini gerçekleştirdi. Prömiyerinden önce, hatta provaları başlamadan önce haberlerini aldığımız projenin uzun bir süre gündemde kalarak hem meraklanmamız hem de görünür olmak adına elinden geleni yaptığını söyleyebiliriz. Kürk Mantolu Madonna platformlar, projeksiyon sistemleri, hareketli perdeler, mapping, video art görüntüler ve ses efektleriyle sahne üzerinde kullanılabilecek neredeyse tüm teknolojiden yararlanmaya çalışmış bir oyun. Elbette sahne sanatlarının gelişen teknoloji ile birlikte bu imkânlardan yararlanması işlevsel ve yerinde kullanıldığı sürece hoşumuza gidiyor. Ancak bu kullanım teknoloji şovuna dönüştüğü zaman ne oyunun rejisini ne de performansını kurtarabiliyor. Yalnızca rejisör, oyuncu veya yaratıcı ekibin kişisel tatminlerinden öteye gidemeyen projeler olarak karşımıza çıkıyor. Bu bağlamda Kürk Mantolu Madonna oyununun henüz salona girdiğimizde arka plan panolarından akan yazılarla yarattığı teknolojik prologos’unun oyun boyunca süreceği ve yalnızca seyircinin beklentisini cezbetmeyi amaçlamış olduğunu oyunun ilk dakikalarındaki performanslardan anlayabiliyoruz. Simultane sahne düzeniyle rejisi yapılmış oyunda sahne üzerindeki aksiyon ve dekor değişiminde zaman kaybedilmemesi adına izleyiciye daha dinamik bir seyir amaçlanan oyunun üç saat gibi bir sürede bizlere Kürk Mantolu Madonna kitabını didaktik bir biçimde okuması tezatlık oluşturmuş. Oyuncu performanslarının bu teknolojik dekorların ve hikâyenin ağırlığının altında çok zayıf kaldığı görülebiliyor.

Yazının devamını okumak için tıklayın