LİBRA Kitap: Yayıncılık sektörü profesyonelleşme mecburiyetinde

K24’ün alternatif ve bağımsız yayınevlerine odaklanan söyleşi dizisinin yeni konuğu LİBRA Kitap. Rıfat Bali, yayınevinin politikası, hedefleri ve sektör üzerine sorularımızı yanıtladı…

LİBRA Kitap, yurt içi ve yurt dışındaki kütüphanelere Türkiye, Türkiyat ile Osmanlı çalışmaları alanlarında yayımlanan akademik kitapları temin etmek üzere 2008’de kuruluyor. Rıfat Bali’nin deyimiyle, LİBRA “akademik evsaflı kitap ihracatçısı.” Aynı bünye içinde yayıncılık faaliyetlerine de yönelen LİBRA, Türkçe, İngilizce ve Fransızca dillerinde bugüne dek 256 özgün içerikli akademik kitap yayımlıyor. Talep üzerine dijital baskı yöntemiyle çalışıyorlar; bu nedenle kitapları kitapçılarda nadiren bulunuyor. Yine aynı nedenle ve tanıtım yönünde özel bir gayret göstermemelerinin de etkisiyle, kitapları hakkında tanıtıcı yazılara, incelemelere rastlamak da pek mümkün değil.

Kurumsal alıcıların yanı sıra, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, öğretim üyeleri, araştırmacılar ile “tarihe meraklı” okurlara yönelik yayın yapıyorlar. Çeviri değil, yalnızca telif eser basıyorlar. Kitapların etiket fiyatları da, yayınevinin de belirttiği gibi, okurlar tarafından çok yüksek bulunuyor. Bununla birlikte, yurt içindeki kurumsal alıcılara da hedefleri doğrultusunda ulaşabildiklerini söylemek güç. Rıfat Bali, “Türkiye’deki üniversitelerin yüzde 25’i yayınlarımızı satın alsa, bu 50 nüsha eder. Memnun olacağız. yüzde 50’si satın alsa (100 nüsha eder) fevkâlâde memnun olacağız. Ancak satış rakamlarımız bunu göstermiyor” diyor.

ABD Doları/TL kurundaki dalgalanmalar ve kâğıt ile mürekkebin ithali nedeniyle hemen her alandaki yayıncılık sektörünün krizin eşiğinde olduğu şu günlerde, Rıfat Bali, kitap fiyatlarının gelecek dönemlerde daha da artacağı öngörüsünde bulunuyor. Zira, yayıncılık sektörü, Bali’ye göre, “zanaat seviyesinde ve KOBİ’lerin egemenliğinde.” Zira, yine Bali’nin deyimiyle, “Türkiye’de yayıncılık sektörü önümüzdeki 10 ila 20 yıl içinde, profesyonelleşme mecburiyetinde. Sağlam bir idari altyapı kurmak zorunda. Daha uzman personel istihdam etmek zorunda. Yazılım programlarını güncellemek zorunda.”

LİBRA Kitap’ın kurucusu ve genel yayın yönetmeni Rıfat Bali ile, alternatif ve bağımsız yayınevlerine odaklanan söyleşi dizimiz kapsamında, yayıncılık alanındaki faaliyetleri, hedefleri ve sektör üzerine konuştuk. Söz, Rıfat Bali’de…

LİBRA Kitap, 2008’de kurulurken, nasıl bir hedefle yola çıktı? Yayıncılık piyasasında nasıl bir boşluk gördü ve bunu doldurmaya niyetlendi? Ezcümle; LİBRA neden kuruldu?

LİBRA Kitap’ın ana kuruluş nedeni ve faaliyet alanı Türkiye, Türkiyat ve Osmanlı incelemeleri alanlarında ihtisaslaşmış yurt dışındaki kütüphanelere Türkiye’de yayımlanan akademik evsaflı telif eserlerin ve süreli yayınların temini için tedarik hizmeti vermektir. Bunlar insan bilimleri, sosyal bilimler, arkeoloji, sanat, sinema incelemeleri alanlarında yayımlanan eserlerdir. Başka bir tabirle, LİBRA akademik evsaflı kitap ihracatçısıdır. Yayıncılık aynı bünyede icra edilen ek bir faaliyettir. Aynı bünyede olduğu için kâr/zarar hesabı yapmamız son derece zordur. Yayıncılık faaliyetimiz muhtemelen marjinal bir kâr üretmektedir.

Bugün, 10 yıl sonra baktığınızda, bu hedefe ne raddede eriştiğinizi düşünüyorsunuz?

LİBRA’nın kuruluş hedefi yurt dışındaki kütüphanelerin ihtiyacı olan Türkçe akademik evsaflı kitap taleplerini karşılamaktı. On yılın sonunda bunu kısmen başardığımızı ve tanındığımızı sanıyorum.

Yazının devamını okumak için tıklayın