Sanat hayatını güncelledi – Kudret Sönmez

Halen dünyamızda seyreden bulaşık ve yılışık karakterli o malûm virüsün oluşturduğu hayat trafiği bir daha hatırlattı ki bana… Rakamsal olarak arttıkça yaşımız, yani sayısal olarak azaldıkça ömrümüzün kalan yılları… Ve yaklaştıkça hayatımızın en bilge, en duyarlı olunması gereken devrine… Her mikroba rağmen iyimserlik ekmeliyiz, duygularımızın en işlek yerlerine.

Bu bağlamda, gelecek günlere dair düşünüyorum da kendimce… İnsanların insanları, doğanın bütün güzelliklerini de aralarına alarak kucaklayabilecekleri bir hayattan daha güzel ne olabilir ki?.. Bizim renkli mahallenin haklı beklentileri aklıma gelince de sormadan edemiyorum… Sanatın sanatçıyla, sanatseverle aynı gökyüzü altında yakınlaşabileceği o zarif ortamları hangimiz özlemiyor ki?

***

Çukurovalı Ressam Necati Derya

Şuan, dünyadaki 7,5 milyar insanın büyük bir çoğunluğunun endişelerini üzerinde toplayarak şöhret basamaklarının zirvesine ulaşan korona, bir süre daha hayatımızın başrolündeki yerini koruyacak gibi görünüyor…  Fakat her şeye rağmen, sanatın içinde aktif olarak yer alan dostlarımızın önemli bir kesimi, günü gelince paylaşacaklarına inandıkları çalışmalarına ara vermeksizin devam ediyorlar. Aynı bağlamda, güzel sanatların çizgi ağırlıklı diyarında karakalemiyle, rapidosuyla, tarama ucuyla, fırçasıyla ve çini mürekkebiyle önemli bir yer edinen Çukurovalı Ressam Necati Derya da üretmeyi terk etmeden günlerini değerlendiriyor. Derya, mesken tuttuğu İstanbul’daki çalışmaları ve içinde bulunduğumuz süreç hakkında şu bilgileri aktarıyor bizlerle:

“Dünyanın ve Türkiye’mizin korona virüs salgınıyla boğuştuğu şu günlerde yaşama dair birçok dengeler olumsuz anlamda değişti… Sokağa çıkmamızın zorunlu olarak kısıtlandığı bu dönemde, yazarçizer yani sanatla uğraşan, ekmeğini sanatla kazanan insanlar olarak bazılarımız evlerimizin bir köşesini atölyeye dönüştürüp çalışmalarımıza devam etmekteyiz.”

ETKİNLİKLER ŞİMDİLİK ERTELENDİ

“Benim bu sene açmayı planladığım 3 sergim vardı… İlki 4 Şubat’ta Gaziantep’te, ikincisi 26 Mart’ta Adana’da ve üçüncüsü de 25 Nisan’da İstanbul’da olacaktı. Gaziantep sergimi gününde açarak güzel bir etkinlik gerçekleştirdiğime inanıyorum. Sonrasında, Adana sergim için hazırlıklara başladım. 50 resim çizilmiş, çerçeveleri yapılmış, hazır durumdaydı. Bir iki dostuma söz verdiğim karakalem portrelerini de yapmış, serginin katalog çalışmalarına başlamıştım ki birden bu korona salgını dünyayı kaplayıverdi. Akabinde, Adana sergimin organizasyonunu üstlenen, aynı zamanda Adana Grafik Tasarımcıları Derneği Başkanı Arkadaşım Suat Çavuşoğlu beni arayarak Adana’da sergilerin iptal edildiğini söyledi. Anında beni bir üzüntü sarıp sarmaladı. Çünkü, dünyanın gidişatı iyi görünmüyordu. Sonrasında, Türkiye’de bütün sanatsal faaliyetler durdurulunca duruma adapte olabildim.”

ÇALIŞMAYA DEVAM

“Bu arada, kendiliğinden oluşan bir iş hayatı boşluğu olunca, İstanbul sergimin eksiklerini tamamlamak için evimin üst katındaki atölyemde resim çizmeye devam ettim. Aynı zamanda, önceden birkaç koleksiyoner arkadaşın verdiği çizgi roman kapak siparişlerini de araya sıkıştırma imkânı buldum.

Aslında, normal günlerdeki gibi konforlu bir çalışma ortamını yaşıyorum… Fakat, bir kulağım sürekli haberlerde. Bugün kaç vaka oldu? Kaç kişi karantinaya alındı? Kaç kişi yoğun bakımda ve kaç can kaybı oldu? Bunları duymak, bu acıları yaşamak insanda çalışma isteğini biraz köreltiyor. Kaldı ki, ben şeker hastasıyım. Bu durumda zaten sokağa çıkamıyorum. Çıksam bile en fazla yarım saat kalabiliyorum, o da evin zaruri ihtiyaçları için.

Arada bazı vefalı dostlarla telefon görüşmeleri yapıyor birbirimize hal hatır soruyoruz. Evde ne yapıyor, neler çiziyor, neler üretiyoruz? Onları konuşuyoruz.”

SANATIN BAŞKENTİNDE DURUM

“Her yerde olduğu gibi İstanbul’da da sanat etkinlikleri durdu tabi… Resim galerileri kapandı, belediyeler tüm sanat etkinliklerini, sanatçılar da sergilerini iptal ettiler. Etmeseler bile, zaten kimse evinden dışarı çıkamıyor ki sergi gezebilsinler.

Evde kalınan günlerde arkadaşlarımız, kendi ürettikleri projeler veya yayın evlerinin verdiği kitap resimlemelerle vakit geçiriyorlar.

Korona, hayatın diğer alanlarını olduğu gibi sanat hayatını da mutlaka etkiledi. Ama sanatçı üretkendir… Hiçbir şey yazıp çizemesek de, korona sıkıntısı elbet bir gün bitecek. Bunu düşünerek, ileriye dönük projeler oluşturup kâğıt üzerinde olmasa da kafalarımızda geliştiriyoruz. Ve bazılarımız birbirimizi arayarak, bu geliştirdiğimiz projeleri paylaşıyoruz… İnsanoğlu var oldukça ve yaşam devam ettiği sürece sanatsal etkinlikler mutlaka hayatımızda yer alacaktır.”

Böylece, sanat hayatını güncelleyenler diyarında Ressam Necati Derya’nın da var olduğunu öğrenmiş olduk.