Sanata giden yollar bu projeyle pekişecek – Kudret Sönmez

Bugünkü yazıma, hayatın neresinden başlayacağımı bilemeden yaklaşıyorum… Elbette her zaman, sanatın ışığını alacak şekilde aralayıp açıyorum yürek perdelerini. Kiri, pası, pusu, zehri var gücümle ayıklıyorum bütün insanlığın sahne aldığı bu dünyadan.

Bazen kırılıyorum, dökülüyorum, devriliyorum içten içe… Fakat yine de, yorgunluğum dışarı taşıp da yavaşlatmasın istiyorum şu yerin yüzünü. İyiye, güzele dair varsa toplayıp beslemeye çalışıyorum zihnimin bol vitaminli ifadeleriyle.

Bugün yine ilaç niyetine ele alıyorum satırları… Hapı yutsak da dirilsek diyorum.

***

Tarsus sanatına emek verenlerin bir listesini yapacak olsak, sanırım Ressam Hülya Atakan hemen akla gelen ilk isimler arasında yer alır… Sergiler, çalıştaylar ve başkan sıfatıyla kurduğu Tarsus Ressamlar Derneği, özveriyle gerçekleştirdiği işlerden bazılarıdır. Şu an Adana’da yaşayan fakat Tarsus’la bağlarını koparmayan Atakan, geçtiğimiz yıllarda yeni ve kapsamlı bir sanat projesinin temelini attı. “Tarsus Sanat Girişimi İnisiyatifi” başlığı altında gelişen bu oluşum, yıllar geçtikçe sanatsal anlamda seçkin insanların bir araya gelmesini sağladı. Ressam Hülya Atakan’ın halen Adana Kent Temsilcisi olarak görev aldığı oluşum hakkındaki genel bilgilerse çok yönlü çalışmalar gerçekleştiren Ünlü Sanatçı Ekrem Kahraman’ın birikimlerinden yola çıkılarak yapıldı. Biz de, noktasına virgülüne dokunmadan sizlerle paylaşmayı yeğledik:

2019 yılı kasım ayından bu yana; “başta Çukurova Bölgesi’nin sosyal, ekonomik, kültürel uyumun sağlayacağı yararlar da gözetilmek suretiyle günümüz çağdaş sanatı ile tarihsel, geleneksel ve modern sanatın temel sanat eserlerini bölgesel kültürel bir koleksiyonda bir araya getirmek, belgelemek, nitelendirerek arşivlemek, koruma altına almak, bu kültürel birikimi hem bölgesel hem uluslararası bölge kültürlerine açarak tanıtmak, bu nedenle gerekli izinleri alarak Çukurova Bölgesi’nde toplumumuzla iç içe yaşayan uluslararası bir sanat müzesi kurmak, bu birikimlerden hareketle yeni üretimlerin yapılmasına bölgesel katkı sağlamak, bu yönde sanat ve kültür eğitimi yapmak, böylelikle yerel ulusal bölgesel ve uluslararası kültür değerlerini sergileyerek gelecek kuşaklara aktarmak, toplumda estetik düşünsel ve kültürel değerlerin zenginleşmesine katkıda bulunmak…” amacıyla kurulan vakfın genel koordinatörlüğünü ve danışmanlığını İstanbul’da yaşayan Tarsuslu sanatçı, sanat yazarı ve şair Ekrem Kahraman yürütüyor. Vakıf ve Kültür Girişimi İnisiyatifi birlikte başta çağdaş sanat alanları olmak üzere uluslararası bienal, çağdaş sanat fuarı, çocuk müzesi vb. yanı sıra sergiler, koleksiyonlar, konserler, edebiyat, sanat, sanat tarihi, kültür tarihi, arkeoloji, tarihi koruma ve dönüştürme projeleri, bölgesel kültürel köprüler kurma, sanat ve kültür eğitimi, sanat, kültür ve tarih konferansları, paneller, sempozyumlar vb. yanı sıra yeni ulusal ve uluslararası kapsamlı düzenli çağdaş sanat ve kültür etkinlikleri düzenlemeyi planlıyor.

Başlangıçta Tarsus Kültür Girişimi İnisiyatifi olarak çalışmalarına başlayan ve halen genişleyerek girişimci sayısını arttırmaya devam eden bu sanat ve kültür hareketi Hatay, Kahramanmaraş, Adana, Mersin (Çukurova) ve hem Türkiye ve dünyanın farklı ülke ve kentlerinden 2000’in üzerinde girişimci sayısına ulaşmış durumdadır. Önümüzdeki süreçte bu sayının daha da genişletilerek arttırılmasına çalışılmaktadır.

***

Evet… Şimdilik açıklama bu kadar. Eminim gelecekte çok daha varsıl hareketler oluşacak. Bu bağlamda; isim, unvan, sıfat ve başka isim yazmadan konuyla ilgili yürek suyu akıtan her sanat dostunu ayrımsız, içtenlikle kutluyor başarılar diliyorum.