Sıcak değil, sırılsıcak yaz günlerinin ilklerini, yağmurun getirdiği kısa soluklu serinliklerin müdahalesiyle geçiriyoruz… Doğaya insanın kattıkları nedeniyle sanırım, gittikçe ötelenen mevsimlerin değişmeyen yanı her yılı dörde bölmeye devam etmesi oluyor. Bir de… Çukurova’ya özgü sanatsal seslerin kesildiği, boyaların, fırçaların raflara kaldırıldığı, tuvallerin üzerlerinin örtüldüğü, sanat evlerine ve galerilere açılan kapıların eylüllere kadar kilitlendiği, tembel bir dönem gibi yansıyor bana temmuz ve ağustos ayları.
Haksızlık etmeyeyim… Bazı atölyeler harıl harıl, güzel sanatlar fakültelerinin yetenek sınavlarına yönelik eğitim çalışmalarını sürdürüyor. Fakat yine de, istisnaların gücü kaideyi bozmaya yetmiyor bu diyarda.
*
Ayla Seyman… 1960 yılında İzmit’te doğmuş. 1987’de, Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Eğitimi Bölümü’nde başlamış yükseköğrenim hayatına. Ardından, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne girmiş ve yüksek lisansını “Çağdaş Türk Resminde Kadın” konulu teziyle 1993 yılında tamamlamış.
Kocaeli Üniversitesi’nde Rektörlük Sanat Danışmanlığı, Güzel Sanatlar Bölümü Başkanlığı gibi sıfatlarla akademik kariyerini geliştirmiş Ayla Seyman… Müzelerde araştırma yapmak ve sergi açmak üzere gönderildiği Paris, Brüksel ve Hollanda’daki çalışmalarıysa başarılarını farklı boyutlara taşımış. Yanı sıra, Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin kuruluşunda görev üstlenmiş. Ve daha pek çok girişimde rol alarak, ülkemiz sanatını renklendirmiş sanatçımız.
ADANA YILLARI
Yayımlanmış ve yayıma hazır kitapları olan Ayla Seyman, son iki yıldır Adana’da yaşıyor… Bölgemizdeki sanat hayatını anlamlandıran işlere de imza atan ressamımız öğrenciler yetiştiriyor, sergiler düzenliyor.
“Doğa, Kadın ve Sanat” başlıklı resim sergisini, 6 Haziran Çarşamba günü saat 18.00’de, Adana Vali Yardımcısı Mehmet Seyman ve birçok davetlinin katılımıyla, Vagabond Galeri’de açtı sanatçımız… Atölyesini ve bilgilerini paylaştığı Gülen Attila, Gülru Selek Paksoy, Lerzan Erkılıç, Meserret Taze, Nevin Arıkoğlu, Oya Arıkoğlu ve Seyda Demirel’in yağlıboya çalışmalarını içeren etkinlik 12 Haziran 2018 tarihinde sona erdi. Konuyla ilgili diğer bilgilere gelince… Bunu, Ayla Seyman’ın ifadeleriyle öğrenelim dilerseniz:
“Çalışmalarımıza katılan arkadaşlarım hızlandırılmış bir eğitim aldılar… 1 yıl süresince resim dersleriyle birlikte desen, sanat tarihi, estetik ve sanat kavramları konusunda özveriyle çalıştılar. Bu çalışmaların yanında uluslararası sanat gelişmelerini de takip ederek, güncelliği yakalayan bir estetik ve düşünsel bakış açısı kazandıklarını düşünüyorum. Ayrıca, bu bakış açılarının yeni sanatsal çalışmalarına da yön vereceğine inanıyorum.”
*
Haziran ayı boyunca birkaç etkinliğe daha tanıklık edebilecek Adana’da yaşayan sanatseverler… Sonra, Temmuz ve Ağustos aylarının sıcağıyla terleyen sanatsal boşluk biçimlenecek hayatlarımızda… Ve biz, “Eylülde Gel” adlı şarkının sözlerini Alpay’ın hüzünlü yorumuyla tekrar tekrar dinleyeceğiz.