Türkiye’de yayıncılık sektöründe faaliyet gösteren yayıncıları ve yayın dağıtımcılarını temsil eden Türkiye Yayıncılar Birliği; yazarların ve çevirmenlerin gelirleri üzerindeki vergi yükünün kaldırılması için Maliye Bakanlığı’na çağrıda bulundu.
Türkiye’de yayıncılık sektöründe faaliyet gösteren yayıncıları ve yayın dağıtımcılarını temsil eden Türkiye Yayıncılar Birliği; yazarların ve çevirmenlerin gelirleri üzerindeki vergi yükünün kaldırılması için Maliye Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Sorunun kesin olarak çözülmesi için en iyi önlemin, telif ödemeleri üzerindeki bu ağır yükün kaldırılması olduğunu belirten Türkiye Yayıncılar Birliği, bu noktada Maliye Bakanlığı’ndan kültür endüstrisine ve yayıncılık sektörüne destekçi bir tavır almasını istedi. Birlikten yapılan açıklama şöyle: “Basılı kitap ve dergi yayıncılığında en önemli girdi, yazarların telif hakları ve bu haklara ilişkin vergilerdir. Halihazırda yayıncıların telif hakkı ödemelerinde mükellef olduğu yüzde 17 gelir vergisi stopajı ve sorumlu sıfatıyla beyan edilen yüzde 18 KDV söz konusudur. Bu oranlar yayıncılık sektörünü ağır bir vergi yüküyle karşı karşıya bırakmaktadır.
Vergi yüklerinin kaldırılması…
Örneğin, bir yazarın yılda yaklaşık bir kitap yazabildiği düşünülürse, bu kitaptan elde edeceği ortalama 3 bin TL tutarındaki telif geliri yüzde 17 gelir vergisi ve yüzde 18 KDV ile toplamda yüzde 35’lik yani 1050 TL’lik bir kesintiye uğramakta ve yazarın net kazancı 1.950 TL’ye düşmektedir. Bir çevirmenin yılda ortalama 3-4 kitap çevirisi yaptığı göz önüne alındığında, elde edeceği 15 bin TL’lik gelirden yapılan 5 bin 250 TL tutarındaki vergi kesintisi, net kazancını 9750 TL’ye düşürmekte, aylık kazancı 812.50 TL olmaktadır. Bu sorunun kesin olarak çözümlenebilmesi için alınabilecek en iyi önlem, telif ödemeleri üzerindeki gelir vergisi stopajının ve KDV’nin kaldırılmasıdır. Telif gelirleri üzerindeki vergi yüklerinin kaldırılması, yayıncılık sektörünün ve kültür endüstrisinin gelişmesi adına yeni eserlerin kültür dünyamıza girişinin önünü açacaktır. Bu konuda mevzuat ve uygulamada gerekli adımların atılabilmesi ve sonuç alınabilmesi için, Maliye Bakanlığı’ndan kültür endüstrisine ve yayıncılık sektörüne destekçi bir tavır almasını rica ediyoruz.”
Kaynak: cumhuriyet.com.tr