Ülkemizde nüfusun %90’ı kadarı şehirlerde yaşamaktadır. Son kararnameyle 31 şehre giriş çıkışlar yasaklanmıştır ve bu yasakların en az 2 hafta, büyük bir ihtimalle daha da uzun sürmesi beklenmelidir. Pandemi önümüzdeki birkaç ay içinde bitecek, insanların tekrar bir araya gelip sosyalleşmesi önündeki sınırlamalar azalacak, kalkacaktır. Belediyelerin şehirlerinin çekiciliğini ayakta tutabilmek, pandemiden sonra canlı bir şehir hayatı sunabilmek için şimdiden bu dönemin planlarını yapmaya başlamaları önemlidir. Canlı bir şehir hayatı yoğun bir iş yaşamı, tüketim ve yatırımı davet eder, dolayısıyla belediyelerin zenginleşmesine, daha fazla hizmet sunmasına da olanak sağlar.
Önemli ölçüde sokağa çıkma sınırlamalarının olduğu bu günler düşünmek, hayal kurmak, plan yapmak için ideal zamanlardır. Trafiğin az olduğu bu günlerde sınırlı eleman sayısıyla, sosyal mesafeye dikkat ederek virüs bulaşmasına meydan vermeden köprülerin, yolların, alt ve üst geçitlerin gerekli tamir ve bakımları gerçekleştirebilir. Suların şimdi ve sonra yazın da kesintisiz akması için gerekli tamir ve bakım takımları oluşturulabilir. Belediyeye ait binaların ve diğer yapıların, yurtların, evlendirme dairelerinin, kreşlerin boya, badana işleri yapılabilir. Şehir içi ve şehirler arası otobüs ve minibüs durak ve garajlarının, bekleme yerlerinin bakımının ve yeniden düzenlenmesi gerçekleştirebilir. Park ve bahçelerin güzelleşmesi için gerekli peyzaj çalışmaları oluşturmak mümkündür. Belediye şehri güzelleştirecek yarışmalar, örneğin “en güzel balkon” yarışmaları düzenleyip, morallerin düzelmesine katkıda bulunabilir.
Önümüzdeki yaz ayları için belediyeye ait havuzların, spor tesislerinin temiz bir halde tutulması ve burada toplumun katılabileceği programların ve yarışmaların planlanması bu dönemde oluşturabilir. Yine önümüzdeki dönemde açık havada gerçekleştirilecek konser, sergi ve benzeri bir dizi sanat faaliyeti planlayarak şehrin tekrar yaşama dönmesine katkı verilebilir. Zamanında duyurulacak aktivite programları hem insanların morali üzerinde olumlu etki yapacak, hem de geniş bir katılım sağlayacaktır.
Dışarı çıkmanın sınırlı olduğu bu zamanda dijital alt yapının da iyileştirilmesine olanak verilmelidir. Yaz aylarında belediyenin gerçekleştirileceği aktivitelerin dijital ortamda da izlenebilmesi sağlanmalıdır. Belediyeyle ilgili tüm işlemler ilçeler de dahil dijital ortamda yapılmalıdır. Örneğin emlak vergisinin önümüzdeki 2 ay içinde ödenmesi dijital ortamda gerçekleşebilmelidir. Bu çerçevede dijital erişime imkanı olmayan ailelere gerekli alt yapı ve bilgisayar desteği verilebilir. Büyük bir ihtimalle pandemi esnasında işlerini kaybedenler hemen tekrar iş bulamayacaklardır. Özellikle ciddi bir yardım alamayacak olan geçmişte kayıt dışı çalışıp şimdi işsiz olanlara ayni ve maddi yardımları sürdürecek organizasyonlar yapılmalıdır. Pandemi esnasında eşlerini kaybeden, yalnız yaşamak zorunda kalan yaşlılara veya öksüz/yetim kalan çocuklara desteklerin nasıl sürdürüleceği planlanmalıdır. Pandeminin hafiflemesinden sonra hala karantinada kalması gereken, ancak bunun için evlerinde gerekli olanağa sahip olamayanlar(ev kalabalık, küçük) belediyeye ait yurtlarda belli bir süre tutulabilirler. Tabii bu dönemde yiyecek, içecek ve diğer insani ihtiyaçların da karşılanması için bu günden hazırlık yapılabilir. Belediyeler tahsil edemedikleri su ve atık parasından dolayı pandemi sona erdikten sonra da hemen su kesintisine gitmeyip, ödenmeyen faturaların önce ötelenip, sonra belli taksitlerle uzun bir zaman içerisinde tahsiline imkan sağlayacak planları bu günden yapmalıdır. Trafik sıkışıklarının önlenmesi için farklı meslek guruplarının, devlet memurlarının, belediye çalışanlarının mesai saatlerinde nasıl bir düzeltme olabileceği değerlendirilmelidir.
Yazının devamını okumak için tıklayın