Suat Karaaslan, Çukurova sanatı akademik eğitimle aydınlanıyor – Kudret Sönmez

Seksenli yılların başlarında çaldım ilk kez, plastik sanatların bitimsizliğe açılan kapısını… Girdiğimde gördüm ki, bildiğimiz dört mevsimin çok ötesinde mevsimler geziniyor o sonsuzlukta.

Leonardo’nun “Mona Lisa”sı, Rembrant’ın “Değirmen”i, Monet’nin “İzlenim”i, Picasso’nun “Guernica”sı… Şeker Ahmet Paşa’nın “Narlar ve Ayvalar”ı, İbrahim Çallı’nın “Üsküdar”ı, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun “Tophane”si… Michelangelo’nun “Davut”u, Rodin’in “Düşünen Adam”ı…

Sanat tarihinin özgün sayfalarını karıştırınca, daha nice büyük ustaların hayatları ve eserleri döküldü bilgi dağarcığıma. Kendinden öncekileri tekrarlamadan üreten o büyük ressam ve heykeltıraşların, alıp da verdikleri eğitim döngüsünün ne kadar önemli olduğunu kavradım sonra.

Çukurova Üniversitesi bünyesindeki eğitim ve öğretim etkinliklerine 1986 yılında 30 öğrenciyle başlamış, Resim-İş ve Sanat Eğitimi Bölümü… Birçok olumlu gelişmenin ardından, 1998 yılında adı değiştirilmiş ve Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü olarak resim, heykel, grafik dallarında hayatımıza katkı sunmaya devam etmiş. Bu arada, her yıl kabul edilen öğrenci sayısı 40’ı aşarak çoğalma yolunda ilerlemeye devam etmiş.

İŞLEVİ VE AMAÇLARI

Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü’nün işlevi ve amaçları hakkında bilgi edinmek istediğimde, öğretim üyelerinden Suat Karaaslan’a ulaştım… O da bana şu açıklamada bulundu:

“Öğrencilerimizin özgün, eleştirel düşünebilen, sanat okur-yazarları olmalarını, akademik ve estetik yeterliklerinin çağdaş ifade yöntemleriyle ortaya çıkarılmasını sağlamayı amaçlayan bölümümüz aynı zamanda, çocukların ve gençlerin kişisel gelişmelerinde sanat eğitiminin önemini kavrayan, ülkelerin uygarlaşması için sanat eğitiminin gereğine inanan öğretmenler yetiştirme çabasını sürdürür.

Tüm bu eğitim ve öğretim faaliyetlerinin yanında, kurulduğu günden bu yana Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Adana kentinin kültür ve sanat hayatına, konferanslar, seminerler, sergi ve sempozyumlar düzenlemek yoluyla katkıda bulunmayı kendi vizyonu içerisinde görev saymıştır. Bu anlayıştan hareketle Adana kenti içerisinde, bazıları uygulamalı olmak üzere pek çok ulusal ve uluslararası sanat sempozyumu düzenlemiştir. Prof. Zafer Gençaydın, Prof. Zahit Büyükişleyen, Prof. Veysel Günay, Prof. Remzi Savaş, Prof. Hasan Pekmezci gibi Türk Plastik Sanatları’nın önemli isimlerinin sergilerini Adanalı sanatseverlerle buluşturmuştur.”

Hayat sanatla, sanat da eğitimle gelişerek derinleşiyor… Ve her derinliğin içinden mutlaka güneş doğuyor.