Tabloları yapıldı, Time dergisine kapak oldu! İşte Atatürk’ün en meşhur fotoğrafının hüzünlü hikayesi

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Time dergisine kapak olan en meşhur fotoğrafının hüzünlü hikayesi yıllar sonra ortaya çıktı. Atatürk, 30 Ağustos 1924’te silah arkadaşlarını kaybettiği Dumlupınar’a gitmişti. Savaş sırasında yarı bedeni toprağa gömülmüş ama bir eliyle sancağı ayakta tutan şehit asker adına diktireceği abidenin temelini atmak için bölgede geziyordu. Göğsünde parlak bir zaferin gururu, yüzünde ise şehit düşen arkadaşlarının acısı vardı. İşte tam o sırada Esat Nedim deklanşöre bastı.

İstiklal Savaşı yüksek bir mücadele azmiyle devam ederken tarih de kendi kaydını yapıyordu. Resmi yazışmalar, telgraflar, askeri raporlar, hususi mektuplar ve daha nice dokümanlar… Ancak Mustafa Kemal Paşa için bunlar yeterli değildi. “Bir ölüm kalım savaşı” olarak gördüğü mücadeleyi sadece tarihçilerin yorumlarına bırakmak istemiyordu. Yaverini çağırdı. Cephede her daim yanında olacak bir fotoğrafçının temin edilmesini istedi. Mülazım-ı Sani (Asteğmen) Esat Nedim böyle bulundu. 23 yaşındaki bu genç ‘fotoğraf zabiti’ olarak cephelerde Paşa’nın maiyetine olacaktı hep…

O MEŞHUR FOTOĞRAFI ESAT NEDİM TENGİZMAN ÇEKTİ

Büstlerde, tablolarda yer aldı, TIME dergisine kapak oldu. Atatürk’ün dünyaca ünlü bu fotoğrafını, Esat Nedim Tengizman, Büyük Zafer’den tam 2 yıl sonra Dumlupınar’da çekti.

Esat Nedim 1897’de İstanbul’da doğmuştu. Muallim Mektebi’nde okurken fotoğraf merakı başlamıştı. Zar zor edindiği bir fotoğraf makinesiyle arkadaşlarının da fotoğraflarını çekiyordu. Okuldan mezun olduktan sonra askere alındı. O zaman ‘Mülazım-ı Sani’ denilen karşılığı bugün ‘asteğmen’ veya ‘yedek subay’ olan rütbeyle cepheye gitti. Fotoğraf merakını ve makinesini de yanında götürmüştü. Teknik konulara yatkın olduğu için ilk vazifesi de telsiz operatörlüğüydü. ‘Fotoğraf zabiti’ olarak seçildiğinde bu görevi yapıyordu.

Yazının devamını okumak için tıklayın