Taşar Erol ÇDSO 1 Aralık Konser Yorumu

Konser Tarihi​​: 01 Aralık 2023 Konser Saati​​: 20:00

Konser Salonu​​: ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KONSER SALONU

KONSER PROGRAMI

1. J. HAYDN​​: ÇELLO KONÇERTOSU NO.1​

2. F. P. SCHUBERT​: SENFONİ NO: 4​Sol Minör​​

ŞEF​​​: Eray İNAL

SOLİST​​: Doruk VİJDAN​​“Çello’’

Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası Şef Eray İnal yönetiminde 1 Aralık 2023 Cuma günü konserinin

1. Bölümünde Çello sanatçısı Doruk Vijdan’a eşlik etti. Sanatçı Joseph Haydn’ın 1 numaralı Çello Konçertosu’nu seslendirdi.

Haydn’ın Do Majör Çello Konçertosu müzikte çok az görülenolaylardan biridir. Ortadan kaybolan, ancak yıllar sonra bulunan gerçek bir başyapıt…

1961 yılında Prag’daki Çek Ulusal Kütüphanesi’nde saklanan Radenin Kalesi koleksiyonunda bulununcaya değin neredeyse tam iki yüzyıl boyunca kayıptı. Her ne kadar el yazması Haydn’ın elinde olmasa da ilk bölümün ana teması besteci tarafından kendi eserlerinden hazırladığı Entwurf-Katalog’unda sıralanmıştı ve bu müziğin özgünlüğü konusunda hiçbir şüphe yoktur.

Haydn, Konçertoyu 1761 ile 1765 yılları arasında, Esterházy ailesindeki ilk yıllarında ve o sırada ilk senfonilerini bestelediği sırada besteledi. Esterházy ailesi bu yıllarda hala Eisenstadt’taki sarayında yaşıyordu ve bu eser şüphesiz ilk kez sarayın kristal akustiği ile müzik salonunda icra edildi. Bu klasik bir konçerto değildir.

Üç bölümlü olan konçertonun 1. bölümünde klasik konçertodaki gibi hızlı bir hareketle değil, Moderato ile açılıyor. Orkestra, çello aynı fikirle girişini yapmadan önce canlı, neredeyse gösterişli ritornello (küçük geri dönüşler) temasını uzun uzadıya sunuyor ve solist ve orkestra sırayla bunu detaylandırıyor ve ilerledikçe genellikle ikincil ifadelerden yararlanıyor. Haydn burada solistinden bir virtüöz gibi çalmasını istiyor ve son ritornellodan önce kadans yapma fırsatını sunuyor.

Konçertonun 2. bölümünde soliste yalnızca yaylılar eşlik ediyor; yaylılar temanın ikinci ifadesine başlarken solist neredeyse sessiz, sürekli bir Do majöre gizlice giriyor. Kemanlar, birçok biçimde tekrarlanacak olan kısa ama canlı bir fikirle gösterişli Allegro molto’yu başlatıyor.

Konçertonun 3. Bölümü, bölümlerin en parlak olanı, cesur yazılarla ve enstrümanın aralığı boyunca muhteşem geçişlerle dolu…

Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası konserin 2. bölümünde Franz Peter Schubert’in Sol minör 4 numaralı Senfonisini seslendirdi.

Schubert 19 yaşındayken, Üçüncü Senfonisinden bir yıl sonra bestelemiştir.

Do minör 4. Senfoni, Schubert’in tamamlanan tek minör anahtarlı senfonisidir; diğer minör tonlu senfonisi Si minör Bitmemiş’tir .

Bu konuda Mozart’ı takip ediyordu; o da tamamladığı 41. senfoninin sadece 2’sini minör tonlarda yazmıştı.

Senfoniye “Trajik” (Almanca: Tragische ) ismi bizzat Schubert tarafından verilmiştir.

Eser 4 bölümdür.

Birinci Bölüm; yepyeni düşüncelerle örülü bir yavaş açıştan sonra “Viyana Klasikleri” okuluna özgü bir yapıyla sürer. Tema gereçleri narin ve aşırı duyarlıdır. 

İkinci Bölüm; yaylı ve bakır nefesli çalgıların karşılıklı oyunudur.​

Üçüncü Bölüm; tatlı armonisi ve bir Viyana Parkından yankılanıyormuş inancı getiren üçlü bölümüyle sakinleşir.​​​​​​​​

Dördüncü Bölüm; birinci bölüm benzeri bir hava içinde sürer ve yapıt bir İtalyan operasına özgü havasıyla biter.

Konserin 1. Bölümünde şef, orkestra, solist; konserin 2. Bölümünde de yine şef, orkestra uyumu özellikle dikkat çekmiştir.

Konser, dinleyiciler tarafından beğenilerek, uzun süre alkışlanmıştır.

Bu konserin hazırlanmasında emeği geçen tüm çalışanlara, Çukurova Devlet Senfonisi Yönetim Kuruluna, Orkestra Müdürüne, Çukurova Devlet Senfonisi Sanatçılarına, Orkestra Şefi Eray İnal’a, Solist Çello Sanatçısı Doruk Vijdan’a teşekkürlerimi sunarım.

Nice Güzel Konserlerde yeniden buluşmak umuduyla …

Sanatla Kalınız …

Taşar Erol