Terli mevsimin kuru kalemleri – Kudret Sönmez

Yine sıcaklarla dalaşmadan edemeyeceğim bugün de… Çünkü, özellikle Çukurova’da, namluyu gökyüzüne çevirdiğimiz, güneşi de hedefin tam ortasına yerleştirdiğimiz temmuzlardan birindeyiz yine. Bazıları bunalıp güneşin kavurucu ateşine tüfekle ateş etse de yani ateşe ateşle karşılık verse de, bizler ucuna gül koyar yollarız içimizdeki sitem mermisini tepemizdeki sarı gezegene.

Aslında epey çelişkili dinamiği vardır güneşin. Nankörlüğümüzü körükleyen yayınlar, yayılmalar yapar mevsimine göre. Yine de onsuz yaşanmaz, vazgeçilmezimizdir her daim… Yazın vurduğumuz vurulduğumuz, kışın da bulutları yırtıp yırtınarak hasretle aradığımız demirbaşlarındandır yaşamsal listemizin.

Ve sanattaki yerine birkaç cepheden bakacak olursak… Resimlerin rengi, fotoğrafların kılavuzu, heykellerin formu, edebiyatçıların dağarcığındaki dominant kelime, sağladığı ışık ve gölgelerle her sanatçının favori musesi… Ve de her canlının evrendeki gözü, kör karanlığın silgisidir güneş.

Neyse, güzel yürekli sanat dostları… Daha fazla uzatmadan havadan, sudan ve de güneşten bir başlangıçla giriştiğimiz yazımızın devamında neler var, hadi hep birlikte düşelim alttaki satırlara, görelim mevsimin en güzel renklerini.

***

Akdeniz kıyılarına, tarihi ve kültürel dokusuyla paha biçilmez değerler katan Hatay’da sanatın her rengini bulmak, görmek mümkün… Eskiyle yeninin birbirini tamamlayarak ülkemiz kültürünün mozaiğini varsıllaştıran yörede, özellikle de Antakya’da, sanata dair çalışmalar mevsim ayrımı yapmadan devam ediyor. Bu bağlamda, güzel sanatlar fakültelerinin, liselerinin yetenek sınavlarını kazanıp oralarda eğitim görmek için gönül teri akıtılan atölyeler görüyoruz. Şimdi, bu mekânlardan birinin kurucusu olan Ressam Selmani Baki Kocaispir’in değerlendirmelerini inceleyelim dilerseniz. Bakalım, hocamız sarı sıcak günlerdeki çalışmalar için neler diyor, hep birlikte öğrenelim:

“Her yıl yüzde yüze yakın elde ettiğimiz başarıyla, hızlandırılmış kursla sınava hazırladığımız öğrencileri, geleneğimizi bozmayarak kazandırmayı hedefliyoruz… Bu yıl pandemi dolayısıyla ara verdiğimiz atölyemizde, Haziran ayından itibaren hızlandırılmış kursla eğitimimiz devam etmektedir. Üniversitelerin 13 Eylül itibariyle açılma kararından sonra yetenek sınavlarının 5 Ağustos’ta başlamasını göze alarak haftanın 6 günü günde 7 saat eğitim vererek çalışıyoruz. Öğrencilerimiz ne kadar yorulsalar da, sonunun güzel olacağını düşünerek özveriyle gayret gösteriyorlar.”

TERCİHLER VE TEKNİKLER

“Öğrencilerimiz genellikle Mimar Sinan, Hacettepe, Gazi, Mustafa Kemal, Dumlupınar, Selçuk, Çukurova ve Mersin gibi üniversitelere girmek istiyorlar… Biz her yıl bu üniversiteleri dikkate alarak öğrenciyi hazırlıyoruz.

Eğitimimiz, yetenek sınavında sorulan sorular üzerinedir. Bunlar genellikle, canlı model, desen çizimi, hayali imgesel çizim ve kompozisyon natürmort çizimi olarak devam etmektedir.”

PANDEMİ DURUMLARI

“Öğrencilerimiz her ne kadar pandemi döneminden etkilense de, atölyemizin müstakil olmasından dolayı, açık havada gayet rahat çizim yaptırma imkânı oluşmaktadır… Öğrencilerimizin ve bizim, bu yıl da başarılı olacağımıza inancımız tamdır… Pandemi döneminde oluşan kısıtlamalardan dolayı yüz yüze eğitime ara verdik. Fakat, bu süreçte online bir şekilde kaldığımız yerden devam ettik. 2007 yılından beri Hatay – Antakya’da üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerine ve güzel sanatlar liselerine öğrenci hazırladık ve hazırlamaya devam edeceğiz… Atölye hocalarımız Nergiz Doğru, Birkan Başçeken, Fatih Çınar, Turan Sala gibi alanlarında genç, enerjik, disiplinli, değerli kişilerden oluşmaktadır. Son olarak, atölyemizdeki başarı asla tesadüf değildir.”

Öyleyse, son olarak ben de bir şey söyleyeyim… Bu sıcakta, kalemlerini yürek teriyle ıslatıp güneşin renklerini ve çizgilerini düz zeminlere başarıyla aktaran gençlerimizin olduğunu bilmek umutlarıma mutluluk katıyor. Eğitineler ve eğitilenler, iyi ki varlar.