Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi üyelerinden Kemal Aydoğan: ‘Özel tiyatroları borç batağı bekliyor’

Kemal Aydoğan

Emrah Kolukısa

Koronavirüs salgını nedeniyle zor günler geçiren özel tiyatrolar bir araya gelerek Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi adı altında bir girişim başlattı. İnisiyatifte yer alan Moda Sahnesi’nin ortaklarından Kemal Aydoğan ile konuştuk.

Moda Sahnesi’nin kurucu ortaklarından ve yönetmen Kemal Aydoğan koronavirüs salgını başladıktan sonra kapanmak zorunda kalan özel tiyatroların devlet desteği olmadan kolay kolay kendilerini toparlayamayacağı görüşünde. Shakespeare’in ölümsüz eseri “Kral Lear”den örnek veren Aydoğan özel tiyatroları Gloucester Kontu’nun gayr-i meşru çocuğu Piç Edmund’a benzetiyor ve acilen destek beklediklerini açıklıyor.

Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi kimler tarafından kuruldu ve daha da önemlisi neden kuruldu?

Ödenekli Tiyatroların (devlet ve şehir tiyatroları) dışında kalan yaklaşık 400 kadar değişik tiyatro kuruluşunun katılımıyla kuruldu. İlk hareket noktası 2000 imzacı ile yola çıkan Yaşasın Tiyatromuz imza kampanyası oldu. Özel Tiyatro temsilcilerinden 2000 oyuncu, tasarımcı, sanatçı, emekçi ve tiyatro bir araya gelip bu imza kampanyasını başlatmıştı. Pandemiyle birlikte kapatılan tiyatrolar bir krizin içine düştüler. Bu krizin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için ödenekli tiyatroların dışında kalan tiyatroların tiyatro yapma koşullarının “düzenlenmesi” amacıyla bir araya geldiler.

EN SON TİYATROLAR AÇILACAK 

Koronavirüs salgını sırasında en çok etkilenen sanat dalı tiyatro oldu muhtemelen. Bu noktada kurulan inisiyatifin talepleri neler?

Tiyatrolar ilk kapanan yerler arasındaydı. Büyük olasılıkla en son açılan yerler arasında olacaklar. Ödenekli tiyatrolar dışında kalan tiyatroların “güvenceden yoksun” hayatları tüm çıplaklığıyla gün yüzüne çıkmış oldu. Şunlar ilk etapta talep ediliyor:

1. Ödenekli tiyatroların dışında kalan tiyatroların kdv, gelir vergisi, stopaj vergilerinden muaf tutulması.

2. Elektrik, su, doğalgaz gibi giderlerin ocak 2021 tarihine kadar dondurulması. Sonrasında da indirimli olarak tiyatrolara sağlanması

3. 2021 ocak ayına kadar salonu olan özel tiyatroların kira bedellerinin devlet destekleriyle sağlanması.

4. Özel tiyatrolarda çalışan personellerin sgk primlerinin ödenmesini 2021 ocak ayına kadar devlet gerekli kurumlarının üstlenmesi.

5. Tiyatro oyuncu ve emekçilerinin asgari yaşam koşullarının maddi olarak sağlanması.

6. Kültür bakanlığının özel tiyatrolara devlet desteği yönetmeliğinin şartlara uygun olarak düzenlenmesi. (kültür bakanlığı bu konuda bazı olumlu düzenlemeler yaptı son dönemde)

7 .Zaman kaybetmeden ödenekli tiyatroların dışında kalan tiyatroların faaliyetlerini düzenlemek üzere bir tiyatro yasası yapılmalı. Özel tiyatroların üzerinden “ticari” kuruluş yaftası çıkarılmalı, “özel sanat kuruluşu” tanımı oluşturulmalı.

Yazının devamını okumak için tıklayın